Tisk článku

Proč milion chvilek pro demokracii nedemonstruje za změnu Jednacího řádu zastupitelstva?

Máme prý demokracii. Nemáme, jinak by koalice nemohla schválit nový jednací řád zastupitelstva. Je to podraz na zastupitele i občany.

Ne že by ten minulý byl dokonalý. Ten, kdo ho tvořil, (autor zůstal v anonymitě, ale kdo to asi byl?? Hádejte třikrát...) dal do rukou předsedajícího (starostka Mrzílková) veškerou moc rozhodování.

Ale pořád byl ještě přijatelný.

Dne 24. 6. 2019 byl předložen zastupitelům nový jednací řád. Autor opět neznám, ale nemusíme se dohadovat, kdo jej vytvořil. Pravomoci opět zůstaly v rukou předsedajícího (starosta Kroužecký), který má za zády šedou eminenci Mrzílkovou, vlastně vedle sebe.

Ale zato přichází podraz na zastupitele, ne na všechny, jen na některé a to na ty, co chtějí podklady v papírové podobě. Je jich pět a všichni z opozice. Důvody jsou různé, já se například nemohu dívat delší dobu na monitor, začnou mi přeskakovat písmenka a jsem zvyklá hledat v papírech co potřebuji. Někdo možná neumí s počítačem, jiný je zvyklý na papíry, nevím.

Ale podraz je v tom, že podle jednacího řádu budou zastupitelům doručovány JEN v elektronické podobě. Zastupitel si může od radnice půjčit notebook. Ó, ta laskavost.

Je to vyloženě schválnost, aby opozičním zastupitelům znepříjemnili výkon funkce, tvrdím, že dokonce znemožnili.

Kdopak to asi vymyslel?

Aby to nebylo všechno, i na občany byl upleten bič.  Podle starého jednacího řádu po vystoupení starosty a tajemníka mohli vystoupit občané se svými připomínkami bez ohledu na projednávané body v bodu Vystoupení občanů, délka vystoupení byla stanovena na pět minut. 

Jenže v poslední době se roztrhl pytel s nesouhlasnými, doslova s protestními příspěvky občanů a tomu se musela udělat přítrž. A tak byl demokraticky bod Vystoupení občanů přesunut na konec jednání až za bod různé. Tak to je opravdu podraz na občany.

Kdo vydrží čekat na konec a když chce přijít později, jak pozná, kdy bude konec????

Na to reagoval pan Bartoš po bodě Různé:

Občan by se dle nového jednacího řádu dostal ke slovu teď. Vy chcete občana oddělit od zastupitelstva, je to naprosto bezprecedentní záležitost v tomto státě. Nesouhlasí s tím. Prezentoval jsem šest věcí a jsem zvědavý, zda na ně dostanu odpověď. Dále vzpomínal a zmínil na průběh zasedání v minulém století. Tehdy po roce 1986 lidé se začali zajímat o dění ve městě a městská rada to nyní potlačuje. Tenkrát mohl občan do mikrofonu mluvit, o čem chtěl, a jak dlouho chtěl. Druhý den to v kanceláři prodebatoval s pane Čermákem. To co se tady děje, je neskutečný, zamyslete se nad tím zastupitelé. Souhlasí s návrhem vystoupení občanů 2x od paní Proškové.

Občanovi tedy zůstalo pouze právo vystoupit podle zákona o obcích ke kterémukoliv bodu, i k programu i k interpelaci zastupitelů. Má na to tři minuty, ale ke každému bodu může vystoupit jen jednou. Může ovšem mluvit jen k projednávanému bodu programu, k ničemu jinému. A o to právě šlo.

V jednacím řádu je spousta nedostatků, ale jeden se opět týká občanů: Je požadováno po občanovi, aby předložil žádost k projednání záležitosti s dostatečným předstihem před zasedáním rady města, která schvaluje program jednání zastupitelstva tak, aby materiál mohl být zpracován a předložen na jednání rady příslušným předkladatelem.

Ptám se, co je to dostatečný předstih? Jak pozná občan, kdy má předložit žádost? Je to další zásah do práv občanů.

Ještě perlička:

Mgr. Mrzílková: Tento jednací řád byl připomínkován Ministerstvem vnitra a odpovídá běžným zvyklostem.

A. Spěváčková: Nesmysl. Ministerstvo vnitra akcentuje povahu jednacího řádu jako dokumentu ze samostatné působnosti, jehož vydání je na rozhodnutí příslušného orgánu (tj. zastupitelstva).

Anna Spěváčková

Názory

13.07. 13:05Anna Spěváčková
MV nepřipomínkuje JŘ...
19.07. 20:33Anna Spěváčková
kdo hlasoval s koalicí...
28.07. 09:18Martin Růžička
Hlasování je věc osobního rozhodnutí
29.07. 09:10Anna Spěváčková
mýlíte se...
25.07. 11:27@
máte mozek?
26.07. 08:42Tomáš
pro @
25.07. 17:36jakub
čistá justice
28.07. 09:23Martin Růžička
Já tu žiju rád
09.08. 11:22Pravicový volič
Protože
09.08. 13:34Mirek
Už se těším.
09.08. 17:17Karel
no to joo
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz