zpět na forum

Jméno:Křižan
Datum:28.11. 19:21
Titulek:EETodpovědět
Překvapuji hospodské jako Pohlreich, říká kontrolor EET Praha
Během devíti měsíců jsem vykonal více než 150 kontrol a podnikatelům
prokázal krácení tržeb ve výši několika milionů korun. V desítkách případů
byly tržby kráceny o více než 100 procent, byly i takové, kdy to bylo přes
500 procent. Tak o své práci hovoří pan Hynek. Není to jeho pravé jméno,
jelikož je vázán mlčenlivostí a je ochoten se bavit jen pod příslibem
anonymity. Státní úředník, který už více než 20 let pracuje ve finanční
správě, v jednom z českých krajů dennodenně prověřuje restaurace a obchody,
jak se popasovaly s EET.
Hynek, jenž je jedním ze stovek "berňáků", kteří obdobné kontroly provádějí,

na EET nedá dopustit, byť ze všech stran slyší nadávky. "Konečně máme v
rukou nástroj, který je opravdu účinný. Dříve jsme byli odkázáni pouze na
to, co nám o sobě řekli sami podnikatelé....hehehe... Evidence tržeb se
kontrolovala jen zpětně a nebyli jsme schopni někoho usvědčit, že podvádí.
Když vám totiž hospodský po uzavření zdaňovacího období předložil ke
kontrole krásně namalovanou knihu tržeb za předešlý rok - třeba jen sešit či

excelovou tabulku -, tak jste měl pramalou šanci mu doložit, že je to celé
fabulace. Teď ten nástroj máme - vše se eviduje on-line a také může být
okamžitě kontrolováno a případně i okamžitě trestáno," vidí Hynek pozitiva.
Základ je prý ale pořád stejný, pro poctivce se podle něj nic zásadního
nemění, jen si podnikatelé museli pořídit elektronické pokladny a naučit se
s nimi pracovat. "Velmi by mě mrzelo, kdyby se to celé zase zrušilo. Mělo by

být i v zájmu všech podnikatelů, aby bylo konečně narovnáno konkurenční
prostředí, aby ti poctiví nebyli v nevýhodě," říká kontrolor.
Dvanáct účtenek od 90 lidí Popisuje své zážitky z nedávné doby. Třeba když v

době oběda "monitorovali" hospodu v malém městečku a napočítali, že dovnitř
přišlo během dvou hodin asi 90 lidí. "Nicméně obsluha vystavila jen 12
účtenek za celkem 1500 korun. Přijde vám to normální?" táže se úředník a
barvitě popisuje, jak probíhala následná konfrontace s majitelem. Důležité
je podle něj v těchto situacích využít momentu překvapení. "Já tomu říkám
akce Pohlreich," vidí Hynek svůj vzor v nesmlouvavém šéfkuchaři Zdeňku
Pohlreichovi, který známkuje česká pohostinství v populární televizní show.
Než berňáci zasáhnou, obvykle provedou kontrolní nákup (v restauraci se sami

naobědvají) a čekají, zda dostanou stvrzenku.

přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz