Tisk článku

Pahýl z topolu u Labe na soukromém pozemku

O kácení nádherného stromu, který tvořil významnou dominantu okolí Labe požádala soukromá osoba. Topol byl nyní drasticky ořezán a možná (kdo ví) bude pokácen.

Všimli jste si, jak ubývají stromy a zeleň vůbec v Neratovicích? Mizející vegetaci má na svědomí město, přesně vedení města, povodí Labe, ale i soukromé osoby. Město: Byly pokácené stromy kvůli výstavbě nového pavilonu školy – nikoho nenapadlo uvažovat o přístavbě podkroví na hlavní budově tak, jak vyřešily problém chybějících školních prostor Líbeznice. Prý by to musel posoudit statik, odpověděl mi starosta na mou otázku. Proč si ho město nepřizvalo a proč statik neposoudil možnost přístavby do výšky, mohl se ušetřit krásné vzrostlé stromy a ještě by zůstal volný prostor po zbouraných pavilonech ke zřízení další zahrady.

Bude se přistavovat Dům kněžny Emmy, což je honosný název pro domov důchodců. (Všimněte si, jak u nás v Neratovicích jsou oblíbené honosné názvy pro obyčejné, většinou dost nepovedené stavby nebo záměry. Kostomlatského SADY, Neratovická RIVIÉRA, podle nového územního plánu chystaná neratovická PROMENÁDA…), opět padnou další vzrostlé stromy. Na rohu u vietnamského Žraloky byly kvůli výkopům zbytečně a necitlivě ořezány rozrostlé poléhavé jalovce, stačilo trochu ohleduplnosti od stavební firmy a větvě mohly být zachovány. A to ještě neproběhlo kácení kvůli nové poliklinice, to teprve bude masakr. Těch pár stromečků nové výsadby nenahradí mohutné stromy a keře.

Ani soukromníci nezůstávají pozadu. Kolik bylo pokáceno zeleně na parcelách, kde pan Jeřela staví své škatule s pevnostními zdmi. Ani známý pan Peter nezůstává pozadu. V Lobkovicích se už kvůli němu budovala komunikace a na prázdné parcele, kdysi plné krásných ovocných stromů, se chystá stavět obytné domy. Jak už jsem napsala, paní Dlaskové velmi vadil krásný topol a tak byl zmrzačen a možná bude pokácen. Povodí Labe už také pokácelo spoustu mohutných topolů a jiných stromů.

Všechny stromy o obvodu kmene 80 cm ve výšce 130 cm musely být povoleny odborem životního prostředí (bohužel, pro útlejší stromy a menší plochy keřů se nemusí o povolení žádat). Na tomto odboru se zaměstnanci střídají jako ponožky a o jejich odbornosti v oblasti ochrany přírody bychom mohli, u některých z nich, pochybovat.

Poptala jsem se na odboru životního prostředí a obdržela jsem odpověď:

Dobrý den,

děkujeme za podnět. Daný topol byl v letošním roce předmětem řízení o povolení ke kácení. Na základě pravomocného rozhodnutí nebylo jeho kácení povoleno. Spolek občanů Neratovic byl v tomto řízení účastníkem.

Orgán ochrany přírody a krajiny Váš podnět prověří z pohledu možného porušení zákona č. 114/1992 Sb. a na základě zjištěných skutečností bude rozhodnuto o případném dalším postupu.

S pozdravem M. Čermáková

Z dopisu vyplynulo, že topol byl poškozen protiprávně, majitelce, paní Dlaskové, by měla by být udělena velká pokuta.

 

Anna Spěváčková

Názory

23.11. 07:39Martin
jak dál?
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz