Tisk článku

Vypěstujte si svoji zeleninu a ovoce

Tento článek jsem zaslala do červnových Listů, které bohužel nevyjdou. Chtěla jsem včas upozornit zahrádkáře, že co si nevypěstují, nekoupí. I na balkoně se dá leccos vypěstovat. Město by mělo svým občanům poskytnout své pozemky k zahradničení.

Ceny tohoto zboží rostou a budou růst dál. Na vině je postupující sucho, ubývání orné půdy, pěstování řepky, epidemie, nedostatek pracovních sil apod. Zelenina a ovoce se pomalu stávají luxusem, nemluvě o masu.

Přitom je možné si je vypěstovat: levnější, chutnější a zdravější.

Kdo má balkon, je možné pěstovat hlavně různé druhy salátů v truhlících. Dají se pěstovat rajčata a okurky v kyblících. Má to výhody. Přijde mrazivá noc, přikryjete nádoby igelitem, můžete zalévat vodou, která by skončila v kanalizaci. Od jara do podzimu budete mít čerstvou zeleninu.

Kdo máte to štěstí a máte zahrádku, vykašlete se na trávník. Stejně z něj nikdy nebude golfová kvalita. Ponechte ho tam kde máte posezení, nebo na cestičkách, zbytek přeměňte na záhony.

Osvědčené jsou brambory, kdo si někdy uvařil své nové brambory, už mu nikdy nebudou chutnat ty z obchodu. Výhodné je pěstovat pnoucí fazole na lusky a semena, stejně jako okurky vinoucí se na síti nebo pletivu, zaberou minimum místa.

Určitě by neměla chybět rajčata všech barev a tvarů, a opět: kdo ochutnal rajče čerstvě utržené z rostliny, zapomene na kupované.

Zajímavé plodiny jsou polozapomenuté vodnice a tuřín, kedlubny giganty, už vzpomenuté saláty, hrášek apod.

Na větší zahrádce by neměly chybět keře s jedlým ovocem, pár jabloní, višeň, třešeň, broskvoň…

Hlavně snažte se zadržet co nejvíce dešťové vody. V sudech, v nádržích.

Zapomeňte na thuje, zelené sítě, trampolíny a jiné módní nesmysly.

Nemáte zahrádku?

Město vlastní pozemky, které buď pronajímá cizím zemědělským podnikatelům nebo je chce podle nového územního plánu zastavět. Mělo by je poskytnout svým občanům, zahrádkářům, aby si mohli vypěstovat potraviny, na které časem nebudou mít.

Anna Spěváčková

Názory

24.05. 09:30Jája
pěstujte pažitku
04.06. 13:04Karel Vohralík
Maso a zelenina JE luxus!
04.06. 17:05Mirda
víš houbelec co bylo za války
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz