Tisk článku

Další průšvih: stánek Expreso Gril na Benešovce

Důkaz, že město nahrává podnikatelům, ale nemyslí na občany a ani na ochranu přírody v našem městě.

To bude zase řečí:  „Zase ta baba do něčeho rejpá, jenže my mladí jsme rádi, že máme další moderní fast food. Dva už jsou na Masaryčce (Turci s halal (x) kebabem a stánek s rychlým občerstvením). Další se renovuje v ulici 28. října a patří sem i vietnamský Žralok naproti trojce škole.

Jenže průšvih nového stánku spočívá v mnoha věcech.

1. Vliv tohoto druhu občerstvení na zdraví. Jídlo z fast foodů je zdraví škodlivé.  Pro naše tělo představuje tento typ občerstvení většinou nadměrný přísun skryté energie v podobě cukrů, živočišného tuku, soli a cholesterolu. Pro přípravu jídla se využívají nevhodné technologické úpravy, hlavně ve formě smažení či fritování v přepáleném oleji. Zároveň nás také tyto provozovny vedou k tomu, abychom jídlo konzumovali rychleji, bez jakékoliv námahy, ve stoje či za pohybu. Řadě z nás tento způsob rychlého stravování vyhovuje, ale jaký to má vliv na naše zdraví? Špatný. Přepálené tuky, cholesterol, přesolené pokrmy, nadměrný přísun energie vede k obezitě.

2. Poškození kořenů stromů. Stánek je umístěn na Benešovce mezi dvěma javory. Při budování zpevněné plochy pod stánkem byly poškozeny kořeny obou stromů. Javory už mají samy se sebou problémy. Byly jim bezohledně ořezány větve při rekonstrukci horkovodu, a javory tak špatně snášejí ořezání! Musely bojovat s dlouhými intervaly sucha a nedostatkem podzemní vody, zbylé větve jim začaly prosychat.

A najednou jim byly poškozeny i kořeny, které potřebují k získávání vody s živinami a současně je upevňují v půdě. Bez části kořenů začnou hynout a stávají se nebezpečnými. Mohou se vyvrátit. Uhynou.

3. Poškození kmenů. Vykopaná hlína s kameny byla navršena ke kmenům obou javorů. To je špatně. Stromy nemohou dýchat, vlhkost z hlíny podporuje hnilobu. Stromy hynou.

4. Rušení klidu obyvatel ulice. Stánek je otevřen kdo ví do kdy, podle sdělení obyvatel domu naproti stánku se u něj shromažďují lidé, ruší klid hlasitým hovorem, údajně do pozdních nočních hodin.

Otázka je, proč byl stánek umístěn právě zde, na Benešovce. Byl to údajně požadavek majitele. Rada města mu pronájem v tomto místě povolila  a nikoho z rady nenapadlo zkoumat, zda bylo zvoleno správné místo, zda nic nebude poškozeno a stánek bude prospěšný nejen podnikateli, ale i občanům.

Proč tomu tak je? Rada města je složená z lidí, kteří byli do rady dosazeni ne pro své vzdělání a životní a politické zkušenosti, ale podle příslušnosti ke klanu lidí rozhodujících o městě.

Když už stánek chtěla rada povolit, pak mohla pro prozkoumání všech skutečností schválit pro jeho umístění prostor na Kojetické ulici o kus dál vedle pekařství , kde nejsou žádné stromy ani jiné překážky. Tam by nedošlo k žádnému poškození stromů ani rušení klidu obyvatel.

x) Halal porážka: Pokud jde o maso, rituální halal porážka se provádí protnutím velkých krčních tepen zvířete jedním tahem čepele, zatímco osoba řezníka pronáší náboženské verše z koránu. Zvíře je naživu a při vědomí, aby stahy jeho srdce vypumpovaly z těla všechnu krev, jejíž konzumace je muslimy považována za nečistou. 

 

Anna Spěváčková

Názory

06.10. 17:23No
slyšel jsem
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz