Tisk článku

Lidé netuší, kde končí textil z kontejnerů

Ve městě je umístěno několik kontejnerů na textil s označením Charita a nálepkou, na které je uveden správce projektu Koutex.cz, tel. 774 026 712. Znak Charity je pro mnohé zárukou solidnosti a dál nepátrají, kde věci skončí. Lidé si myslí, že textil jde jen do Charity a jsou rádi, že se s nepotřebným šatstvem nemusejí nikam tahat. Myslí si, že udělali dobrý skutek a pomohli potřebným chudým lidem.

Jenže situace je trochu jiná. Kontejnery neobhospodařuje Charita, ale firma Čistící hadry Duchcov, která všechen textil z kontejneru sbírá, třídí a pak to, co uzná za vhodné, předá Charitě.

Na kontejnerech není uvedeno, že se jedná o separaci textilu, lidé jsou uváděni v omyl.

Minulý týden jsem spatřila velký uzavřený náklaďák stojící před kontejnerem, který dva lidé otevřeli, a z jeho útrob vynášeli tašky s oblečením. Chvatně je naházeli dovnitř náklaďáku, honem vyfotografovali prázdný prostor kontejneru a chystali se odjet. Bylo mi divné, že firma s čistícími hadry odváží odevzdané, už od pohledu pěkné šatstvo, i zeptala jsem se, co s ním budou dělat.
Odpověď byla šokující, hlavně ten konec:: „ No my to odvážíme a třídí se to.“ Ptám se dál: “ A kdo to třídí, Charita?“  Ne, my to vytřídíme a zbytek dáváme Charitě.“

Takže firma Čistící hadry si vezme co se jí hodí, možná všechno, vyrobí z textilu čistící hadry a zbytek (SNAD) dá nějaké Charitě.

Na svém webu firma uvádí, že se zabývá recyklací textilu z celého světa na čistící hadry dle požadavku zákazníků. Nabízí různé materiály: teplákovinu, froté, bílou košilovinu, flanel, trikot, bílou teplákovinu....Vzpomněla jsem si na krásné bílé košile po manželovi, které také skončily v kontejneru. Kdo ví, zda takové krásné kousky neputují prodány dál do sekáčů apod.?

Je mnoho možností, jak zhodnoti staré šatstvo: opravit, obarvit, zmodernizovat a dál ho nosit.  Druhá možnost je prodat je za nějakou minimální částku do bazaru či second handu, kde nakupují hlavně maminky malých dětí, protože při cenách dětského oblečení by rodina neměla na jídlo. Třetí možnost je dát je rovnou nějaké opravdu potřebné rodině. Poslední přijatelná možnost je  pohodit oděv ke kontejnerům a potřební si ho vezmou.

Jako úplně poslední možnost, pokud jsou to opravdu staré hadry, je dát je do kontejnerů firmy, která vás klame.

Anna Spěváčková

Názory

05.06. 08:29Lucka
HMm
05.06. 13:23Zuzka
Hrůza
05.06. 21:04Lucka
Dobrý den
06.06. 11:34Lucka
Dnes
06.06. 08:06gfghjbd
Hlavně se toho zbavit
06.06. 11:31Lucka
Jedno
06.06. 08:26Anna Spěváčková
oděvy na hadry
09.06. 12:48Anna Spěváčková
POZOR, další firma, další kšeft
10.06. 16:10Anna Spěváčková
pytle s textilem
09.06. 17:25 Dana
jednou mě takto oslovila
23.05. 20:09bobik
koutex!!
17.02. 21:06No name
Zdrojovat, zdrojovat, a .....
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz