Tisk článku

Konečně mohli zastupitelé a veřejnost shlédnout projekt rekonstrukce budovy SD

V Neratovicích nemají zastupitelé ani občané možnost vybrat investice. Nemohou ani upozornit na chyby a nedostatky projektů. Prý to dělají odborníci a ti jsou neomylní. Vše se děje za zavřenými dveřmi radnice v úzkém kruhu vyvolených.

To se samozřejmě nelíbí občanům ani zastupitelům (opozičním, koaliční se dostanou ke všem informacím), a proto starosta Kroužecký svolal na 23. září 2019 další schůzka nejen pro zastupitele, ale i veřejnost do malého sálu kulturáku na téma rekonstrukce Společenského domu. Byl přítomen pouze projektant budovy Ing. Arch. Jiří Opočenský, zahradní architektka ing. Štěpánka Šmídová, která je autorkou projektu okolních ploch – tj. zeleně, bohužel chyběla.

Hned zpočátku se pan architekt nechal slyšet, že byl veden snahou změnit tvář komunistického centra města. Neodolala jsem, abych ho neupozornila, že u nás žádný komunizmus nebyl, ale socializmus, a za něj vyrostlo toto město. (Co je socialistické, musí být odstraněno, budovy, sochy, keře i stromy…Kam se hrabe Koniáš, ten pálil jenom knihy, ale na zeleň nesahal...) Ano, to je ten pán, pro kterého keře poléhavých jehličnanů jsou pozůstatkem 80. let a není škoda je odstranit. 

Takže k rekonstrukci: bude zkultivován a obnoven vnější plášť budovy (jenže černé plechy přízemí a prvního patra se krutě rozpálí). V přízemí bude zřízena přepážková hala, čili nová radnice pro úředníky umístěné nyní v nižších patrech obytné budovy. Kromě toho by zde sídlil odbor životního prostředí a odbor výstavby. Proč zrovna tyto odbory? Takže pokud si položíme otázku: Cui bono?, čili komu to hlavně prospěje, pak je odpověď zřejmá: úředníkům.

Je do nákladů rekonstrukce započítáno také zařízení nové radnice? Kdo ví…

Bude zde také zřízena nová knihovna, která se obkrouží átrium, nevím, jaké námitky měli zaměstnanci knihovny, ale mě jako čtenáři a návštěvníkovi se tento návrh knihovny nezamlouvá. Bude zde velká místnost pro programy? V létě zde vypukne skleněné peklo.

V suterénu je navržen archiv, v budově bude ponechán jen jeden sál s teleskopickým vysouváním sedadel.  Kino zůstane, sedadel bude méně a budou údajně pohodlnější. Jazz klub se rozšíří (jak by ne, když se k němu vyjadřovat Petr Svoboda, ředitel Fried nebyl k připomínkám přizván).

Pro návštěvníky zde nebude žádná restaurace, jen bar. To je špatné.

Padaly připomínky z řas účastníků: budou zde klubovny pro děti? chybí stojany pro kola, vadilo mnoho zpevněných ploch, měly by být zachovány keře a břečťan za budovou, na stupních schodiště může být zeleň, schodů je mnoho, proč ne zelené střechy, schody se posouvají k přechodu, kolik zbývá místa, chodník kolem zelené plochy je nesmysl,  chybí oddělení chodníků od silnice – nebezpečné, atd., atd., padala spousta otázek, jenže: nejdůležitější připomínka:

Opět nebyl pořízen zápis ani video či audio nahrávka. Nikde nejsou zdokumentovány otázky  a odpovědi. Takže výsledek setkání je opět nula.

Anna Spěváčková

Názory

24.10. 10:22direkt.
person
25.10. 09:15Jan
vedení
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz