Tisk článku

Cenzura v Listech zdárně pokračuje, za naše peníze.

Do říjnového čísla Listů města Neratovic jsem opět zaslala článek, ve kterém jsme reagovala na nezveřejněný zářijový článek.

Milí spoluobčané. Do minulého čísla Listů jsem poslala příspěvek na téma: „Staronová koalice už skoro rok drží otěže města pevně v rukách.“ Nebyl otištěn. Někdo z radnice si zahrál na všemocného cenzora, který rozhodl o tom, co je a co není pomluva a překazil opoziční zastupitelce promluvit ke všem občanům. Kdopak to asi byl? Prý jsou to samé pomluvy. Je pomluva, že místostarostka Mrzílková ovládá starostu, radu, koaliční členy zastupitelstva i většinu úředníků městského úřadu? Ne, není. Je to skutečnost. Další příklad: na minulém zastupitelstvu byl 13 hlasy schválen nový jednací řád, který údajně vypracovala a předložila zastupitelstvu místostarostka Mrzílková. Ve skutečnosti ve starém jednacím řádu pouze změnila dva body: 1. vystoupení občanů bylo přesunuto ze začátku až na konec jednání –  nikdo nebude čekat několik hodin na konec, nikdo neví, kdy bude. V poslední době se množila kritická vystoupení občanů a tomu bylo nutno zabránit. 2. Zastupitelé budou dostávat podklady pro jednání jen v elektronické podobě. Tato změna postihla starší zastupitele, kteří špatně vidí nebo si nejsou jisti práce s počítačem. Je to diskriminace seniorů. Prý kdo chce, může si listiny nakopírovat sám. Hlavně si pak musí sám koupit papíry, toner a tiskárnu. Tomu se říká házet klacky pod nohy. Mgr. Anna Spěváčková, zastupitelka města (SDP).

Uhodli jste, že článek nebyl opět zveřejněn? Správně, nebyl. Žádala jsme znovu, kdo a proč rozhodl o jeho nezveřejnění. Údajně o tom má rozhodnout redakční rada, ale není tajemstvím, že hlavní slovo má bývalá starostka, nyní neuvolněná místostarostka Mrzílková. A tak se nedivte, že článek nevyšel. 

Stále jsme nedostávala žádnou odpověď, až 23. září 2019 mi přišel dopis od Jiřiny Kovářové, oficiální redaktorky. Napsala mi, že redakční rada neschválila otištění obou dvou příspěvků, neboť prý nejsou v souladu se Statutem pro vydávání Listů Města Neratovice. Podle Statutu, článku II., bodu 2d, nebudou publikovány příspěvky hanlivé či urážející představitele města. Nenapsala, kterého představitele města jsem v článku urazila a čím, ani koho jsme pohanila a jak. Ještě dodala,  že moje příspěvky jsou osobní, útočné a pomlouvačné a takové prý nepatří do městského zpravodaje, ať jsou od zastupitele či občana. A opět mi nevysvětlila, čím jsou moje články hanlivé a koho urážejí. Nedozvěděla jsem se ani to, kdy zasedala redakční rada. Potvrdila mi tím moji domněnku, že o článcích rozhoduje místostarostka Mrzílková tak jako v době, kdy byla starostkou.

Na moji žádost o zápis z jednání redakční rady J. Kovářová odpověděla: Redakční rada není  výborem ani komisí zastupitelstva či rady města a není povinna vyhotovovat zápis. (V tom se paní Kovářová mýlí: členy redakční rady jmenuje rada města, je to tedy komise rady a ta má v jednacím řádu povinnost vyhotovovat zápis).

V listopadovém čísle jsem se rozepsala o včelkách samotářkách, jsme zvědavá, zda bude i on zcenzurován.

Tak to jsou vyvážené Listy města Neratovic, které platíme z našich peněz. Cenzurované, vychvalující jednu skupinu vyvolených, určené jen pro „někoho“. A tomu se říká demokracie po neratovicku. Hlavně nesmíte nikoho kritizovat a psát pravdu.

Anna Spěváčková

Názory

07.11. 17:22Marie
jj,o panstvu jen v dobrém..
10.11. 08:09Klára
..a tak mne napadá
10.11. 09:21Anna Spěváčková
tak to vidím
10.11. 10:21Jindra
starosta
10.11. 12:52Jan
zjistil
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz