Tisk článku

Zakažte Roundup!

Je to totální herbicid (ničí veškeré zelené rostliny), který obsahuje karcinogenní (rakovinotvorný) glyfosát. Zatímco v jiných městech jej zakázali, v Neratovicích se stále používá.

Minulý týden jsem potkala v ulici Masarykova pana Suchého z FCC s nádrží na zádech, jak postřikuje zelené rostliny na okraji chodníku. Lidé tvrdí, že jim na jejich dotaz, čím stříká, tvrdil , že je to dezinfekce.

Houby, houby. Určitě se bude stříkat dezinfekcí okraj chodníku a určitě po ní rostliny zežlounou a uhynou. Okraje zelených ploch jsou žlutlé nejen v Masaryčce, ale i na sídlišti. Kolem tratí a silnic se vegetace stříká Roundupem zcela běžně.

Pan Vejvoda z FCC mi odsekl, že Roundup není zakázaný. Má pravdu. Není zakázán, protože jsou na něm finanční závislí jeho výrobci (tento produkt už není nijak patentově chráněn) a prodejci, a ti lobují nejen v ČR, ale i v EU, která prodloužila použití glyfosátu o dalších pět let do roku 2022.

POZOR: Záleží jen na jednotlivých státech a obcích, zda Roundup zakáží.

Proto apeluji na radu města a zastupitelstvo: Zakažte používání Roundupu na území města. Požadujte po zemědělcích, aby městu hlásili, kdy a čím budou stříkat pozemky v blízkosti obytných ploch. Informujte obyvatele města, aby věděli, kdy nemohou chodit v okolí stříkaných pozemků.

P.S.: Kontroverze kolem glyfosátu se táhnou roky, ale rozvířila je v březnu 2015 Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny Světové zdravotnické organizace, která na základě epidemiologických studií, studií na zvířatech a na výsledcích z buněčných kultur studií klasifikovala glyfosát jako „pravděpodobně karcinogenní“, konkrétně do kategorie 2A.

P.P.S.: „Kdybych věděl, že to je škodlivé, tak bych to nikdy na školních pozemcích nestříkal... Je to neetické,“ prohlásil v pondělí Dewayne Johnson před soudem v San Francisku. Johnson trpí rakovinou, lékaři mu dignostikovali Non-Hodgkinův lymfoma dnes mu dávají několik měsíců života.  Šestačtyřicetiletý muž pracoval několik let jako správce školních pozemků na sanfranciském předměstí Benicia a je přesvědčen, že za jeho zdravotní stav může herbicid Roundup, kterým hubil plevel kolem školy.  Každý den se mi to dostalo do tváře. Nedalo se proti tomu nic moc dělat,“ prohlásil podle listu The Guardianpřed soudem. Jonhson tvrdí, že sice nosil ochranný oděv, ale když zafoukalo, herbicid se mu dostal na kůži či do úst.

Anna Spěváčková

Názory

nejsou zde zatím žádné názory
přidejte první!
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz