Tisk článku

Jak je to s články v Listech

Vlastně bych zapomněla na to, co mě přivedlo k napsání tohoto článku. Když jsem byla ještě řadová občanka, odmítala mi redaktorka články v Listech zveřejňovat. Tu nebylo místo, jindy byl článek příliš odborný a hodil se údajně spíš do Zahrádkáře, vždy se něco našlo.

Nyní jsem členka zastupitelstva a tak každý měsíc využívám jako jediná své právo zveřejňovat články. Mám na to jen  mizerných 1500 znaků včetně mezer, a to nestačí na nějakou složitější záležitost.  Ostatní osoby – nikým nevolení  úředníci, starosta, místostarostka, místostarostka a další, mají neomezený rozsah článků. Je to spravedlivé?

V březnu jsem upozornila na škodlivé solení ve městě, odpověď pana Machovce byla hned pod článkem. V rozsahu zhruba stejném.

V dubnovém čísle jsem upozornila čtenáře na úbytek zeleně ve městě, který povede k změně klimatu ve městě. Přehřátí města. Jenže redaktorka či redakční rada (nerozhoduje náhodou pouze místostarostka Mrzílková? ) mi svévolně, bez upozornění, změnila titulek „Čeká nás opět vyschlé a rozpálené město“ na „Názor zastupitelky na péči o zeleň“, ačkoliv to nebyl můj názor, ale prokazatelná fakta.

Hned se ozval odbor životního prostředí s příspěvkem o obsahu 4 956 znaků  včetně mezer!!!!!!, se skoro čtyřikrát větším rozsahem než byl můj článek. Z čehož vyplývá, že „Potrefená husa nejvíc kejhá“ – což neznamená, že dámy na odboru ŽP jsou husy, ani náhodou, jedná se o běžné české úsloví, které vyjadřuje, že když se do někoho strefíte s kritikou, okamžitě vyrazí do protiútoku. To dodávám proto, aby mě zase někdo nežaloval, že jsem poškodila jeho dobré jméno a požadoval na mě nemajetkovou újmu 50 000,- jako se už stalo.

Čtenářům odbor ŽP vysvětlil, že všechny jejich kroky byly jen a jen správné, protože podle jejich názoru je městská zeleň umělý útvar, ale to je  už dávno zastaralý názor.  Do města by měla naopak pronikat zeleň z okolní přírody: skupiny velkých stromů, hájky, sevřené lesíky, rozsáhlé shluky keřů, kvetoucí louky, mokřady a jezírka. Např. v Německu není výjimkou mokřad s rákosím na náměstí či potok s jezírky uprostřed sídliště. Ani rybník není výjimkou.

Některá tvrzení jsou vycucaná z prstu. Poléhavý jalovec před ZUŠkou prý ztěžoval rozhledové poměry, to je lež. Stačí se podívat na satelitní mapy. A co druhý jalovec vedle zastávky, čím ten vadil? Prý tam chodili lidé čurat. Jsou to jen výmluvy, které mají zakrýt skutečnost, že zeleň u ZUŠky byla zbytečně a lehkomyslně odstraněna, aby si nějaký projektant a prodejce květin a vegetace přišel k penězům. Keře zachycovaly prach a hluk ze silnice, žádná kytka ani mladé stromy s vysokými kmeny je nenahradí

Teď máme květen a opět jsem sepsala článek pro občany, jak to chodí na zastupitelstvu. Možná vypadal trochu primitivně, ale musela jsme brát ohled na čtenáře, kteří nerozumí složitým výkladům. Musela jsem psát velmi úsporně a šetřit slovy. Zato neuvolněná místostarostka Lenka Mrzílková se mohla rozepsat podle libosti. Proto byl její elaborát o jednání zastupitelstva dvakrát tak dlouhý než můj - 3 375 znaků včetně mezer.

Rozepsala se také členka odboru životního prostředí, aby 1922 znaky včetně mezer vychválila novou výsadbu, převážně jabloní a řídkých muchovníků, které nemohou nahradit vzrostlé stromy.

To se to píše, když vám nikdo nepočítá hlásky a mezery. Inu, všichni jsme si rovni, ale někteří jsou rovnější. Už to tady mnohokrát bylo. Jenže to nebylo vše.

Mimo odpovědi na můj článek se ještě paní místostarostka Mrzílková rozepsala o stavební sezóně v plném proudu (709 znaků včetně mezer), o informacích z jednání zastupitelstva a rady města v rozsahu 2 015 znaků včetně mezer, další článek o novém hřišti za náměstím v rozsahu 2 156 znaků včetně mezer.

Celkem se paní Mrzílková připomněla čtenářům Listů články s počtem 8 250 znaků včetně mezer. Ještě na straně 9 nesmí chybět fotka s panem starostou.  

Je známo, že čím víc se člověk připomíná, tím větší šanci má šanci ve volbách. Nevěřím, že paní Mrzílková chce skončit s politikou, příliš si už zvykla na moc a přísun velkých peněz.

Anna Spěváčková

Názory

29.05. 22:22Tomas
...
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz