Tisk článku

Chraňte jiřičky

Je jich čím dál méně. Nemají kde hnízdit, lidé shazují jejich hnízda (u nás Na Výsluní 1308 a 1381!). Ubývá hmyz, kterým se živí.

Loví za letu převážně mšice, létající mravence a mouchy. Jak je možné, že je jich čím dál méně? Ve městech se zelené plochy intenzivně sekají nebo dokonce hoblují až do půdy, udusané jako beton; v takových podmínkách se hmyz nemůže vyvíjet a jiřičkám chybí potrava. Škodí jim intenzivní velkoplošné zemědělství - velké lány, které narušují pestrost krajiny, současně použité chemikálie likvidují hmyz.

Problémem je i sucho, protože ke stavbě hnízda potřebují bláto, které nosí v hrudkách v zobáčku, a kousek po kousku z něj lepí polokulovité hnízdo, které je až na vletový otvor uzavřené, uvnitř vystlané peřím a stébly. Do něj jiřička snáší 3 - 6 bílých vajíček, které 14 -16 dní zahřívají střídavě oba ptáci, kteří se společně dělí o krmení mláďat.

Jiřička obecná létá rychlostí 74 kilometrů v hodině. Hnízda jiřiček často lidé srážejí kvůli velkému množství trusu hromadícího se pod nimi. Tomu lze snadno zabránit uložením prkna nebo plechu pod hnízdo.

Za odměnu vám jiřičky vychytají mouchy a můžete pozorovat malá miminka s bílými hrdélky, jak se vyvíjejí a poslouchat jak si povídají.

Odstraňování hnízd je od roku 2004 zakázáno (zákon 114/1992 § 5a odst. 1 b))!

Preventivně lze stavbu opatřit zábranami jako šikmým překlenutím uzavřených pravých úhlů nebo kluzkým povrchem na místech možného hnízdění, jakékoliv plašiče jako CD jsou neúčinné!

Co můžeme pro jiřičky udělat: Jejich hnízdění lze podpořit nainstalováním hnízdních podložek nebo umělých hnízd. (x) Aby měly dostatek bláta na stavbu hnízd, můžeme jim na plochu u domu připravit plochou nádobu s hlínou zalitou vodou.

Na zimu jiřičky odlétají, ale nejasné zůstává, kam až doletí po přeletu Sahary. Zatím je to nerozluštěné tajemství. Na přelomu dubna a května můžeme očekávat jejich přílet, odlétají v září.

Kupodivu mnoho lidí považuje jiřičku za vlaštovku. Jiřička je poměrně malý pták, délka cca 13 cm, spodní strana těla je bílá, bílé je i opeření nožiček. Svrchu je modročerná, křídla a málo vykrojený ocásek jsou hnědočerné. Hnízda si staví pod převisem střech nebo na vnějších stěnách budov. (Na rozdíl od vlaštovek, které si staví miskovité hnízdo uvnitř budov, nejlépe v hospodářských staveních. Musí mít možnost k hnízdu létat.)

Važte si jiřiček a pomozte jim u nás přežít a vyvést mláďata. Možná za pár let už nebudou, mizí závratným tempem.

Pokud to tak půjde dál, vymřou.

(x) Umělá hnízda pro jiřičky i vlaštovky se běžně prodávají, dokonce i s nedodělaným vletovým otvorem, aby si jej mohly jiřičky dodělat.

https://www.zelenadomacnost.com/k/ptaci-hnizdahnizdni-kose

http://www.chovzvirat.cz/clanek/603-pomoc-vlastovkam-a-jirickam-umelymi-hnizdisti/

Anna Spěváčková

Názory

16.04. 13:17J.
Více k legislativě a hnízdům - zdroj ČSO
18.04. 19:23Anna Spěváčková
oprava, ne dům 1308,tam jiřičky nehnízdí
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz