Tisk článku

Nevhodné stojany na kola ve městě

Prý se město bude řídit „Strategií rozvoje cyklistické dopravy ve městě“, aby bylo dosaženo ideálního stavu: Neratovice – Moderní město nabízející kvalitní zázemí pro život, jehož součástí by měla být i Neratovice – město cyklistů. Jak se říká, zlaté oči.

Pominu kvalitu cyklostezek ve městě, ale ráda bych upozornila na tristní stav cyklistických stojanů.

Stojany pro kola mohou být různé. Kvalitní i nekvalitní. Do těch kvalitních postavíte kolo, a aniž byste se museli shýbat, což je pro starší lidi mnohdy nemožné, přikurtujete je ke stojanu za rám. Zámek by měl obepnout kolo, stojan i rám. Takové stojany mají tvar obráceného U nebo tvoří něco jako květ tulipánu. Takové moderní účelné stojany najdete u Lidla, ale před ně umístili betonové krychle, nepochopila jsem, čemu mají zabránit. Jsou možná i jinde, ale nevím, kde.

Všechny ostatní tvary a sestavy stojanů jsou pro kočku.

Pár příkladů: Před lety u nádraží nějaký génius z radnice nebo FCC nechal umístit tyč pro kola. Posléze vyšlo najevo, že na takovou tyč si odkládají kola závodníci, když plní nějaké úkoly. Jenže kupodivu u nádraží v Neratovicích se nepohybují žádní závodníci, jen lidé jezdící na kole k vlaku, a tak tyč nikdo nevyužíval. A tak se časem pod tyčí objevil starý nízký stojan, kdysi umístěný v budově nádraží a posléze za dřevěnou boudou, do níž si lidé ukládali kola.

Jenže i tento stojan je nevhodný, ač jsou právě tyto stojany rozmístěné u zastávek, obchod§ a domů. Jak už jsem napsala, jsou nízké, s dvěma typy ohnutých tyčí, ke kterým se musíte ohnout, pokud k němu chcete kolo připoutat.

Kdo rozhoduje o výběru těchto stojanů do města, na kole nejezdí. 

U obchodů (Penny, DDM apod.) zase najdete spirálové nerezové stojany. V nich se bicykl viklá a hrozí vylomení. kola. Takovému stojanu se každý vyhne.

Sem tam ještě najdete další typy, takové domorobo, i ty mají hodně daleko k moderním účelovým stojanům.

Anna Spěváčková

Názory

05.12. 22:20Anna Spěváčková
stojan pro pár kol
07.12. 06:37Jan
kola
08.12. 19:37Cyklista
A tam, kde nějaké jsou
13.12. 10:02polemika
stojan na kola
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz