Tisk článku

Dopis radě města  - vydání nařízení města

Vážení spolukolegové,  myslím, že je na čase zanechat hrátky na koalici a opozici. Je to pro město a jeho občany nebezpečná hra. Vstupujeme do velmi obtížných časů, kdy by měla být jedinou prioritou města připravenost na klimatické změny.

Bude sucho, tedy nedostatek vody, město bude rozpálené a nepříjemné zvlášť pro staré lidi a děti. Měli bychom postupovat společně (a to i ve spolupráci s občany) bez ohledu na to, kdo jsme a koho zastupujeme. Všichni jsme zvolení zastupitelé a je trapné, když tzv. koalice neschvaluje potřebné návrhy jiných zastupitelů jen proto, že jsou členy tzv. opozice nebo návrh podává jejich údajný odpůrce.

Ze všeho, co se děje v souvislosti s prací zastupitelstva (tj. i starosty, místostarostů a rady) musí mít občané prospěch. Udržení kvality životního prostředí by proto mělo být na prvním místě.

Dnes je 22. dubna - Den Země, té těžce zkoušené planety, která i v našem městě dostává ránu za ránou.

Všimli jste si, jak nám ubylo velkých a hodnotných stromů? To jsou stromy, které NÁM NYNÍ  stíní a ochlazují město. Ty nyní potřebujeme. Velmi omezeně se vysazují nové stromy, které budou sloužit našim potomkům ne dříve než za padesát let. Pokud se vůbec ujmou a budou růst. I keře jsou likvidovány (dva poléhavé jalovce u ZUŠky byly neznámo proč odstraněny), listnaté keře místo ohleduplného zmlazení jsou celé seřezány u země nebo osekány do krychle (pod rampou na náměstí). Ne vždy se vzpamatují.

Proto by pro nás všechny mělo být prioritou zachování stávajících stromů (příkladem by nám mohl být třeba Mělník) jako Nařízení města, které je kompetentní vydat rada města. Je stále větší sucho, přetrvává od loňského roku, už šest týdnů nepršelo, kromě několika přeháněk, a přicházejí další vlny veder, které mohou být mnohem intenzivnější než v předchozích letech. Už nám schnou stromy ve městě.

Nová výsadba je náročná na zalévání, dlouhodobě vyžaduje velké množství financí a tudíž proto, aby se maximálně ušetřilo  a maximálně zachovalo vhodné mikroklima ve městě, měly by být zachovány všechny stávající stromy s výjimkou těch, které jsou prokazatelně v havarijním stavu nebo celé suché. V nařízení města by mělo být jasně řečeno, že každý nový projekt s tímto musí počítat a musí zapracovat stávající stromy do projektu. Pokud tak neučiní, nelze tento projekt realizovat a autor(ka) nemůže dostat příslušnou odměnu.

Máme zde nyní několik, v rozpočtu uvedených, tudíž schválených projektů, které počítají s kácením zdravých a funkčních stromů. Je to tzv. revitalizace Kostomlatského sadů, plocha Na Výsluní, lesíky Mládežnická, Kojetická, Mlékojedy, kde se jedná o likvidaci přirozených podrostů, které brání vysychání půdy, akátů, které jsou schopné se přizpůsobit suchu, břečťanů na více než 60 stromech, ovlivňujících mikroklima, slouží jako potrava pro včely, hnízdí v nich ptáci. Dále to jsou projekty na výstavbu parkovišť v místech, kde v současné době rostou stromy, které už byly a mají být pokáceny.  

Pokud budou uvedené projekty (i další) realizovány, zmizí množství stávajících stromů, které nenahradí nová, často nevhodná výsadba. V případě lesíků (Mládežnická a Mlékojedy) budou narušeny hodnotné stávající ekosystémy.

Závěr: Navrhuji, aby rada města vydala nařízení, které požaduje zachování stávajících stromů a zachování hodnotných ekosystémů na území města.

S pozdravem Mgr. Anna Spěváčková, zastupitelka města za SPD (vystudovala jsem obor biologie, chemie, ekologie. Mám ještě výuční list chemik a průkaz Vůdce malého plavidla, řadu let jsem zpívala ve sborech i sólově, umím hrát na housle, to jen pro zajímavost).

Anna Spěváčková

Názory

26.04. 06:55Jindřich
Je to nanic
26.04. 09:23Radka
Díky
26.04. 09:47Anna Spěváčková
házet hrách ....
26.04. 11:13Martin Růžička
Tak to jsem zvědav
26.04. 15:43Andy
Uvědomí?
04.05. 14:40Ne stromy
Zeleně
08.05. 21:39Miroslav (ne Kalousek)
zisk nad ekologií
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz