Tisk článku

Kdy tam dají ty kohoutky?

Dva sloupky podzemních kontejnerů na náměstí považuje mnoho lidí za pítka. Čekají, kdy se tam konečně objeví kohoutky.

Blíží se doba celosvětové krize. Ani my jí neujdeme. Město by proto mělo zastavit vyhazování peněz oknem za zbytečné stavby, podivné revitalizace a nepotřebná zařízení, stejně tak za nesmyslné zakázky, peníze by se měly přesunout do rezervy pro pomoc potřebným. Mělo by začít šetřit. Jenže to mělo udělat už dávno, v době „blahobytu“. (Znáte biblický příběh o Josefovi a jeho bratřích? Sedm let tučných – je nutné ukládat přebytky, sedm let hubených – je možné z nich nasytit lid).

Peníze utíkaly oknem. Příklad? Do kategorie zbytečného mobiliáře města patří i výstavba podzemních kontejnerů na odpadky na náměstí na obou koncích chodníku pod rampou.

V zemi jsou vyhloubeny dva zásobníky, nad nimi se tyčí dva nerezové sloupky s otvorem. Doposud byly v této oblasti klasické plastové koše, levné a snadno nahraditelné. Jenže někoho na radnici napadlo odstranit plastové koše a nechat tam vybudovat podzemní zásobníky. Kdo byla ta hlava otevřená?

Představuji si, že do místnosti odboru správy majetku (SP) vtrhne místostarostka Mrzílková (pospíchá, jinak by přišla pozdě na učiliště, ne, nestuduje tam, ale učí, to víte, peněz není nikdy dost) a osloví přítomného úředníka: „Nenapadá tě nic, čím bychom přispěli k blahu našich občanů? Co bys řekl(a) podzemním kontejnerům, teď se všude staví, to by snad ocenili, co říkáš?“ Úředník(ce) neříká nic, jen souhlasně kývá hlavou. A tak se vyhodí 75 tisíc za zbytečnost, koše se odstranily a odpadky končí na zemi. Nebo na odbor SP vejde pán s aktovčičkou v kvádru a zajímá se, zda by město nemohlo obohatit svůj mobiliář o skvělé podzemní kontejnery, cena nízká a sleva nebude zadarmo. Úředník(ce) se poradí s nejvyšším, nebo také ne, záleží na tom, o koho se jedná. No a dva sloupy s dírou v zemi jsou na světě.

Nedávají to ze svého, peníze přece nejsou politiků (ani úředníků), my občané jsme jim je svěřili do péče, aby s nimi DOBŘE, MOUDŘE  a s ROZVAHOU hospodařili. Ne je vyhazovali z oken.

Apropos, ty kontejnery. Nemyslete si, že se jimi něco zlepší. Ani náhodou. Do zásobníků zatéká dešťová voda a rozmáčí papír, v zimě voda zmrzne. Odpadky se z díry musí vysávat průmyslovým vysavačem, to jsme si pomohli. FCC si určitě vyúčtuje k vyplácenému paušálu další částku za vícepráci.

Jako třešnička na dortu působí otázka jedné starší paní, kdy na to pítko konečně přimontují kohoutky.

Anna Spěváčková

Názory

nejsou zde zatím žádné názory
přidejte první!
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz