zpět na forum

Jméno:Anna Spěváčková <spevackova@seznam.cz>
Datum:10.11. 19:44
Titulek:Nabídka nákupu produktů farmářůodpovědět
Dobrý den
Ráda bych vás seznámila s možností nákupu produktů od více jak 170 lokálních farmářů .Je možno objednávat přímo z domova širokou škálu zdravých produktů od ovoce a zeleniny ,maso , mléčné výrobky,bez lepku,laktozy,dusitanů,éče k a další, vejce ale i drogerii a mnoho dalšího . Tyto produkty si je možno prohlédnout a případně objednat na Scuk.cz s možností vyzvednutí u mne v Kostelci nad Labem. Doprava je zdarma, platíme on-line a vyzvednete u mne na výdejním místě : pokud Vás tato možnost zajímá pomocí prokliku můžete navštívit nezávazně jak FB skupinu Kostelecký Scuk resp. skupinu Nakupujeme v Kostelci nad Labem,tak přímo nákupní skupinu https://www.facebook.com/ groups/scuk.kostelec.nad.l abem/ nebo rovnou na scuk.cz/kostelec. Rádi Vás uvidíme Míša Organizátorka farmářských nákupů
Jméno:hm,
Datum:15.11. 08:47
Titulek:majíodpovědět
To tam drahý jako prase,ale třeba někdo nakoupí
Jméno:jirba
Datum:10.11. 22:31
Titulek:lídl odpovědět
Preferuji státními orgány prověřené zboží, včetně zeleniny, ve větších sámoškách (Lídl,Penny).
Tzv. farmáře považuji za překupníky zboží za zenitem kvality.
Jméno:Martin (dnes mám svátek)
Datum:11.11. 10:41
Titulek:je to k smíchuodpovědět
Mohl byste mi prosím oznámit, jaké státní orgány kontrolují a prověřují zboží v Lidlu. hlavně by mě zajímalo OVOCE a ZELENINA. Pamatuji v létě shnilé třešně, chcíplé kedlubny, jeté květáky a další produkty. Vy opravdu věříte tomu, že zboží v Lidlu někdo prověřuje? Leda mocná ruka trhu. Co tady ještě trhnout.Je známo, že zelenina a ovoce je jakostně II. i III., tedy takové, co u sousedů už nechtějí žrát ani prasata?
Jméno:Helena
Datum:11.11. 12:19
Titulek:otázka odpovědět
Co to farmář je.Zda překupník,který si koupí za pakatel ve velkých a pak to vydává za své či pěstitel,který je z vesnice a prodává své výpěstky.Nepoznáte od oka..Kdysi sem jezdila na trhy paní z Tišic sesadbou a zeleninou,ale pryč je doba trhů.Naší vrchnosti se tento způsob prodeje a podnikání ekluje z jistých důvodů,podporují podnikání velkých ryb.A s tou kvalitou to je pravda.Chceme do Evropy,západu lezem do análu a jen si s námi tu pr..l vytřou.Pak mnohé dělá také legislativa.Proč myslíte,že byly po revoluci zrušeny ČSN normy??!Hádejte třikrát...
Jméno:Petr
Datum:11.11. 13:31
Titulek:trhyodpovědět
Ne, doba trhů je pryč, protože ovoce a zelenina v marketu je levnější.
Většina zákazníků jede striktně po ceně, proto se farmářské trhy uživí jenom v místech s vyšší kupní silou obyvatelstva.
"Vrchnost" jestli teda myslíte zastupitelstvo obce, nemá moc nástrojů, jak tomu pomoci.
ČSN normy existují dodnes, po revoluci zrušeny nebyly, ale nevím co to má společné s tematem.
Jméno:Libor
Datum:11.11. 13:56
Titulek:Normy byly zrušeny a nebo jsou nezávaznéodpovědět
Před koncem roku 1991 nebylo možné zákazníkům jako salám prodávat výrobek v němž nebylo maso. Československé státní normy (ČSN) předepisovaly co a v jakém množství se do uzenin dávat může a co naopak obsahovat nesmí. Každý salám měl v rámci řady ČSN 5772 vlastní jakostní normu. Stejně tak bylo v normách ČSN předepsáno co a v jakém množství má být obsaženo v pečivu a ostatních potravinách. Normy obsahovaly z bezpečnostních důvodů i výčet látek, které v jídle být nesmí.
Po podpisu Asociační dohody mezi ČSFR a Evropským společenstvím v roce 1991 byly normy ČSN na uzeniny zrušeny. U ostatních norem ČSN pro potraviny byla zrušena jejich závaznost. Podle Bruselu představovaly narušení volného trhu.

Od té doby je možné k nám dovážet a našim občanům v supermarketech prodávat jako „potraviny“ i věci, které by měly být označeny spíše jako „biologický odpad“.
Jméno:Eva
Datum:11.11. 16:44
Titulek: naprostý souhlasodpovědět
Za tichého souhlasu našich vládních představitelů.Jsme jen pokusnými králíky a spásači odpadu,který v okolí není poživatelný.Ale našim peněženkám s průměrnými až podprůměrnými platy adekvátní.takže si zas Brusel mne ruce jaký byznys spáchal.Jentak v prvenství karcinomu tlustého střeva nejsme.Na druhou stranu roste onkobyznys,přibylo protonové centrum na Bulovce a další.Až bude nejhůř otráví vzduch a vodu a bude vystaráno,půda už je.A jsme blízko chemičky,takže to nemusí být žádná utopie.Víme všichni jak je nám..."prospěšná".
Jméno:Petr
Datum:11.11. 22:11
Titulek:Csnodpovědět
Pani psala o ČSN obecně, Vy jste si vybral zrovna jednu o uzeninách.
V pořádku, zrovna tahle je třeba nevyužíváná. Škodí to něčemu? Ne! Uzenin mám na výběr mnohem víc než před 1991 a můžu si vybrat od těch nejlevnějších, které moc masa v sobě nemají až po ty nejkvalitnější.
Nerozumím tomu smutku po striktních ČSN.
Jméno:chodec po nera
Datum:12.11. 09:16
Titulek:csn garantovalaodpovědět
kvalitu výrobku,takže když jsem si kdekoliv v republice koupil třeba Gothaj, věděl jsem. co kupuji.Dneska pod tímto označením může vyrábět kdokoliv cokoliv a já se obsah pilin a jiných lahůdek dozvím až když si to koupím a hlavně zaplatím. Zrušení ČSN bylo jedním z kroků hájících zájmy gaunerů a zlodějů.
Jméno:Anna Spěváčková <spevackova@seznam.cz>
Datum:12.11. 09:54
Titulek:bravo!odpovědět
Perfektně napsáno. Hlavně ta poslední věta. U těch uzenin je to o to horší, že kupujete krájený salám a další uzeniny, ale složení je buď na šišce salámu nebo na plastovém balení. Ani nevíte, není-li uzenina prošlá. Dneska jsme vyslechla že USA se snaží vyvážet své výrobky do Evropy. Kdysi jsem tam byla. To nejsou potraviny, ale průmyslové výrobky plné chemie. Smrdí a nedají se jíst.
Jméno:Marcela
Datum:12.11. 10:24
Titulek:přidávám se...odpovědět
Ale spousta lidí tohle slyšet nechce.Třeba i peníze na lepší jídlo by měli.Někdy sleduji,co jsou lidé schopni skoupit a dát si do košíku,říkám si:to opravdu pozřou oni nebo jejich pes,kočka??!Našetří na auta,vily,domy a běhají po doktorech jak diví.Jo jasně,USA nám nacpou jejich šity a my bychom jim mohli dovážet na oplátku naše regionální a farmářské dobroty.To určitě!!Uzeninu moc nekupuji,pokud musím,tak tu kvalitní,kterou mi čerstvě nakrájí a ne nějaká olezlá,nazelenalá,lepivá kolečka promíchaná s těmi dobrými anebo tu,co dál ještě tepelně zpracuji.A když nějaký salát tak raději od výrobce balený,ne ten pěnící v ústech namíchaný s kdečím starým.Nedávno jsem v jednom našem obchodě na hlavní peripetii koukala,co se nacházelo v obyčejném bramborovém salátě:kukuřice,paprika... Měla jsem po chuti.A lidi to koupí..
Jméno:Petr
Datum:12.11. 11:37
Titulek:lžeteodpovědět
obsah se dnes dozvíte před koupí a zaplacením, prodejce Vám to nesmí nijak zatajovat.

Za svůj život a jeho kvalitu odpovídáte Vy sám, žádná papírová ČSN Vám nepomůže, spíš uškodí, protože pak člověk žije ve falešném přesvědční, že nějaká norma "to hlídá".

Mimochodem, zrovna Gothaj byl za socíku ultra sra*ka, kvalitou výrazně pod dnešním nejlevnějším gothajem z Tesca.
Jméno:Mirek
Datum:12.11. 18:13
Titulek:Gothaj apod.odpovědět
Nevím, jak dnes, ale za socíku kámoš vyprávěl, jak v Písnici po spuštění strojů na zpracování masa se nejdříve ozývalo pištění krys...
Jméno:Bindoš
Datum:12.11. 18:27
Titulek:heheodpovědět
No aspoň to bylo maso, dnes je to kůžová emulze a separát z rošmelcovaných kostí. Dobrou chuť.
Jméno:No
Datum:14.11. 06:36
Titulek:přesně,odpovědět
Dnes by ten salám nepozřel jeden pes,od některých výrobků utíkají na 100 honů,např.maso z drůbeže z jednoho našeho profláklého obchodu.Ten smrad když se maso vaří je neskutečný.Proč asi??!!
Jméno:vím asi
Datum:15.11. 06:25
Titulek:o jaký kšeft jdeodpovědět
A divil byste se,jací lidé tam chodí nakupovat.Pro sebe-ne pro ty psy.A personál se tam také mění o 106.Hezky česky,haha!
Jméno:chodec po nera
Datum:13.11. 00:06
Titulek:blábolíte nesmyslyodpovědět
Zkuste se prodavačky v kterémkoliv obchodě zeptat na složení některé uzeniny. A je jedno zda v některém řetězci či malém krámku. Bude na vás zírat jak jo-jo a nic z ní nevypadne. A to srovnání Gothaje před a po převratu je úolně mimo mísu, Asi jste moc nladý a prd pamatujete.Ale hájit zájmy gaunerů, to vám jde.
Jméno:Petr
Datum:13.11. 16:07
Titulek:neblábolímodpovědět
Informace o složení výrobků v pultovém prodeji musí být spotřebiteli viditelně zobrazena nebo dostupná na vyžádání, obvykle býva papír se složením vylepen v rohu chladícího pultu atp.
Toto stanovuje norma, sice ne Vámi milovaná ČSN, ale Nařízení EU č. 1169/2011.
Pochybuji, že si obchodník troufne neposkytnout Vám tuhle informaci, pokuty jsou docela likvidační. V každém supermarketu to složení nájdete na 100 procent poblíž pultu.

Na socíkovský Gothaj si moc dobre pamatuji, dodnes se mi zvedá kufr když si vzpomenu na to skřípení pod zubama a podivně šlachovité kousky.
Jméno:Martin
Datum:13.11. 21:08
Titulek:skutečnost je jiná...odpovědět
No jistě, pokud mi obchodník neposkytne informaci o složení masného výrobku, napařím mu likvidační pokutu. Kde není žalobce, není soudce. Jak dokážu, že mi nebyla poskytnuta informace???? No? Zkusil jsem jednou požádat o lístek z obalu balení párků a to byste měl vidět to rodeo. Na co to chcete a proč to chcete a my jsme to vyhodili do odpadů, přál bych vám to slyšet. Už mi začala nadávat fronta za mnou, tak jsem to vzdal.
Jméno:No
Datum:14.11. 06:42
Titulek:je to takodpovědět
To by si to člověk musel jako důkaz nahrát,aby obstál dále.Lidi dneska moc nezajímá,co a v jaké kvalitě jí,ale aby toho byla hromada.Pak se zes...ou jako lioni nebo už navštěvují jednoho "odborníka" za druhým.A byznys kvete.Jsme přeci v kapitalismu,ne??!České ovce se nechají opít rohlíkem.
Jméno:chodec po nera
Datum:13.11. 21:35
Titulek:díky za informaciodpovědět
Od zítřka začnu v marketech hledat plachtu na které je složení všech uzenářských výrobků, které mají v sortimentu.Je jich 50 nebo 100 ? V každém případě to musí být hodně velká plachta.A to nemluvím o nákupu v malém obchodě, nejlépe vietnamském kde personál dělá, že nerozumí.
Jméno:chodec po nera
Datum:17.11. 21:52
Titulek:Petřeodpovědět
marně hledám ve zdejších marketech ten papír se složením všech uzenin.
Jméno:pro petra
Datum:13.11. 16:03
Titulek:gothajodpovědět
Tak že jsi hodně mladý, nebo trochu jednoduší. Gothaj měl dle čsn obsahovat minimálně 65% masa, dnes stačí 45%. To samé je lanchmeet a pod. Normy zničili a žereme sračky.
Jméno:No
Datum:14.11. 06:32
Titulek:přesně takodpovědět
A málokoho napadne že cíleně tak chtějí tiše vyhubit celou tuto zemi,vymazat z mapy nebo přiřadit k nějaké velké zemi.Vždyť se podívejme kolem sebe,kolik nemocí,kriminality,platy,u padá vzdělanost a péče...Mladí nemají žádnou perspektivu založit si rodinu,tedy pokud jim rodiče štědře neumetou cestu.Střední vzdělání je k ničemu a manuální prací se fyzicky i platově zničí.Kdysi stát řešil bytovou politiku,ano dnes mají také hypotéky,ale platy všude tak mizerné,že si to jdou mladí šlehnout radši,aby zapomněli na tu hrůzu co je čeká.Dnes hulí trávu už usmrkánci na 1.st.ZŠ.Teď jim u Žraloka křovíčko trochu od komunikací internetu osekali a opižlali,ale jindy to tam "žilo".Ale jinak:Ó,my se máme..
Jméno:Jarda
Datum:13.11. 15:36
Titulek:normyodpovědět
A co třeba norma na majonézu ČSN 1958. 8 vajíček na kilo. Dnešní bruselská norma - 0.8 vajíčka na kilo. No tak kde jsme?
Jméno:nu
Datum:14.11. 06:22
Titulek:kde...??odpovědět
Mno jak bych to slušně naznačil...S Bruselem jsme tam,kde je tma a smrádek,tedy v (_I_).
Ten nán jednou přiškrtí i kyslík a řekne,že dýcháme zbytečně čistý vzduch.To co si dovolí on si nedovolil ani rudý bratr.Ale to víte ,stály se fronty na banány a kdeco a nejdál se mohlo na doložku do Jugošky.Dnes můžeme kamkoliv.Můj známej byl jako nezaměstnaný už potřetí letos v Kalifornii.Myslíte,že by se tam dostal při normální a z normální práce,mzdy??!Poctivostí leda do pekel,se podívejte na naše vyvolené-např.Mynář-zákon sem,zákon tam a nějaká prověrka....???
Jméno:Jirka
Datum:14.11. 08:18
Titulek:a dnes jsem četlodpovědět
O užitečnosti p.Jourové v Bruselu..K nevíře!!
Jméno:Petr
Datum:17.11. 20:37
Titulek:?odpovědět
Jardíku, ty asi v kuchyni moc nejseš, viď? Protože to s tým 0.8 vejcem na kilo majonézy si si totálně vymyslel jelikož je to faktický blábol.
Když tady ale napíšeš, která "bruselská norma" tenhle nezmysl definuje, tak se ti tady verejně omluvím.
Jméno:Jarda
Datum:18.11. 17:36
Titulek:pro petraodpovědět
Na rozdíl od dřívějších majonéz, jejichž podstatou byly žloutky a olej, dnešní majonézy obsahují velmi málo těchto základních složek. Norma z r. 1959 požadovala nejméně 8 žloutků na kg výrobku (16 %), podle dnešních požadavků stačí 1 žloutek/kg (2 %). Ani tomu však 3 ze 17 testovaných majonéz nevyhověly (Poličanka – Agricol, Euro Shopeer – Albert, Majonéza light – Albert). Některé majonézy sice tento nízký stanovený limit splňovaly, ale nesplňovaly vyšší podíl žloutků, který samy deklarovaly. Dříve byl požadovaný obsah tuku 78 %, dnes platí tolerance 10 až 85 %.Bezpečnost majonézy je dnes zajištěna požadavkem, že majonézu lze vyrábět jen z pasterovaných vajec. Vzhledem k tomuto požadavku, vzhledem k požadavku na dlouhodobou trvanlivost a vzhledem k nutnosti vyrobit stabilní emulzi i bez dostatečného množství žloutků a příp. oleje, musí být použito mnoho aditiv jako emulgátory, plnidla a stabilizátory (rostlinné gumy a škroby), okyselovadla, antioxidanty a konzervanty. Zvlášť potřebné jsou přídatné látky při výrobě majonéz „light". Tak k tomu není snad co dodat. Převzato z dTestu. Stačí projít internet. P.S. - a mrkni se někdy do pravidel pravopisu.
Jméno:Miloš
Datum:20.11. 10:17
Titulek:socialistický vlašákodpovědět
Jak udělat pravý socialistický vlašák ????

(Proč byl vlašák jistota??…mohla za to závazná československá státní norma pro studenou
kuchyni, podle kterých se vlašák musel připravovat na celém území ČSSR stejně.)

Nabízíme socialistický recept na vlašský salát, který se skoro vyvažuje zlatem. Recept na vlašský
salát, jak jej pamětníci znali ze „socialistických“ výroben studených lahůdek. Na přípravě tradičního vlašáku vůbec nic není. Chce to pouze jedno -kvalitní suroviny, a přesnou recepturu ! Co je tedy potřeba?
Pozor: suroviny jsou na výsledných 10 kilogramů salátu !!!
1. Brambory 3500 g
2. Salám šunkový 2280 g
3. Okurky sterilizované 900 g
4. Hrášek sterilizovaný bez nálevu 200 g
5. Celer kořenový 320 g
6. Mrkev 480 g
7. Hořčice plnotučná 200 g
8. Pepř mletý 5 g
9. Ocet 150 g
10.Worcester 50 g
11.Majonéza 2000 g
12. Cukr krupice 100 g
13.Sůl 100 g

Vlašák byl pochoutka pro děti, dojídala se jím mládež, svačili ho dospělí. Vlašák se nedal jíst jen tak. Byla ustálená zvyklost dávat si pět deka na jeden rohlík (deset deka a dva rohlíky, a tak dál). Jedl se z talířku, z misky (v tak zvaných „mléčných barech“), z kelímku či rovnou z papíru, do kterého se navážený vlašák balil (třeba v kantýnách).
Vlašský salát chutnal naprosto stejně, ať si ho člověk dal v Popradu nebo v Chomutově.

V polovině 90. let nastalo mezi ortodoxními milovníky vlašáku zděšení – vlašák přestal být
tím, čím býval. Začal být slizký na pohled i při pojídání, chuť začala být sice intenzívní, ale
glutamátově povšechná, ne vlašáková. Salám se změnil na jakýsi nechutný lanšmít, místo okurek v
něm byly kousky kyselé kluzké hmoty… A kdyby v každém městě – v každém obchodě chutnal jinak!

Co bylo příčinou zániku vlašáku v Čechách?
1. Přestaly být závazné československé státní normy pro studenou kuchyni, podle kterých se za
socíku vlašák musel připravovat na celém území ČSSR.
2. Zásadní chuťovou změnu způsobila záměna původního šunkového salámu za tak zvaný salám
výrobní (chuť strašná, složení snad ani nechtějme znát).
3. Další ránu vlašák dostal, když se místo poctivé majonézy připravené z oleje a vajec (rovněž podle ČSN) začaly do vlašáku dávat hmoty plné levných emulgátů a škrobů (slizkost), chuťových přísad a konzervantů (žloutky a olej v nich jsou „pouhou ingrediencí“).
4. Používání cuket místo okurek a konzervovaných vařených brambor zkázu dovršilo.
Jméno:Jarda
Datum:21.11. 16:25
Titulek:dík za receptodpovědět
Supr článek, taky si na něj pamatuji a stýská se mi po něm. Dnešní zakonzervovaný sračky nejsou k jídlu, včetně ruského vajíčka, šunky s křenem a pod. Doufám, že si to přečte i odborník Petr.
Jméno:Jiří
Datum:22.11. 06:02
Titulek:však nezoufejmeodpovědět
I dnešní home kuchty improvizují,do br.salátu cpou sterilovanou zeleninu,přeci se nebudou vařit a piplat s kořenovou.Vstávají mi hrůzou vlasy když to vidím v obchodech v akcích.Salát je pak kyselý jak pr..l,okurku tam snesu,je měkčí než mrkev s celerem.Mno a to samé Podravka a bujony kamkoliv to jen jde.Pochopím takto živené lidi co chodí do práce a jsou v jednom kalupu,ale ženský na mateřské,nezaměstnané atd...??!!K tomu si koupí v pipi pšonk krámku kus flákoty na kuřízek a myslí si,jakou delikatesu nejí.Fuj!!
Jméno:Anna Spěváčková
Datum:22.11. 09:34
Titulek:home kuchny odpovědět
Ty se aspoň snaží vařit, ale spousta rodin už nevaří vůbec, nechávají si dovézt hotové jídlo. Picu, hamburgr, kdejakou srač.u. Mladé matky živí mimina konzervama a piškotama. Pak se nedivte, že jsme pátí nejtlustší na světě. Kupují se průmyslově vyráběné potraviny a to se prý chtějí na našem trhu uplatnit americké potravinové výrobky. Jak znám naše obchodníky, hned po nich sáhnou, bude to levné a rychlé. Vzpomínám, jak v USA se matka chlubila, jak její dcera vaří. Upekla mufíny. Tak jsem se zajímala, jak to dělala - vysypala z pytlíku směs, nalila vodu, zamíchala a upekla plpánky na plechu. To byl přímo zázrak. Zlatý socializmus. Radili nám Dánové, ať se držíme našich soc. zvyků. Vše nakrájené, balit do papíru. Kdepak. Pustili jsme si sem kapitalizmus a už v tom jedem. Stará Rettigová by zírala.
Jméno:Míša
Datum:22.11. 11:31
Titulek: souhlasímodpovědět
Ale pokud u rodičů mladých maminek byla už absence vaření těžko to pak potomci doženou.A jsou opravdu osoby,co by spálily i vodu na čaj.Prostě není kdo by jim to předal.Další jsou pak líní,těm vadí i zalít kávu a umýt po sobě hrníček.Mají jiné povinnosti-virtuální,Fajsb ůky,tablety,Iphony,vinárny ,pařby,obchoďáky...A co jsem se všimla poslední dobou je špatný pitný režim u malých dětí.Málokterá matka má s sebou a dá malému děcku napít.Většinou jim strčí do úst něco žužlat,ale pití zanedbávají.A hodně.Kdyby mohli,nalejvaly by děcka hezky od plen tím hnědavým nápojem šumivým.Jaképak vaření čaje či sirup s vodou.
Jméno:Patrik
Datum:14.11. 08:01
Titulek:dnešní uzeninyodpovědět
Dnes už nežere uzeniny ani pes. Koupili jsme si nedávno špekáčky na opékání. Jiné neměli. Nad ohněm praskla papírová šlupka a zevnitř začala vytékat šedá hmota. Hodili jsme výrobek psovi, ten k němu přičichl a znechuceně odešel.
Jméno:Jirka
Datum:14.11. 08:16
Titulek:otázka jeodpovědět
Zda to špekáčky byly.Dneska cokoliv se dá pomlít,posekat a nakořenit se prodává lidem..Stačí se podívat na složení.U balených výrobků musí být.Tam,kde se složení podobá románu na pokračování odkládám zpět do regálu.Ale naši velcí ví jak na nás,vědí,že stačí nastavit cenu,dát do akce a lidi se div nepoperou.Hlavně všecko hezky...světově české,že.V okolí je i několik firem,tvářících se,že by mohly vyrábět tuzemské věci,ale pak se dozvíte,jací jsou to překupníci,jak si jen zboží u polských hranic přehážou do aut.
Jméno:Petr
Datum:17.11. 20:50
Titulek:Nelžete, to se nedělá!odpovědět
To jste si ale nekoupili špekáček nýbrž vuřt nebo opékáček nebo podobnou lež, protože co je špekáček je definováno v EU regulaci č. 1151/2012, nic o šedé hmotě a papíru se tam neuvádí.
Že vy ste se nechal zlákat protože to byla sleva a akce a stálo to 50 kč za kilo, viďte?

přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz