Tisk článku

Zastupitelé, je na čase odvolat bývalou starostku, nyní neuvolněnou místostarostku Mrzílkovou

Za devět let jejího působení na radnici město neskutečně upadlo. Ubývají služby, utíkají lékaři, končí obchody. Město je špinavé, protože se pravidelně neuklízí; rozpadá se, protože není, kdo by je soustavně opravoval. V černé díře výdajů mizí stovky milionů za podivné veřejné zakázky.

Město upadlo po všech stránkách. Všude je špína - podle smlouvy, nevýhodné pro město, FCC uklízí 4x do rok a a šlus. Nic se neopravuje; vezměme si třeba jako příklad kontejnerová stání: zbourají se a za velké peníze postaví nové. Nemáme žádné pohotovosti, město nepřispělo ani na zubní pohotovost na Mělníku. O farmářských a jiných trzích se nám může jen zdát. Zatímco jiná města nabízejí v létě obyvatelům řadu akcí, v Neratovicích bylo mrtvo. Nemocnice, která město stála stovky milionů, poskytuje jen omezené služby. Řada lékařů na poliklinice ve zprivatizovaném domě hrůzy (dále jen DH) na Kojetické skončila.

K tomu se velmi přiléhavě vyjádřil neznámý pisatel na nerátkách:

„A už je to tady,vážení neratovičtí cukrovkáři!!První lékař to tu už balí a jde ordinovat na Mělník.Jak úžasné!Určitě se přidají další.Takže milí přišedší pacoši,máte smolíka,sedněte na socku,vezměte s sebou termosku se svačinou a vydejte se na výlet.Já jsem ještě pracující a nevěřím,že mi propustka na půl dne absence k 1 lékaři bude časově stačit.Krásné Hmyzí zítřky nás čekají!

Pokračování rehabilitace je ve hvězdách. Jak asi skončí logopedie a další služby v DH? Lékaři? Kteří lékaři budou čekat pět let na nějakou slibovanou polikliniku, nota bene za tržní nájemné, když jim jinde slibují modré z nebe? Už se muselo z DH odstěhovat do tzv. Klubu důchodců i nízkoprahové centrum pro tzv. znevýhodněné děti. Pro seniory se dělá pramálo, ve srovnání s jinými město skoro nic. Nekonají se pro ně setkání, tancovačky, výlety, návštěvy divadla, hrazené akademie třetího věku...Klub důchodců je ve skutečnosti podfuk... Co obchody? Na Kojetické z DH zmizela čistírna spolu s žehlírnou a šitím přikrývek. (Hovořila jsem s jednou starou paní s ležícím manželem, v obchůdku jí žehlili ložní prádlo, na což nestačila. A je to v háji…)

Je ohrožena existence vyhlášeného železářství tzv. „Kovomatu“ ve zprivatizovaném velkém účku. Nájemce zřejmě nebude moci platit zvýšený nájem.  Co ostatní obchody? Přežijí? Poletují zprávy, že tento dům, stejně jako DH, byl koupen soukromým subjektem, který okamžitě zvedl nájem a bude pouze vydělávat, ale o investicích lze pochybovat. 

Za to můžeme vděčit, všem, kteří prosadili a odhlasovali rozsáhlou privatizaci bytů, aby mohlo město rekonstruovat Společenský dům z větší části na prostory radnice. Bohužel, privatizace je nezvratná a její následky poneseme ještě hodně dlouho.

Veřejné zakázky – mnohdy zbytečné a zpackané revitalizace a rekonstrukce, stovky milionů mizí v černé díře výdajů města.

Zastupitelstvo – už jsem o něm psala. Semknutá koalice a bezmocná, nejednotná opozice bez pravomoci.  Zastupitelé (ale i občané) nedostávají kompletní podklady a informace. Vše se rozhoduje za zavřenými dveřmi vedení radnice.  Zastupitelstvo se nic nedozví a nemůže nic změnit.

 Jednobarevná rada složená z podporovatelů paní Mrzílkové má ve skutečnosti neomezenou moc.  Rada nezřídila žádné poradní komise složené z občanů; asi je to jediné město bez komisí. Nepotřebuje radit, na to jim stačí stačí paní místostarostka, která ovládá nejen radu, ale i většinu úředníků.

 

Nikdo se nesetkává a nebaví s obyčejnými lidmi. Web ani Listy nezprostředkují lidem dostatečné informace o všem co se děje ve městě. Neexistuje diskuze s občany na webu. Listy jsou cenzurovány. Dokonce se lidem znemožňuje veřejně promluvit o problémech ve městě – bod vystoupení občanů na zasedání zastupitelstva byl ze začátku jednání přesunut na jeho konec – to aby si lidé pořídili věšteckou kouli, aby zjistili, kdy ten konec bude.

Kdo může, stěhuje se z tohoto mrtvého města pryč.

Co s tím? Je jediná cesta. Zastupitelstvo by mělo odvolat neuvolněnou místostarostku Lenku Mrzílkovou a s ní by měla skončit i rada města. Dost mě udivuje, že někteří celkem inteligentní a schopní lidé z koalice věrně stojí za místostarostkou a nevadí jim, jak s nimi manipuluje.

Bojí se nebo jsou jí vděčni za projevenou přízeň?

Jsou před námi ještě čtyři roky jejího působení. Není možné si představit, co nás čeká. Nic dobrého to není.

 

Anna Spěváčková

Názory

05.09. 22:09Anna Spěváčková
Už jen tři roky...
10.09. 22:12Luďa
město jim nepatří
12.09. 17:01hm,
taky že si myslí
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz