Tisk článku

Staronová koalice už skoro rok drží otěže města pevně v rukách

Staronová koalice už skoro rok drží otěže města pevně v rukách. Zastupitelstvo je sice nejvyšší orgán ve městě, ale ve skutečnosti vládne neuvolněná místostarostka Mrzílková. Ovládá starostu, radu, koaliční členy zastupitelstva i většinu úředníků Městského úřadu.

Ostatní zastupitelé nemají šanci cokoli prosadit. Koalice má většinu jedenácti hlasů, a když se k nim přidá zastupitelka Vojtová za KSČM, kamarádka paní místostarostky nebo občas někdo z druhé, opoziční strany, schválí i třetí světovou válku. (POZOR! To je nadsázka!)

Bylo to zřejmé už po volbách, kdy zastupitelé dostali na stůl nejdůležitější dokument města – městský rozpočet v posledním pátém čtení. Tedy v podobě, kdy v něm bylo zcela nemožné něco měnit. Nebyla vůle. Marně jsem upozorňovala ostatní zastupitele, že v rozpočtu jsou uvedeny všechny investice včetně částky, a jestliže rozpočet schválí, všechny akce se mohou uskutečnit. Nepomohlo, nepomohlo, i Nerahnutí na mě koukalo jako na zjevení.

Rozpočet byl schválen patnácti hlasy, 11 koaličních a 4 Nerahnutí. K tomu není co dodat.

Hlasovali tak i přesto, že v rozpočtu byly uvedeny akce jako je rekreační přístaviště a prostor kolem Labe, řešení parkování (odstavná plocha na poli), parkoviště a zastávka autobusu v Mánesovce, zahrada MŠ v přírodním stylu (to teprve uvidíte, co se z toho vyklube!) za dva a půl milionů, jakási neidentifikovaná stavební akce dvojky školy za cca 3 miliony, rekonstrukce úřadu práce za dva a půl milionu, rekonstrukce kašny u kina za pět melounů a další… Zastupitelé nepožadovali informaci, kdo vybíral investice, proč nejsou k výběru investicí zváni občané, nechtěli vidět výkresy, vizualizace, co se vlastně za naše peníze bude stavět…

Prostě patnáct lidí zmáčklo tlačítko a bylo vymalováno.

Proč jsem se zrovna dnes rozepsala o rozpočtu. Možná už dnes začínají úředníci, možná spolu s radními, možná jen s Mrzílkovou a jejím věrným souputníkem Lencem, tvořit  nový rozpočet na rok 2020.

Kdy jej uvidí zastupitelé? Vsaďte se, že to bude opět v pátém posledním čtení, aby rozpočet prošel a nikdo k němu neměl nějaké nevhodné pindy.

Anna Spěváčková

Názory

nejsou zde zatím žádné názory
přidejte první!
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz