Tisk článku

Pracovní schůzka zastupitelů k hazardu – nulová tolerance nebude

Starosta Kroužecký se rozhodl svolávat pracovní schůzky zastupitelů, aby nedebatovali před občany na zasedání. To je špatně, zastupitelé mají diskutovat a rozhodovat před občany, kteří mají právo vědět, jaké má kdo názory a co bude prosazovat.

Poslední pracovní schůzka v zasedací místnosti na radnici proběhla ve středu 8. ledna na téma HAZARD.

Pracovní schůzky se odehrávají za zavřenými dveřmi v zasedací místnosti radnice, jsou určeny pouze pro zastupitele, úředníky a další pozvané subjekty, občané na ně nemají přístup. Nejsou z nich pořizovány zápisy, audia ani videa. Je to taková tajná záležitost, v rozporu s otevřeností radnice.

Téma hazard bylo vyvoláno nesouhlasem některých opozičních zastupitelů, kterým se nelíbilo otevření kasina na náměstí v suterénu budovy vedle krytého bazénu.

Zúčastnili se zastupitelé: předsedkyně kontrol. výboru Prošková, Kaňka, Vebr, místostarosta Lenc, Štěrba, neuv. místostarostka Mrzílková (předčasně odešla), starosta Kroužecký, Šanda, Sloup, Landová, Brodilová, Spěváčková + starostka Libiše Komeštíková + vedoucí soc. odboru Jelínková + vedoucí živnostenského odboru Flígl + zástupce velitele strážník Hrdlička. Pokud jsem na někoho zapomněla, omlouvám se.

Nezúčastnil se žádný zastupitel z ODS, tím dali zřetelně najevo, jaké postoje zaujímají k hazardu.

Starosta Kroužecký zahájil schůzku slovy: „Máme se pobavit, co je a co není možné.“ (Moc jsme se tedy nebavili. Spíš naopak. A.S.)

Na úvod jsme byli informováni o podmínkách, stanovených novým zákonem č. 186/2016, dále jaká je situace v Neratovicích, kontrolou heren a kasin je podle zákona pověřena celní správa. Pak proběhla informace o historii hazardu. Vedoucí Flígl nás posléze varoval, že pokud zakážeme hazard, přesune se na internet nebo do okolních obcí. (Už vidím Kojetice, jak povolují herny a kasina, aby si od nás přetáhli. A.S.). Paní starostka Libiše nás ubezpečila, že „její“ obec nemá žádné herny ani kasina, ani je nehodlá zřídit. Je nutná prevence, nelze lidem dávat příležitost.

Někdo navrhl, že bychom měli svolat představitele okolních obcí, abychom se s nimi domluvili, zda i oni zakážou hazard.

Po dlouhém úvodu následovalo to hlavní: informace, že město má z hazardu zisk 13,5 milionu korun. To povzbudilo mnohé zastupitele k lamentaci, co když o ty peníze přijdeme? Jak je nahradíme? (Naše město vyhazuje miliony oknem za všechny možné revitalizace, ořezané stromy, zbytečné a zpackané rekonstrukce silnic a chodníků a najednou budeme plakat nad ztrátou o něco víc než deseti milionů! Upozornila jsem zastupitele Kaňku na opodál vystavený model rekonstruovaného kulturáku za 300 milionů – na něm by se daly ušetřit desítky milionů – stačilo by nechat úředníky na svých místech a rekonstruovat s rozvahou. A.S.)

Pak se hovořilo o negativech: samozřejmě strážníci nezaznamenali žádné porušení veřejného pořádku, (jak by mohli, když projíždějí autem, A.S.), vedoucí sociálky sice hovořila o jakési studii o dopadech hazardu na rodiny, ale ti, kdo nechtěli slyšet, neslyšeli. Padla dokonce poznámka, že nemůžeme zakázat hazard, protože občané by protestovali. Skvělé, co?

Pak se dlouze hovořilo, jak regulovat hazard, REGULOVAT, ne ZAKÁZAT. Z úst členů koalice ani úředníků nebylo vyřčeno to nejdůležitější, že podle zákona lze vyhláškou stanovit, že provozování hazardu je na celém území obce zakázáno.

Je zřejmé, že koalice je rozhodnuta nenastolit v Neratovicích nulovou toleranci k hazardu. Z jakých důvodů, si můžeme domyslet.

Zákon č. 186/2016 Sb.

§ 12

Obecně závazná vyhláška

(1) Obec může na základě jiného zákona vydat obecně závaznou vyhlášku, ve které stanoví, že bingo, technická hra, živá hra nebo turnaj malého rozsahu mohou být provozovány pouze na místech a v čase určených obecně závaznou vyhláškou, nebo stanoví, na kterých místech a v jakém čase je v obci provozování těchto hazardních her zakázáno, anebo stanoví, že provozování těchto hazardních her je na celém území obce zcela zakázáno.

Zákon účinný od roku 2017 upravuje provozování například loterií, kurzových sázek, ale i rulety nebo herních automatů.

Jednou z klíčových změn bylo zavedení 35procentní daně, která se vztahuje právě na automaty. Stejně vysoké odvody mají od příštího roku platit i Sazka a další podobné firmy. Opatření je součástí vládního daňového balíčku, který s konečnou platností schválila Poslanecká sněmovna a podepsal prezident republiky.

Další změnou byla regulace internetových her. Ministerstvo financí pro to vytvořilo seznam nepovolených webových stránek. Poskytovatelé připojení jsou podle zákona povinni takové stránky blokovat.

Vedle toho zákon předpokládá i vznik rejstříku hráčů, což má být podle vlády hlavní nástroj boje s problémovými hráči. V databázi by měli být lidé, kteří jsou z hraní hazardních her vyloučeni. Například proto, že pobírají dávky v hmotné nouzi nebo se nacházejí v úpadku.

Rejstřík však zatím nefunguje, má už druhý rok skluz. Podle ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) se jeho spuštění očekává v příštím roce.

Přitom měst, kde zastupitelé schválili vyhláškou nulovou toleranci k hazardu, protože chtějí uchránit své občany před nebezpečím hraní, neustále přibývá.

Jihlava, Jablonec nad Nisou, Děčín, Praha 5, 7, 8, 12, Lanškroun, Kladno, Břeclav, Vysoké Mýto, Havířov, České Budějovice, Ústí nad Orlicí, Pelhřimov, Žďár nad Sázavou, Břeclav, Kroměříž, Frýdek-Místek, Česká Třebová, Cheb, Karlovy Vary, Mariánské Lázně, Plzeň, Tachov, Ústí nad Labem, Blansko, Bystřice nad Pernštejnem, Bohumín...

 

Anna Spěváčková

Názory

16.01. 06:52Martin
hazard
16.01. 12:35Anna Spěváčková
cena rekonstrukce je podhodnocená...
16.01. 15:49tak
představit si to dovedu
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz