Tisk článku

Město je i o vánocích zaneřáděné a špinavé

Někdo řekne: No a co? Ježíšek se narodil v chlívě, tak se mu v Neratovicích líbilo

Jak je možné, že město, hlavně sídliště, je opravdu špinavé a neudržované? Už jsem to psala stokrát, tak ještě jednou. Údržbu města provádí soukromá rakouská firma FCC, která má smlouvu s městem na dobu NEURČITOU a platí se jí vše PAUŠÁLEM. Smlouva na dobu neurčitou nenutí firmu se nějak snažit a vylepšovat svou práci.

Naopak. Nejhorší situace je na Výsluní, kam vítr zanese jako do kotle všechen nepořádek. Občas ho způsobí i sami lidé.

Malý příklad. Za ulicí Na Výsluní za domy č. 1307 si kdosi natahal do keřů kusy sololitu, kovové tyče a z keřů nalámané větve. Je zajímavé, že si toho nikdo z domu nevšiml, nebo je to nezajímalo? Tak jsem si udělala brigádu v naivní víře, že si toho někdo všimne. Vytahala jsem věci na trávník  přes cestu, aby byly na očích. Doufala jsem, že někdo z radnice nebo FCC nepořádek při kontrole zaregistruje a nechá uklidit. Ha, ha, ha.

Ani náhodou. Po měsící se většina věcí ocitla pod polámanými keři o kus dál, za číslem 1303. Opět jsem vše vytahala ven a čekám. Skoro dva měsíce se nic neděje, jen k nepořádku přibyl veliká uhnilá větev z nedalekého jeřábu. To neexistuje žádná kontrola z radnice – úředník na údržbu města? Nebo správkyně zeleně? Když přijdu na radnici v úředních hodinách, některé už marně hledám ještě před jejich ukončením Ale k tomu se vrátím.

Další problém je neuklizené listí. Pokud je pod obrubníky, auta listy rozjezdí, ty se rozpadnou na drobounký prach, smísí se z částicemi z výfukových plynů a za sucha vše rozfouká vítr. My všichni prach dýcháme a pak se divíme, že pomalu každý kašle a doktoři se s tím neví rady, mnozí lidé trpí nebezpečnou fibrozou plic nebo dokonce onemocní rakovinou.

Podle statistik členských států Evropské unie umírá na následky znečištění ovzduší kolem 370 000 lidí a jen v Německu bylo prokázáno, že polétavý prach má vliv na 65 000 úmrtí ročně. Experti odhadují, že vysoká koncentrace polétavého prachu každého z nás připraví o 9 měsíců života.

Město v čele ze starostou dělá mrtvého brouka. Obyvatelé města je nezajímají.

 

Anna Spěváčková

Názory

02.01. 22:32Hanka
Nejen špína,
03.01. 16:37Lucie
města Neratovice - na vědomí všem
03.01. 06:33 Eva
je to tak
03.01. 07:25Anna Spěváčková, SPD
nic se nezmění
03.01. 15:32 Jan
nevím,zda probíhal
03.01. 18:39Anna Spěváčková, SPD
doplnění
04.01. 17:48Anna Spěváčková SPD
katastrofa
04.01. 19:52jitka
jedna vlašťovka
07.02. 11:34Věra
Špinavé město
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz