Tisk článku

Hromady mulče kolem kmenů stromů jsou nesmysl

Kolem kmene nově vysazeného stromu má být vytvořena ze zeminy závlahová místa s mírně zvýšenými okraji, aby voda stékala ke stromu při dešti nebo zalévání.

Opakuji: ze zeminy! Závlahová mísa kruhového tvaru by měla být ideálně alespoň o 1/3 větší než výsadbová jáma! Povrch závlahové mísy je možné pokrýt mulčem (kůra, štěpka), aby povrch mísy nevysychal. Ale jen tenkou vrstvou!

Zatravnit mísu je špatné. Tráva ubírá stromu vláhu. Lepší je použít suchomilné rostliny.

Osobně nemám ráda kůrový mulč, kdo ví odkud pochází a jací škůdci se v něm ukrývají. Mulčovací kůra pochází ze smrků a modřínů, nyní jsou smrky napadány kůrovcem, a kšeft je kšeft. Bývají v ní spory patogenních hub, což jsou původce nemocí, občas se prodává mulčovací kůra s plísněmi. Při rozkladu kůry dochází k odebírání živin, okyseluje se půda, což sice nevadí jehličnanům, ale je nevhodné pro listnáče a trvalky. Vlhký mulč těsně u kmene způsobí hnilobu kořenového krčku, strom uhyne.

Takže mulčovací kůra? NE.

 Přesto se v Neratovicích používá, ale nejen tady. Tento nešvar se rozšířil do mnoha měst a obcí Čech i Moravy. Po výsadbě jsou navršeny k kmenům stromů hromady mulčovací kůry, asi to má být v očích „zahradnických“ firem závlahová mísa. Spíš to připomíná nakopčené brambory.

Samozřejmě že tuto praxi uplatňuje i firma FCC, co se „stará“ o naši zeleň. Nedávno anonymní arogantní pracovník z FCC , který prý rozumí zeleni, vršil mulč k vysazeným habrům na Výsluní. Pěkně do výšky jako krtčí hromada. Pak přijela cisterna s vodou a zaměstnanec začal habry zalévat.  Donedávna kropičkou. Nyní je v módě hadice s proudící vodou tažená za cisternou. Ale vraťme se k habrům.

Cisterna odjela, i rozhrábla jsme ten krtčí výtvor. Mulčovací kůra byla dobře prosáklá vodou, jen jílová zemina pod ní byla mokrá do dvou centimetrů. Kořeny nevěděly nic o tom, že strom byl zalit.

Závěr: hromady mulčovací kůry kolem kmene stromu jsou nesmysl. Jsou to vyhozené peníze. Při zálivce nasákne vodou mulč a pod něj se dostane minimum vody, ke kořenům v hloubce se voda nedostane vůbec.

Ale jak nás uklidnila v Listech bývalá paní starostka, na zálivku byly spotřebovány 1,5 milionu litrů vody. Napsat „zbytečně vyplýtvány“ by bylo výstižnější.   

Anna Spěváčková

Názory

12.08. 17:44Míša
nejzbytečnější
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz