Tisk článku

Poškozené lípy v Masarykově ulici

Neznámý vandal už podruhé vyřezal na kmeni stromů kusy kůry.

Ve městě postupně mizí doklady historie města. V ulici 28. října byly po dlouhých a nechutných sporech s radnicí za „vlády“ starosty Moravy v době vegetace vykáceny zdravé osmdesátileté lípy vysazené sokoly na počest konce druhé světové války kvůli rekonstrukci ulice.

Byly nahrazeny speciálně šlechtěnými lipami z Itálie, které strávily dva roky kvůli aklimatizaci v Belgii v přímořském podnebí (!). Měly být tvarovány do kužele, jenže nebyly. Rostly prakticky bez zásahu lidí. Před třemi lety ale dostaly na frak z rozhodnutí odboru životního prostředí. Byly tzv. prosvětleny - v koruně byly některé větve odstraněny, směrem do ulice byly vyřezány větve do tzv. podjezdné výšky. Těmito zásahy byly lípy zmrzačeny. Stromy postupně usychají a část z nich pomalu chátrá.

Další lípy byly vykáceny v ulici Masarykově opět kvůli rekonstrukci a opět ve době vegetace za starostky Mrzílkové. Místo nich byly vysazeny uprostřed chodníku v minimálně prokořenitelném prostoru lípy bez koruny pouze s hlavním výhonem tzv. špičáky. Bůh ví, kdo je objednal. Po kritice obyvatel byly vyměněny za lípy s kulovitou korunou, které jsou tam dodnes.

Asi před měsícem byly kmeny těchto lip poškozeny neznámým vandalem který na každém kmeni seřízl kůru. Situace se znovu opakovala asi před týdnem.

Jak někdo může poškozovat stromy, které nám nezištně slouží? Nedivím se, vandal má ve vedení města i na radnici zářný vzor. Za starosty Moravy se pokácely za živa lípy v ulici 28. října. Za starostky Mrzílkové opět za živa lípy v ulici Masarykova. Trvale se kácí mohutné stromy u Labe i ve městě. Jsou likvidovány rozrostlé poléhavé jehličnany. U přístavby školy byly zbytečně pokácené stromy, které mohly dětem stínit. U plánované polikliniky jsou navrženy na kácení další desítky stromů. Mizí stromy na soukromých pozemcích.

Strom je v Neratovicích považován za nežádoucí element. A obyvatelé to dobře vnímají.

Anna Spěváčková

Názory

18.06. 13:19vždyť
obyvatelé
18.06. 13:38Anna Spěváčková
jen zčásti
18.06. 15:23Josef
Přesně tak
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz