Tisk článku

Buď škola nebo stromy

U dvojky školy se začne stavět na místě přízemní přístavby obrácené do Benešovky. Ta se nejprve musí zbourat, ale protože stavba obsahuje azbest, bude to náročnější. Místo ní zde bude stát budova s deseti třídami a příslušným vybavením.

Bohužel, stromy, které nynější budovu obklopují, padnou. Proč budou zlikvidovány? Protože není vůle je ochránit při stavebních pracích. Ne že by to nešlo, ale stavební firmy kašlou na zeleň. Ani město nemá jako prioritu zachování stávající vegetace. A tak stromy musí pryč.

Jedná se o dvě borovice černé s obvodem kmene 138 a 119 cm, jeden javor klen s obvodem kmene 107 cm, dva javory mléče s obvodem kmene 94 cm a 119 cm, tři břízy bělokoré s obvodem kmenů 75 cm, 100 cm a 129 cm, vše měřeno ve výši 130 cm.

Jak je zřejmé z obvodů kmenů, jsou to velké stromy s vysokou biologickou hodnotou. Čím je strom starší, tím je hodnotnější. Stíní, zachycuje prach, emise a hluk – před školou je to poklad, ochrání děti od veder, zvlhčuje vzduch, dětem je pod stromy dobře. Ale znovu opakuji: není vůle stromy zachovat.

Jako spolek jsme se mohli pokusit stromy zachránit, ale bylo nám jasně řečeno: buď škola nebo stromy. Už jednou jsme se snažili zachránit stromy, byly to lípy v ulici 28. října. A protože každý dobrý skutek musí být po zásluze potrestán, byli jsme vystaveni takovému tlaku, špinění a ponižování, že jsme vzdali své úsilí stromy zachránit. Byly nakonec za živa pokáceny a místo nich byly jednostranně vysázeny lípy z Itálie, které jsou vystaveny emisím, a pomalu, nenápadně chřadnou. Aby to nebylo málo, odbor životního prostředí je nechal ořezat, netuše, že prořídlé větve neudrží houfy květů a kromě toho: každá rána je zdrojem infekce.

Proto jsme se tentokrát ani nesnažili stromy ochránit, stavba školy by se opozdila a nedovedu si představit, jak bychom odolávali vlně špíny a pomluv.

P.S.: Je sice navržena náhradní výsadba, ale nikde není záruka, že se nové stromky ujmou a budou dál růst. Za plotem rostoucí javory, které byly bezohledně ořezány pří rekonstrukci horkovodu, usychají a dlouho nepřežijí. (Javory nesnášejí ořezání). Pak budou děti v nové škole vystaveny vedru, prachu, jedovatým zplodinám  a hluku ze silnice.

Anna Spěváčková

Názory

27.12. 14:17Martin Růžička
Jak jsou ty stromy
09.01. 18:38Honza
Stromy nebo děti?
09.01. 21:27Anna Spěváčková
neznalost neomlouvá....
10.01. 10:39Jiří
Stomy nebo děti
11.01. 04:55Jan
njn,když to v mnoha
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz