Tisk článku

Už to začíná. Město chce pořezat a posekat keřové skupiny u kulturáku.

Podle žádosti o povolení kácení (Došlo Spolku občanů Neratovic jako účastníku řízení) má být zničeno 388 m2 keřů. Budeme tomu říkat masakr.

Na plochu kolem kulturáku vypracovala nějaká dáma projekt, podle nějž budou vykáceny stovky stabilizovaných a vitálních keřů. To je totální nesmysl, zničit to, co funguje. Nikdo nezaručí, že nějaká nová výsadba se uchytí. 

Co se má zničit?
1.Keře skalníku - plocha 52 m2.
2. Keř jalovec - plocha jalovec a skalník - plocha 51 m2.
3. skalník a dřišťál - plocha 56 m2
4. tavolník - plocha 41 m2
5. tavolník - plocha 42 m2
6. jalovec - plocha 44 m2
7. tis - 59 m2
Celkem 388 m2 keřů.

Jako důvod ke kácení je uvedeno: Rekonstrukce kulturního a administrativního centra Neratovice a souvisejících úprav veřejných prostor a jeho bezprostředního okolí. Nové řešení přinese zvýšení pobytové kvality parteru.. Součástí návrhu jsou nové výsadby stromů, trvalek a popínavých rostlin. Dále je na objektu navržena extenzivní zelená střecha. Blá, blá, blá...

Pokud se vůbec stromy ujmou a rozrostou se, bude to trvat desítky let. Trvalkové záhony vyžadují stálou péči, hlavně odplevelování, což se tady nedělá. Popínavé rostliny? Popínavá rostlina - břečťan- se už třicet let rozrůstá po zadní stěně budovy, bude v rámci rekonstrukce zničen. Přitom by si zasloužil vyhlásit za památný strom. Ale než přemýšlet, jak ho zachovat, je jednodušší ho zničit. Ono tady stále víc platí: Koho chleba jíš, toho píseň zpívej. Vždyť jde o obrovské částky, z nichž část bude určena jinam. 

Kdybychom se nalézali v jiném státě, kde platí jiné zákony a pravidla, musel by projektant(ka) ponechat stávající dřeviny a zakomponovat je do projektu. Kdo viděl, jak vypadají tzv Kostomlatského sady, může si představit, jak dopadne plocha u kulturáku. 

Anna Spěváčková

Názory

28.03. 11:55Martin
hodně předčasné
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz