Tisk článku

Pokračuje informační válka zastupitelů a občanů s vedením města

Stále mizí konkrétní informace v zápisech ze zasedání zastupitelstva. Po třech zasedáních už nenajdete videopřenosy na webu města. Zmizely seznamy zastupitelů z úřední a informačních desek.

Už jsem na zasedání zastupitelstva upozorňovala na to, že v zápise ze zasedání zastupitelstva dne 11. 12. 2020 nebyly vůbec zveřejněny debaty zastupitelů ani vystoupení občanů. 

V zápise z dalšího zasedání dne 12. 2. 2020 jsou uvedena jen jména diskutujících zastupitelů, ale ne o čem hovořili, jmenovité hlasování je vytištěno tak malými písmeny, že se nedá přečíst. 

V zápise ze zasedání ze dne 22. 4. 2020 „náhodou vypadlo" vystoupení občanů z programu zasedání, obsah diskuzního příspěvku zastupitelů je někdy uveden, někdy ne. Obsah vystoupení občanů (nakonec byli "připuštěni" do debaty) je zredukován na minimum. 

Ale to není vše. Na webu města jsou stále uchovávány pouze tři poslední videozáznamy, ostatní  jsou prý jsou k dispozici na radnici. Tam jsou nám platné jak mrtvému zimník. Chci-li si pustit videopřenos, určitě poletím na radnici. Není problém, aby se „ztratily“.

Už nikdo nikdy nedohledá, jak rozhodovalo zastupitelstvo a kdo jak hlasoval. To by se asi někomu hodilo.

Z úředních a informačních desek bezdůvodně zmizely seznamy zastupitelů. 

Ve stavu nouze v době epidemie koronaviru byly a jsou informace zveřejněny až na výjimky (letáky s čísly telefonu a možností donášek jídel) pouze na webu města a facebooku města a starosty. Tento způsob informování zcela vyloučil rizikovou skupinu obyvatel 65+ a obyvatele s nízkou životní úrovní, z nich velká část nemá počítač nebo s ním neumí pracovat. 

Krizový štáb ani vedení města nehledali jiné způsoby, jak obyvatele informovat, např. systémem VISO/VOX (říká se mu obecně městský rozhlas), který je ale údajně určen, podle krizového štábu, k "předávání mimořádně důležitých informací obyvatelstvu." Nevím, co může být mimořádnějšího než epidemie koronaviru s neznámými účinky a následky.

Použití rozhlasu nebo podobného systému je nezbytné pro informování o ochraně zdraví obyvatel a dění ve městě.

Ale pouštět píseň tímto systémem "Není nutno..." byla asi velmi důležitá informace. Hlavně pro chudé lidi, kterým nemít prachy nemá vadit...

Anna Spěváčková

Názory

nejsou zde zatím žádné názory
přidejte první!
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz