Tisk článku

Exkurze s Jiřím Řehounkem z Cally po českobudějovických trávnících

Využila jsme pozvání na exkurzi 14. července 2020 do Českých Budějovic a nelitovala jsem.

Je pravda, že vstávat ve čtvrt na pět je pro mě likvidační, ale dvou a půl hodinová cesta z Prahy poloprázdným vlakem byla příjemným zpestřením po několikatýdenní koronavirové odloučenosti.

České Budějovice mě mile překvapily už před nádražím - všude spousta kol a hlavně moderních účelových stojanů ve tvaru obráceného U – to je přesně to, co nám tady v Neratovicích chybí. Milé překvapení byla i samotná exkurze.

Pěší zóna od nádraží do centra sice byla ukázkou, jak by neměla vypadat veřejná prostranství:vodní prvky nejsou zavedeny do zeleně, velký platan byl sice zachráněn tím, že stojí na hliněném kopci, ale kvůli tomu postupně usychá. Stromořadí třešní má namále kvůli minimálnímu prokořenitelnému prostoru, velkému stejně jako mají naše lípy v Masaryčce.

Ale o kus dál soukromý investor  předvedl, že se dá navrhnout kvalitní plocha plná trvalek pro hmyz, s gabiony vyplněnými hmyzími domečky, jeden z nich dokonce slouží coby pítko pro ptáky a včely, které využívají vodu stékající po vyčnívajících kamenech. Moc užitečný nápad.

Následoval přesun veřejnou dopravou k výstavišti, kde jsme konečně spatřili, jak si českobudějovičtí  poradili s extenzivními trávníky. To jsou trávníky, které se sekají alespoň 2x ročně a připomínají kvetoucí louku. Intenzivní trávníky, jaké známe z golfových nebo fotbalových hřišť, u nás v Neratovicích nemáme.

V ČB letos trávníky kvetou hned na několika městských lokalitách, mimo jiné i na sídlištích Máj a Vltava, díky SPOLUPRÁCI (slyšíte? Spolupráci!) magistrátu, odborníků, některých firem, ale i majitelů soukromých zahrad. Plochy extenzivně sečených trávníků na pozemcích města jsou oproti loňsku o něco větší, navíc se přidávají i některé firmy, např. už uvedené Výstaviště České Budějovice a.s. V parku Stromovka zase už několik let běží projekt tzv. květnatých pásů a ve vědeckém kampusu Biologického centra a Přírodovědecké fakulty se stalo vytváření kvetoucích trávníků pravidlem. Hlavním cílem této společné snahy je zvýšit rozmanitost rostlin, nechat je vykvést a vysemenit a vytvořit vhodné podmínky pro hmyz i další živočichy.

Pokud chceme, aby naše trávníky opravdu kvetly, není možné, aby se sekaly jako na běžícím pásu podle harmonogramu určeného panem doc. Jebavým, tj, na reprezentačních plochách 8x (už sám pojem reprezentační plocha je zavádějící, žádné takové plochy nemáme) nebo celé sídliště 6x, protože prý to jsou pobytové plochy. Jen některé.  Ano, je nutné pravidelně sekat dětská a psí hřiště, a také další plochy, pokud jsou opravdu pobytové, jako je třeba hřiště v Mlékojedech.  To ovšem znamená zapojit nejen odbor životního prostředí a firmu FCC, ale i odborníky na rostliny a živočichy a znalce místních poměrů. Jedná se o skupinové rozhodování.  Máme zde botaniky, ornitology, ekology, mnoho entomologů, proč je nezapojit do společného úsilí o záchranu přírody?

Důležitý je stálý monitoring ploch. Je nutné zjistit, které druhy travin a bylin na plochách rostou a podle toho určovat, které plochy se budou sekat. Dalším faktorem, který ovlivňuje sekání, je počasí. Není možné, aby se sekalo po déletrvajícím dešti či ve vysokých teplotách. Důležitá je i výška seče.

V ČB zásadně využívají  mozaikovou seč, čili sekají plochy tak, aby jedna byla posekaná a pak se vystřídají. Okraj ploch musí být nepravidelně zaoblený, aby si lidé nemysleli, že sekáči si udělali přestávku a budou v sekání pokračovat.

Záleží také na osvětě. Na okraji ploch v ČB jsou umístěny tabulky s vysvětlením, proč se trávníky nesekají tak, jako dříve. Takže díky za exkurzi a doufejme, že i v Neratovicích se budeme moci chlubit, jak se staráme o zeleň a nárůst množství hmyzu.

P.S.: Calla je sdružení pro záchranu prostředí.

Anna Spěváčková

Názory

nejsou zde zatím žádné názory
přidejte první!
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz