Tisk článku

Probíhá druhá vlna Covidu19

Počty nakažených a zemřelých děsivě narůstají. Proč tomu tak je? Na první vlnu zareagovala vláda i lidé ukázkově, proč jsme dnes nejhorší v celé Evropě? Selhali lidé.

Je nouzový stav. Byla vydána další opatření, aby se zmírnily počty nakažených a zemřelých, ale ty se navzdory tomu stále zvyšují a budou ještě další týdny zvyšovat. Ministr Prymula: „Čekají nás tři těžké a složité týdny.“

Včera dne 22.10.10.2020 bylo 14 151 nakažených a celkem 1 845 zemřelých. Jsou to alarmující čísla. 

Přesto řada lidí, hlavně z řad mladých, ale i starších, stále tvrdí, že se jedná o lehkou chřipečku a dokonce jsem zaslechla, že je to podvod a žádný covid neexistuje. Schválně nedodržují pravidla: nenosí roušky tam, kde je to nutné (od 21.10.2020 jsou povinné i venku – v zastavěných částech měst a vesnic, bohužel jen tam, kde se nedodrží 2m vzdálenost, takže to nefungue), pohrdají použitím dezinfekce, děti i mládež se srocují bez ohledu na množství. Nechápou, proč by měli udržovat rozestupy. 

Proč najednou lidé otočili a chovají se nezodpovědně? Vždyť, jak už jsem napsala, v první vlně začali šít roušky, chovali se disciplinovaně, epidemii jsme zvládli skvěle. A teď se vše změnilo, nastoupili jsme odstrašující italskou cestu s tisíci mrtvých. Nejsem odborník, jen pozorovatel, takže berte mě s rezervou. Jsou to mé názory.

Domnívám se, že první chybou bylo rychlé uvolňování. Začalo léto, situace byla výtečná, jak kdysi řekl primátor  Igor Němec za povodní, roušky začaly lidem vadit, chtěli honem vyjet k moři a na dovolenou, v tom je pilně podporovaly cestovky a jiné instituce. Z děr vylezli příslušníci opozice, kteří pocítili šanci zdrbat vládu a obsadit výnosná politická místa. Blížily se přece krajské volby. Lidem namluvili, že opatření jsou nesmyslná a zbytečná (P. Fiala, ODS, člověk, který si brousí zoubky na vedení státu), že se jedná o strašení lidí a že epidemie je neškodná, plošné nošení roušek je nelogické (v době, kdy už celý svět nosil roušky, jsme je sundali), covid je jen lehká „chřipečka“. Mnoho lidí se pyšnilo, že nedodržují pravidla a tím bojují proti Babišovi a vládě. Kontrast mezi červnovou slunnou budoucností a pochmurnou přítomností podle řady médií nic neilustruje lépe než „nechvalně proslulá“ rozlučka s koronavirem na pražském Karlově mostě, které se zúčastnily asi dva tisíce lidí. 

Prostí lidé nechápali a stále ještě nechápou, že covid je mnohem nakažlivější než chřipka, že infikovaný člověk ještě nemá příznaky a už kolem sebe šíří infekci, že smrtnost je mnohem vyšší a není zřejmé, že po prodělání nemoci získá člověk imunitu. Jisté je, že po covidu jsou poškozeny orgány v těle. Úroveň vzdělání je nízká, přírodovědné a technické obory jsou upozaďovány, ve školách se důraz klade hlavně na znalost angličtiny.  

V televizi i v novinách se stále oháněli ekonomikou, která má být na prvním místě. Lidský život až potom. Přidali se další opoziční politici, kteří lidem namluvili, že nošení roušek je omezení osobní svobody a nedemokratického smýšlení vlády. Roušky označovali posměšně jako náhubek, který Babiš chce nasadit občanům. Tvrdili (Piráti), že vláda lže a nemá situaci pod kontrolou. Začaly vystupovat známé osobnosti, které nebyly epidemiologové, jako jsou doktoři Pirk, Šmucler či Hnízdil, a ti hovořili stejně. (V poslední době se k nim přidal i bývalý prezident Klaus.) Prostý lid se sklonil před osobnostmi ověšenými tituly a uvěřil.  Bylo to jednodušší než se podřídit nepříjemným pravidlům. 

Marné bylo varování a předpovědi odborníků jako je parazitolog J. Flégr či epidemiolog Maďar. Na facebooku byli tito lidé vystaveni urážkám a posměchu. Právníci podávali žaloby proti nouzovému stavu. Selhali i novináři, kteří ostře napadali politiky. Tzv. celebrity – Lucie Bílá, Básiková (ta dokonce prohlásila, že by se už ráda nakazila) zlehčovaly nemoc. Selhala mládež, dokonce i vysokoškoláci, u nichž by člověk očekával jistou míru vědomostí. 

Česká republika zrušila, na rozdíl od ostatních států, téměř všechna opatření a na druhou vlnu se nepřipravila. 

Jenže počty nakažených dál stoupaly a stoupají a počty zemřelých přibývají. Byl vyhlášen nouzový stav a opatření se přitvrdila. Pokud budou čísla dál stoupat, nezbude, než vyhlásit celostátní karanténu, čili lockdown, jak se tomu nyní hezky česky říká.

V Letňanech se zřizuje nemocnice s 500 lůžky. Aktuálně se počítá s kolapsem nemocnic, nedostatkem covidových lůžek a personálu. Ještě k tomu přibyly povodně. Škoda, že nemáme pořádnou armádu jako za socializmu.

„Prosím vás všechny, zůstaňte doma,“ vzkázal občanům ministr Prymula.

Anna Spěváčková

Názory

30.10. 11:55Anna Spěváčková
omluva.....
30.10. 13:17Jan
je nutný okamžitý lockdown
30.10. 18:32Líba
není to ono
01.11. 07:53No
měla byste
01.11. 11:28Anna Spěváčková
ne mluvím i za jiné
01.11. 10:25polemika
motivace
01.11. 11:31Anna Spěváčková
dopis zastupitelům, MěPo a PoČR
01.11. 11:32Anna Spěváčková
dopis zastupitelům, MěPo a PoČR
03.11. 11:32Anna Spěváčková
počet nakažených opět narůstá...
03.11. 12:50lucie
myslím
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz