Tisk článku

Co je nového v životním prostředí města?

Ubývají stromy, jsou ořezávány větve, schnou keře.

V Listech vyšla celá stránka chlubící se novou výsadbou stromů, Jenže jaká je realita. V lesíku Mládežnická byly nejprve, před tzv. revitalizací, pokáceny velké vzrostlé stromy - hlavně akáty. Pořád se  "zahradníci" řídí nařízením EU, které považuje akáty za invazivní stromy. Jenže nikdo si neuvědomuje, že akáty svými květy poskytují včelám potravu a materiál na med, že akáty snášejí klimatické změny, že jsou odolné a dlouhověké. Byly vyřezány keře a samovolně vyrostlé mladé stromky pod stromy, které bránily vysoušení půdy a časem mohly nahradit stárnoucí stromy, byly vyřezány rozrostlé ostružiny, které také zabraňovaly vysoušení půdy a poskytovaly potravu včelám. 

Takže bylo zlikvidováno mnoho zeleně a pak byly na uvolněném prostranství vysazeny tzv. odrostky, což jsou tenounké stromečky s kmínky jako malíček, ohrožené usycháním. Mnoho z nich uschlo a nyní tam byly vysazeny nové odrostky, které čeká stejný osud. Má jich být podle Listů TŘI STA. Tak to bych ráda viděla! počítala jsem je. Kolik jich asi přežije?

Na Kojetické a u radnice má být vysazeno přes sto stromů. Tak to nejsou žádné stromy. Jsou to opět malinkaté nerozvětvené sazenice borovice, tzv. poloodrostky, vysoké 25 a 30 cm!! Už nyní olysalé, ohnuté a náchylné k vysychání. Uvádí se, že nastávají až 100% ztráty. Možná kdyby byly borovičky na oploceném pozemku, moly by přežít. Ale takto budou udupány a posekány FCC. 

Na Kojetické ulici před rekonstrukcí horkovodu byla spousta zeleně, hlavně vzrostlé jehličnany. Vše zmizelo. Nyní je tam tak cca 30 ubohých keřů a 5 košťatovitých stromů. To si město nemohlo najmout kvalitního zahradního architekta? Tady se vyhazují miliony oknem a pak se šetří na kvalitní zeleně. Nechá se to na správkyni zeleně, která s tím nemá zkušenosti. 

No a co se týká dalších  záležitostí. Za paneláky Na Výsluní č. 1304 jsou pořád pod keři zbytky po nějakých povalečích -  pláty sololitu, kovové tyče, klacky, nepořádek. Už to tam leží nejméně dva měsíce. Před domem Na Výsluní 1308 byla zbytečně ořezána líska. Na podzim nebyly nikde svázány traviny, během zimy začnou hnít. Na mnoha místech byly místo trávy vysazeny trvalky, ale už nikdo neřešil, že musí být trvale zbavovány plevele, okopávané, pravidelně zavlažované a přihnojované. To je právě to, co správce zeleně ani FCC neřeší. Např. za rohem ubytovny na Kojetické byly vysázeny poléhavé keře jehličnanů. Měly se krásně k světu, ale nějaký magor je nechal vyřezat a nahradit trvalkami a stromkovými růžemi. To stálo peněz a úplně zbytečně. Tak příště bude pokračování. 

Anna Spěváčková

Názory

19.02. 07:47Eva
ano,řeže se a kácí
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz