Tisk článku

V Novém Městě nad Metují hnízdí jiřičky obecné v umělých hnízdech

Při rekonstrukci podloubí s lampami musela být odstraněna jiřiččí hnízda. Místo nich bylo nad lampy umístěno 24 umělých hnízd vyrobených žáky keramického kroužku. Kromě jednoho byly všechny obsazeny jiřičkami.

Nová hnízda byly přilepena silikonovým lepidlem k lampám a stropu. Jiřičky, které se vrátily ze zimoviště v Africe, kupodivu bez problémů obsadila skoro všechna náhradní umělá hnízda, jen v jednom, které mělo příliš malý vletový otvor, nezahnízdily. Pokud byl vletový otvor větší, jiřičky si ho dolepily blátem.

Část ptáků, na které umělá hnízda nezbyla, si postavila vlastní. Ke shánění kvalitního bláta, kterého byl nedostatek, bylo instalováno několik mělkých nádob s mokrým jílem.

I tam, kde byl nachystán jen umělý keramický základ hnízda, jej jiřičky použily a dostavěly.

Je zajímavé, že v umělých hnízdech jiřičky vyvedly v prvním i druhém hnízdění více mláďat (celkem 134) než v přirozených hnízdech (90). Je to dáno nejen menším počtem přirozených hnízd, ale i časovou a energetickou náročností stavby hnízda.

Je úžasné, jak ve městě o něco menším než Neratovice se uplatňuje ochrana jiřiček, z toho bychom si měli vzít příklad, a ne strhávat hnízda a vymýšlet si různá zvěrstva, aby se tam už ptáci nevrátili.

Příklad Nového Města nad Metuji, kde se nachází snad jedna z největších populaci jiřiček ve východních Čechách, je i dobrým příkladem spolužití člověka se zvířaty.

Anna Spěváčková

Názory

14.05. 05:20Tolkaceva
jiřičky v umělých hnízdech
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz