Tisk článku

Zakažte Roundup s glyfosátem!

Zakažte Roundup s glyfosátem! V posledních letech se stává samozřejmostí, že uživatelé zemědělské půdy a jiných pozemků používají totální herbicid Roundup, jehož složka glyfosát je prokazatelně karcinogenní.

Americký soud rozhodl, že herbicid Roundup „značně“ přispěl k rakovině Dewaynea Johnsona, školníka, který s látkou přicházel často do kontaktu. Soud rozhodl, že firma Monsanto, výrobce herbicidu, musí muži vyplatit v přepočtu 6,5 miliardy korun.

„Četné studie ukazují, že z používání Roundupu ve vysoké míře vyplývají různá zdravotní rizika,“ říká Jarmila Čechmánková z Výzkumného ústavu meliorací a ochrany půdy. „Glyfosát považuji za velmi nebezpečný,“ říká vedoucí oddělení biogeochemických a hydrologických cyklů Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd Jakub Hruška. Ve své nedávné práci, při níž měřil množství glyfosátu v moči zajíce polního, poukázal na výsledky svých zahraničních kolegů.


„Uvádějí, že podle nepublikovaných studií provedených americkou agenturou Environmental Protection Agency je dostatek důkazů, že glyfosát způsobuje u myší zvýšení výskytu vzácných tumorů ledvin, hemangiosarkomu, tumorů kůže a nezhoubných nádorů slinivky břišní,“ říká Hruška a zmiňuje další výzkum. Podle čtyři roky staré evropské studie, jíž se účastnili i dobrovolníci z Čech, má v moči glyfosát kromě zajíců i více než 60 procent obyvatel měst.
„Sama přítomnost glyfosátu, který by měl být poměrně rychle odbouratelný, je však u koncových uživatelů potravin více než znepokojující,“ doplňuje Hruška. Americká organizace Skupina pro ochranu krajiny přišla s novým testem, který přináší další střelivo odpůrcům přípravků na hubení plevele jako je Roundup. Škodlivá látka je podle nich obsažena ve snídaňových cereáliích a zvyšuje prý riziko vzniku rakoviny u dětí.

 Těsně vedle hustě obydlené části města jsou pole obhospodařované, pokud mám dostatek informací, panem Veselým z Čakovic. Obilí, řepka či slunečnice jsou běžně stříkány Roundupem jako desikantem kvůli vysychání semen. Po sklizni plodin na poli vyrůstají plevele, místo zaorání (hluboká orba je drahá) jsou postříkány Roundupem. Na parkovišti těsně vedle zahrádek, supermarketu Tesco a stánku s ovocem a zeleninou (!) stříká nájemce pan Batelka Roundupem plevel. Plochy kolem tratí jsou jím postříkány dvakrát ročně.

Na postříkaných polích běhají na podzim školní děti a pouštějí draky, lidé zde venčí psy. Na parkoviště přicházejí lidé pro svá auta. Lidé se dostávají do těsného styku s nebezpečným glyfosátem.

Některá města, jako Brno, České Budějovice a Hradec Králové již omezilo používání Roundupu, Olomoučtí obyvatelé protestují proti jeho používání, vznikla i petice. Obyvatelé žádají radu města, aby jednala se Správou železniční dopravní cesty, která jej používá na postřik kolejí, jež vedou přes Olomouc. Krásná Lípa jej zakázala.

Mám za to, že je na čase, aby město zakázalo používání Roundupu s gyfosátem na katastru města.

Anna Spěváčková

Názory

nejsou zde zatím žádné názory
přidejte první!
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz