Tisk článku

Už nikdy žádná ing. Řeháková z Tišic!

Nic vám její jméno neříká? Vyprojektovala zatím největší hrůzu města – přebudování Kostomlatského sadů. Může za to odbor životního prostředí a vedení města.

Mnohokrát jsem upozorňovala na zrůdný projekt rekonstrukce parčíku s honosným názvem Kostomlatského sady, během něhož dojde ke zničení většiny zeleně a likvidaci ptáků a hmyzu.

Psala jsem články a příspěvky na nerátky, hovořila jsem na zasedání zastupitelstva. Požadovala jsem zařazení bodu na toto téma do programu zasedání, neprošlo. Varovala jsem, upozorňovala, ale nic nepomohlo. Nikoho to nezajímalo, vedení města nereagovalo. Možná mi nikdo nevěřil, možná jim to bylo jedno. Snad kdyby to řekl někdo z koalice, ale oni se neangažují v ničem. Sedí a mlčí. Nepomohl ani nesouhlas známého sochaře Kurta Gebauera a jeho žáka Jana Novotného, který je autorem sochy jezdce na koni.

Paní ing. Řeháková prosadila své pojetí rekonstrukce parku. Dnes můžeme vidět tu hrůzu. Byly pokácené živé stromy včetně krásné hlošiny úzkolisté, v době květu šířící vůni a lákající stovky včel. Byly odstraněny živé ploty chránící vnitřní prostory parku před hlukem, prachem a emisemi. Už nikdy nebudou obnoveny. Napříč plochou byly vybudovány zpevněné plochy připomínající spíš autostrády než cestičky, vsadím se, že tudy opravdu budou jezdit auta s naší rozdováděnou mládeží.

Zbylé stromy byly drasticky ořezány; asi si nikdo neuvědomuje, že každou ránu musí stromy zahojit a bude je to stát spoustu energie. Navíc ranami se dostanou dovnitř spory hub, které mohou způsobit jejich uhynutí. Některé zbylé stromy – zachránila jim život jejich návaznost na pomník obětem válek – rostou těsně u cest, jeden dokonce uvnitř. Při výstavbě cest jim byly poškozeny kořeny a je pravděpodobné, že nezvládnou ořezání, sucho a úbytek kořenů. Je velmi pravděpodobné, že uhynou.

Kdo jde kolem hrůzy zvané Kostomlatské sady, nevěří svým očím. I zarytí fanoušci radnice jen nevěřícně kroutí hlavou. Zmizelo místo plné zeleně, klidu a možnosti odpočinku.

Abych nezapomněla: ing. Řeháková má na svědomí i realizovaný a opět nepovedený projekt výsadby stromů u tří věžáků na náměstí (i tam se odstraňovaly nežádoucí živé stromy, které se jí nehodily do krámu) a v šuplíku čeká na svou realizaci revitalizace plochy na Výsluní za policejním domem, kde jsou odsouzeny ke kácení čtyři rostoucí kulovité javory, dvě sakury a tři stříbrné smrky.

Proto opakuji: už nikdy žádná ing. Řeháková z Tišic!

 

Anna Spěváčková

Názory

19.08. 18:09Milan
Stačilo málo
20.08. 06:53Karel
jistě že stačilo
23.08. 20:26Irena
tam to vypadá!
24.08. 05:40Jitka
hlavně
29.08. 22:32Josef
V odkazu je nutné smazat mezery
08.09. 21:09Miroslav (Ne Kalousek)
Ing Rehakova
20.09. 18:32Míla
Hrůza a děs
21.09. 03:58Petr
to tam dejte sám
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz