Tisk článku

Při deštích jsme udrželi ve městě tisíce hektolitrů vody

Ano, ale v kanalizaci. V Neratovicích se žádná voda neudržuje ani nezadržuje a zadržovat hned tak  nebude. Místostarostka Mrzílková oblbuje lidi

Bývalá starostka, nyní neuvolněná místostarostka L. Mrzílková napsala do Listů článek s názvem: „Jak udržet vodu ve městech“. S očekáváním nějakých zajímavých informací jsem otevřela Listy a po přečtení článku jsem se musela zasmát. Hned úvodem nám paní Mrzílková oznámila, že spolu s místostarostou Lencem absolvovala seminář a tím pádem se pasovala na odbornici. Tedy máme nyní odborníky dva. Pan Lenc je elektrikář. Nic proti elektrikářům, ale každý obor se musí roky studovat.

Vysvětlete mi, kde se v lidech najednou bere punc neomylnosti. Švadlena se musí učit šít šaty tři roky, politik si přečte článek a poslechne si přednášku a už rozumí všemu. Nejhorší je, že od té doby každé námitky bere jako osobní útok. Je zajímavé, že kdysi jsem, ještě jako starostce a tehdejším zastupitelům, četla témata desítek seminářů, s ekologickými, ochranářskými a krajinářskými tématy, které jsem absolvovala za desítky let v rámci doplnění svého vzdělání, odfrkla si opovržlivě a řekla“ Pfff, to je toho, nějaké semináře...“.

Podle článku paní Mrzílkové stačí odbahnit rybníky v okolních vsích, pak vyčistit Kojetický potok (udělalo to Povodí Labe, to si připsala na svůj účet neprávem), což by se mělo dělat běžně. Pak se neopomněla pochlubit výsadbou 260 stromů za tři roky, to je 53 (!) stromů ročně. To není ani náhrada 1:1 za povolené pokácené stromy, nepočítám padlé ve vichřicích, podměrečné, tzv. náletové, uschlé apod. To je minimum, za to by se měla spíš stydět. Pak píše o tisících vysazených lesních sazenicích – proboha,  kde? Někde v lese? Za obzorem? A tisíce keřů? Opět se ptám: kde, kde, kde? 

To nám ale nepomůže udržet vodu ve městě.

Snížení četnosti seče, to je také síla. Mnohokrát jsem upozorňovala příslušné úředníky i zastupitele na nutnost ponechat porosty a sekat jen 2x nebo jednou ročně, aby ochlazovaly město, zamezily vysoušení půdy a umožnily vývoj motýlů, brouků a pod., zachování včel... Nepomohlo. Až MŽP doporučilo městům, aby sekaly 2x ročně a zvýšily výšku seče. Bylo to i v Metru. Najednou to muselo jít. Ale paní Mrzílková si připsala další zásluhu.

Zvýšení žacích lišt nepomůže, pokud se bude sekat sedmkrát ročně. Seká se stále převážně strunovkami, které hoblují do hlíny, poškozují kmeny a likvidují keře.

A pak přišel zlatý hřebík, jak udržet vodu ve městě: 1 (slovy jedno) pítko a vodní prvek místo kašny. Ona si opravdu myslí, že lidé jsou tak hloupí nebo jí na to opravdu někdo skočí?

Na závěr nás paní Mrzílková ubezpečila, že si město pozve „odborníky“, kteří nám za velký peníz  určitě doporučí skvělá a efektivní řešení, na která my,  tupouni, bychom nikdy nepřišli.

Suma sumárum, myslím, že účast našich dvou zástupců na semináři byly vyhozené peníze.

Anna Spěváčková

Názory

20.06. 15:20Anna Spěváčková
Mění se klima a musíme jednat....
20.06. 23:37Anna Spěváčková
omyl....
21.06. 06:45Karel
moje řeč
23.06. 10:14Anna Spěváčková
náprava chyby
23.06. 10:15Anna Spěváčková
Oprava chyby
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz