Tisk článku

Neratovická riviéra? Katastrofa.

16. 9. 2020 jsem se šla poprvé a určitě naposled vykoupat do tzv. neratovické riviéry na Labi. Koho napadlo zde zřídit místo ke koupání, neměl rozum.

Už název je podezřelý. Bombastický, jako by naše ušmudlané městečko bylo středem vesmíru.

Naše „riviéra“ je náplavka s navezeným pískem, bylo ho více, část spláchla mrňavá povodeň před pár týdny.  Vlevo od ní je stanoviště pro grilování a odhazování odpadků, většinou obsazené našimi opálenými spoluobčany. Napravo jsou lákadla pro děcka, nevím, proč všude musí být dětská hřiště, proč u nás neexistují příjemné odpočinkové kouty pro staré lidi. Ale vraťme se ke koupání, což by mělo být hlavním lákadlem neratovické riviéry.

Kde se lze v Neratovicích vykoupat? Koupaliště je drahé a bohužel, většina bazénů je opět určená dětem a pubertálním osobám. Tišická pískovna je daleko a návštěvníci Beach Parku nezaručují klid a pohodu, ani bezpečnost pobytu, dá se prý koupat i v lomu, ale nikdy jsem tam nebyla. Dá se koupat i v Labi, ale mnoho lidí zvyklých na bazény trpí předsudky vůči plavání v přírodní řece.

Normálně se chodím koupat nad hydro, ale tentokrát se mi nechtělo jet tak daleko a tak jsem zamířila na „riviéru“. Čtenáři, pokud tě zláká tato neratovická atrakce, připrav se na nejhorší. Už ten přístup - nová cesta, která nahradila pískovou cestičku, se nepříjemně boří, na kole je to ještě horší. Pokud vstoupíte do vody, nelekněte se. Dno je plné ostrých kamenů, mezi nimi i velké balvany,  takže akorát zakopnete a ztratíte rovnováhu. Vlítnete o něco dřív do vody a pokud je studená jako včera, nemusíte se postupně osvěžovat. Zatnula jsem zuby a pokračovala v postupu do řeky. Situace se neměnila, dno bylo pořád plné kamenů, mezi nimi vrstva bahna. Celkový dojem: velmi nepříjemný. Řeka je tu studená a špinavá, jak voda předtím protekla turbinami.

Děkuji, nechci. Už nikdy neratovická riviéra. Raději si půjdu zaplavat nad hydro k lobkovické louce. Jenže až zde postaví přístaviště, bude po koupání. Namítáte, že přece zastupitelstvo odhlasovalo provést změnu v návrhu nového územního plánu a tím znemožnilo výstavbu přístaviště u lobkovické louky. Nebuďte naivní. Je mnoho možností, jak usnesení obejít. Jen co bude po volbách do kraje.

Jsem přesvědčená, že vedení města spolu se svými příznivci má důvody, aby zde za každou cenu prosadilo přístaviště pro jachty.

Anna Spěváčková

Názory

19.09. 21:13Jiří
skateboardové hřiště
20.09. 08:11polemika
udržitelnost
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz