Tisk článku

Zase ty stromy, ta Spěváčková nedá pokoj

Stromy ve městě nám hynou před očima. Břízy jsou suché nebo prosychají. Na Skalách uschly smrky, borovice, modříny, břízy, v polích za městem hynou remízky. Do pěti let nebudeme mít lesy, zbudou jen houštiny.

Co nezvládne sucho a škůdci, dodělají vichřice.

Tím více bychom si měli vážit doposud ještě živých stromů ve městě. Pokud zde budou, zaručují nám, že letní vedra budou o něco snesitelnější. Bude se kam schovat před žhoucími slunečními paprsky, umožní nadechnout se vlahého vzduchu. Proto je musíme chránit, nedovolit, aby byly zbytečně vykáceny. Město by mělo požadovat po architektech, aby zakomponovali stávající stromy do projektů. Občané by neměli požadovat jejich vykácení jen proto, že jim stíní do oken a padají listy na balkon.

Od toho, aby zde zůstalo co nejvíce stromů, je zde odbor životního prostředí neboli orgán ochrany přírody a krajiny. Občas vystupuje spíš jako orgán ničení přírody. Zkušená úřednice paní Šafránková byla vyhozená, ochranář - vedoucí pan Majer odešel do důchodu, a pak se začaly pracovnice střídat jako ponožky. Nastoupily většinou mladé, v praxi nezkušené a vůči svým zaměstnavatelům loajální pracovnice. Často neměly a nemají ani příslušné vzdělání. Nedávno odešel zkušený krajinář a dendrolog Jiří Krechler ve zkušební době. Můžeme se jen dohadovat z jakých důvodů. Zůstaly pracovnice s oborem voda a chemik + nová pracovnice na veřejnou zeleň.

Co dělá vedení města pro to, aby zde zůstalo co nejvíce stromů a keřů? Prakticky nic. Nepožaduje a nic nenamítá proti projektům, kvůli kterým byly nebo budou vykáceny další desítky stromů.

I mnozí občané souhlasí s kácením, nebo se jej dožadují.

K čemu stromy, ptají se. Stíní, padají z nich listy, jsou nebezpečné, mohou spadnout, tvrdí. Jsou na nich suché větve, ty se mohou ulomit. Jsou zbytečné, lepší jsou kytičky, ty jsou krásné a líbí se jim.

Keře jsou také na nic. V těch velkých kupách jehličnanů jsou odpadky, povalují se v nich bezdomovci, odstraňte je, není jich škoda, požadují. Je to pozůstatek socializmu, tvrdí mladí architekti. Pryč s nimi.

A tak nám mizí před očima stovky stromů a keřů.

Anna Spěváčková

Názory

nejsou zde zatím žádné názory
přidejte první!
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz