Tisk článku

Zkáza Kostomlatského sadů

On to je, vlastně byl, jen takový bezvýznamný chátrající parčík, ale s pomníkem obětem I. a II. světové války, ale nemáme tady tolik podobných ploch, abychom si mohli dovolit jej zničit.

Jenže město to udělalo. Pravděpodobně odbor životního prostředí (kdo konkretně přišel s tím nápadem, není známo; na radnici se nikdy nedozvíte pravdu: Jeden řekne to, druhý ono, běháte po kancelářích jak ta slepička shánějící vodu pro kohoutka a stejně je to houby platné. Mlžit, zatloukat a zatloukat je heslo většiny úředníků a vedení města) oslovil zahradnici Ing. Řehákovou ze Dřís a ta vytvořila projekt rekonstrukce parčíku, já tomu říkám totální zničení.

Místo, aby byl rozumně zrenovován, tj. byly dosázeny díry v živých plotech, které chránily návštěvníky před hlukem a jedovatým prachem ze silnic, které ze všech stran obklopují ten malý kousek zeleně, a provést další úpravy. Stačilo odstranit suché dřeviny a dosadit vhodné nové, odstranit rozpraskané asfaltové cestičky a nahradit je pískovými, doplnit lavičky a odpadkové koše, vyčistit sochu jezdce na koni. Jenže to by nemohla být vybrána paní Řeháková, která vymlátí co se dá.

Zapomněla jsem napsat, že paní Řeháková se vyznačuje tím, že chce předělat vše podle svého a co se jí nehodí do jejího projektu, musí pryč. Prostě namyšlená tzv. odbornice, od nich raději dál. Ale odbor životního prostředí z důvodů, které si můžeme domyslet, jí stále obstarává práci.

Když už ji vybrali a dohodili kšeft, měl OŽP stanovit podmínku, že projektantka MUSÍ zachovat a zakomponovat funkční stromy a keře a běda, když to nedodrží.

Takže se likvidují rostoucí keře i rostoucí stromy, což je průšvih, protože se trvale otepluje, město je čím dál víc rozpálené, k tomu musíme přičíst sucho a jedině rozložitá a mohutná zeleň sníží teplotu a zvlhčí vzduch. Máme tak málo míst, kde se člověk může uchýlit do pořádného stínu a odpočinout si. Nová výsadba se vůbec nemusí ujmout, ani zálivka nezaručí její další existenci. Kromě toho bude trvat třicet let, než se ubohé pahýly rozrostou, tedy pokud se jim to podaří.

Na každém zastupitelstvu jsem upozorňovala přítomné, že vše je špatně, ať se jedná o Kostomlatského sady, prostor za policejním domem, lesík u radnice, lesík u kolejí nebo v Mlékojedech. Na všech lokalitách je plánováno kácení funkčních stromů a odstraňování keřů; v době klimatických změn, kterých mají všichni plnou hubu, je to zločin.

Nikoho to nezajímalo. Starosta včetně koalice mlčeli. Bylo zřejmé, že se nic nezmění, bude se rekonstruovat, neboli ničit. Město dostalo dotace a z mnoha milionů se dá leccos odklonit.

V Kostomlatského sadech bude vykácena většina stromů, celkem 19 a všechny keře. Zůstanou jen dřeviny v okolí pomníku obětem válek. Socha jezdce na koni bude nakonec přemístěna na nové místo, ačkoliv autor Jan Novotný a hlavně jeho učitel Kurt Gebauer s tím nesouhlasili.

Byla zlikvidována i mohutná a krásná hlošina úzkolistá, poskytující včelám spoustu pylu a nektaru, krasná ukázka stárnoucího stromu. Navrhovala jsem, aby byla zachována kvůli vysoké biologické a ekologické hodnotě, kvůli bezpečnosti je možné ji oplotit a doplnit vyvětlující tabulkou. Na OŽP padla úřednice Vaculová do mdlob, kdo to prý viděl, oplotit strom???? K tomu není co říci. A tak hlošina byla zlikvidována. Kromě toho budou zničeny tisíce samotářských včel v trávnících – v zemi.

Už se s tím nedá nic dělat, ale jsou připraveny další ekologické brutality – lesíky u úřadu, na Mládežnické u závor, v Mlékojedech, prostor za policejním domem na Výsluní. A možná se už za zavřenými dveřmi pracuje na dalších, jen o nich doposud nevíme.

Všimněte si, že radnice si vymýšlí další a další akce, které nejsou ku prospěchu nás, obyvatel města ale různých kamarádů, spolužáků, podnikatelů, develperů a těch ostatních, kdy ruka ruku myje a část zisků se odklání do kapes různých subjektů.

P.S.: Lesíky jsou klimatický (ochlazují rozpálené město a zvlhčují ovzduší – ovlivňují klima) a ochranný les (chrání před vichřicemi, hlukem, zplodinami z dopravy, zadržuje vodu, hnízdí zde ptáci, vyvíjí se hmyz…). Kdo má právo je likvidovat? Je to veřejný statek, patří nám všem a nikdo nemá právo je zničit. Budeme toho litovat. Do 5 až 10 let nebudou lesy tak jak je známe. Budou to houštiny a sem tam stromy, které označujeme jako invazivní, a proto se kvůli hlouposti a neznalosti likvidují.

P.S.: 2. ledna 2020 jsem se byla podívat, jaký je současný stav likvidace vegetace . Napočítala jsme cca 11 pařezů včetně cenné hlošiny úzkolisté a akátu na okraji chodníku mimo sady. Živé ploty a keře ještě stály, ale podle projektové dokumentace stejně zmizí. Někdy mám pocit, jakoby současné vedení města chtělo odstranit vše, co souvisí s minulostí města, hlavně socialistickou. Zatímco Koniáš pálil knihy, tato garnitura na radnici se neštítí ničit i zeleň.

Anna Spěváčková

Názory

17.01. 12:08Anna Spěváčková
na facebooku se to protestuje....
17.01. 12:12Anna Spěváčková
Král je nahatý.I to dítě vidí tu hrůzu..
01.02. 20:17Iveta
Hezký?
02.02. 18:37Karel
kritika má své místo
02.02. 22:33Anna Spěváčková
Lesík Mládežnická bude poškozen...
17.01. 12:20Anna Spěváčková
na ekologickou notu....
17.01. 20:16Martin
už i keře
18.01. 10:14Marie
asi
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz