Tisk článku

Vichřice a koronavirus

Tento rok je a bude velmi neklidný. Silné větry se budou opakovat, lze předpokládat rozkolísanost počasí: vedra, možná studené jaro, nic nemůžeme odhadnout. A k tomu se přidal koronavirus a expanze migrantů do Evropy.

Počasí je na okraji chaosu, koronavir už máme i v České republice. Ve stadiu jakékoli krize je odpovědnost na každém z nás. Nelze nic očekávat od státu. (Přesto si myslím, že vedení obce by mělo podporovat semknutí komunity, aby si lidé navzájem pomáhali. Je to reálné nebo jen iluze, která je ve zdejších podmínkách nepředstavitelná? ) Vstupujeme do období, kdy nelze nic předpovídat; je nutné se připravit na omezení a hlavně mít dost duševní energie. Místo strachu by lidé měli upřednostňovat vlastnosti jako je statečnost a odvaha, kterými se vyznačovali Evropané.

Takže se vrátíme k vichřicím. První, nazvaná Sabine, prosvištěla naší zemí začátkem února a napáchala méně škod než se očekávalo. Padly další borovice se štíhlými kmeny v Mládežnické (původně rostly hustě, a proto se stromy tlačily ke světlu co nejvýše. Jenže v písku trpěly nedostatkem vody a usychaly, byly vykáceny a zbylé stromy s dlouhými kmeny ztratily rovnováhu. Ke zkáze přispělo i vykácení dubu (s larvami vzácných brouků) na rohu ulic, který zmirňoval nápory západních větrů. Vichřici neodolal ani javor Na výsluní a nějaké plechy a část krytin.

Druhá, Julie, v polovině února, napáchala výrazně méně škod. Bilance obou vichřic: 8 padlých stromů, z toho dva javory naproti Tescu. Stromy byly poškozeny firmou FCC při sekání trávy strunovými sekačkami. V místech rány začaly kmeny hnít a nevydržely nápor větru. Je potřeba zkontrolovat stav stromů, odstranit prohnilé a nahradit jinými druhy. Nabízejí se vícekmenné stromy a to jeřáb či kalina, raději oboje. Myslím, že ani vrby by nebyly špatným řešením – rychle rostou a poskytují potravu včelám.

A nyní koronavirus. Jeho počátek klademe do Číny, ale odkud skutečně pochází, se lze jen dohadovat a myslet si můžeme cokoli. Asi jako dodnes nevíme, kdo přesně shodil mrakodrapy v NY. V době globálního pohybu po planetě a schengenu není divu, že se od začátku prosince 2019 rozšířil do celého světa. I k nám. (EU nám nepomůže, každý stát se musí starat sám o sebe.) Je polovina března a máme už 117 případů. (Nejpostiženější je Itálie a Írán, samozřejmě i Čína, která to řešila razantně). U nás mají většinou na svědomí nezodpovědní a lehkomyslní lidé, kteří se vydali lyžovat do Itálie, která se už v té době zmítala v náporu infekce. „Lyžovačka“ pro ně byla důležitější než zdraví. Když pro navrátilce byla od určitého data vyhlášena dočasná izolace, raději se předčasně sbalili a odjeli domů, aby nemuseli do karantény. Naše ultraliberální politika nese své plody. Lidé si zvykli, že nemusí dodržovat pravidle a lze cokoli „přečurat.“

Je nařízená karanténo pro lidi přijíždějící z rizikových oblastí, je doporučený pobyt doma pro seniory. Kdo se nakazí koronavirem, a nemusí o tom vědět, může nakazit staré lidi ve svém okolí. Senioři jsou ti, o koho zde běží nejvíc. Koronavirus je totiž nejnebezpečnější pro staré, nemocné (hlavně diabetici) a se sníženou imunitou. Děti a mladí lidé tím projdou bez problémů.

Zatím to vypadá, že se situace bude i nadále zhoršovat tak jako jinde a kdo ví, kdy budou nařízeny přísnější a delší opatření.

Nic podobného jsme zatím nezažili. (Tedy kromě dvou vln povodní v roce 1997 a 2002. )

P.S.: Karel Čapek napsal hru Bílá nemoc. Jako většina děl tohoto geniálního spisovatele předvídá věci budoucí. V tomto případě popisuje pandemii nemoci zvané bílá neboli Čengova nemoc, která pochází z Číny a napadá pouze starší lidi. Umírají na ni miliony.

Cituji z knihy: Zatím je nezvratně zjištěno, že Čengova nemoc postihuje jenom osoby asi tak od čtyřiceti pěti nebo padesáti let nahoru. Patrně jí poskytují příznivou půdu ony normální organické změny, kterým říkáme stárnutí….

P.P.S.: Dnes 12. 3. 2020 vláda vyhlásila kvůli koronaviru nouzový stav. Od čtvrtka 14 hodin a na 30 dnů, na delší dobu by to musela udělat Sněmovna. Zakázala vstup do Česka cizincům z patnácti rizikových zemí a cestu Čechům do nich i přítomnost lidí v provozovnách stravovacích služeb od 20 hodin do šesté hodiny ranní. Stravovací zařízení budou zavřená také ve velkých nákupních centrech nad pět tisíc metrů čtverečních. Zůstávají tam tedy otevřeny obchody s oblečením a supermarkety.

Lidé také nebudou moci od šesté hodiny ranní do veškerých zábavních zařízení, do posiloven, solárií, provozoven wellness služeb, na sportoviště či koupaliště.

Od pátečních šesti hodin také vláda zakázala divadelní, hudební, filmová a další umělecká představení, sportovní, kulturní, náboženské, spolkové, taneční akce, výstavy, slavnosti, poutě, přehlídky, ochutnávky, trhy a veletrhy s účastí přesahující ve stejný čas 30 lidí.

Je možné, že ve chvíli, kdy vyjde tento článek, vše bude jinak.

Anna Spěváčková

Názory

16.04. 14:18Anna Spěváčková
jak to probíhalo....
16.04. 14:48Anna Spěváčková
doplnění
17.04. 13:21Anna Spěváčková
Chraňme divokou přírodu!
27.04. 20:56J.P.
Soud zrušil 4vládní opatření:volný pohyb
29.04. 18:47Martin Růžička
Spíš vláda udělala chybu!
04.05. 16:11Anna Spěváčková
soukromníci a ochranné prostředky
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz