Tisk článku

Je to žumpa, řekl zastupitel Hrodek

Řekl to o časopise Speciál na zasedání zastupitelstva 24. 6. 2020. Vůbec se nestyděl, že pošpinil dobrovolnou práci mnoha lidí, kteří dali dohromady peníze a věnovali soustu času na to, aby časopis vyšel.

Zpočátku nikdo netušil že občané dají dohromady a vydají svůj vlastní časopis. Spouštěčem bylo prohlášení města, že červnové Listy města Neratovic nevyjdou, protože je není čím naplnit. Jako by bylo složité oslovit zastupitele a zvýšit jim počet znaků, umožnit napsání více článků, vyzvat občany, aby psali o tom, co jim leží na srdci. Mohly být konečně zveřejněny plánky polikliniky a sadových úprav. Neříkejte mi, že by se Listy nenaplnily i nad obvyklou míru.

Jenže důvod nevydání byl asi jiný. Skupina občanů a čtyři zastupitelé požádali o zveřejnění Otevřeného dopisu, v němž si stěžovali na nedostatečnou informovanost. Místo aby jej město zveřejnilo, vymluvilo se na nedostatek článků.

Jenže naštvaní občané pochopili, že když město z našich společných peněz nehodlá časopis vydat, vydají si ho sami. Zvládnou to, protože mezi sebou mají odborníky, kteří tomu rozumí. Byly napsány články, vyrobeny fotografie. Vybraly se potřebné desítky tisíc korun a bylo vytištěno 4 000 kusů časopisu nazvaného Speciál – červnový, rouškový o 24 stranách.. Dobrovolníci roznesli výtisky do schránek. Na radnici se nestačili divit, málem jim vypadly oči důlků. Na co oni potřebují měsíc, zvládli machři ochotníci za sedm dní.

I občané města byli překvapeni, ale mile. „První výtisk jsem přečetla jedním dechem a vůbec mi nevadilo, kolik to má stran, oproti klasickým Listům, které jsou pro mě nuda a jen je prolistuji. Co se týká "vystřílení" témat, připadá mi naopak, že se díky rozsahu objevují další skutečnosti a podrobnosti, o nichž jsme ani neměli tušení a celé se to jaksi začíná někam posouvat. Až nebude o čem psát, nemusí to mít ani dvě strany. Co myslíte?“

Další číslo Speciálu nedalo na sebe dlouho čekat; nahromaděné problémy města si žádaly pokračování. Opět byly vybrány potřebné desítky tisíc korun, napsány články a vytištěno tentokrát 6000 kusů výtisků o 28 stranách. V časopise bylo probráno všechno, o čem radnice není ochotná veřejnost kompletně informovat. Stálo to mnoho peněz a volného času.

Jenže pro pana Hrodka, který se o nic nezasloužil, je to žumpa.

Anna Spěváčková

Názory

11.07. 10:24Franta
měl by držet ústa
11.07. 14:26Míša
mno
11.07. 17:18Spolužáci
Patolízal
11.07. 18:11Martin Růžička
Zajímalo by mne v čem je to žumpa
11.07. 20:15Josef
Hrodek
12.07. 05:23Honza
tak najdou se
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz