Tisk článku

Když se nepečuje o sakury na Výsluní, uschnou jim větve a město je nechá pokácet

Kmen sakury je obyčejná třešeň ptačka, na níž se roubuje třešeň pilovitá neboli sakura, krásně kvetoucí původně asijský strom.

Na tlustším kmeni podnože vyrůstají nové třešňové výhony, které musejí být stále odstraňovány. Pokud se to neudělá, větve v koruně prosychají a to je pak důvod pro odbor životního prostředí k pokácení stromů. I letos už byly stromy obsypány zelenými výhonky. Kdybych je včera na Velký pátek sama nezlikvidovala, byly by tam dodnes. Zabralo mi to jen tři hodiny svátečního dopoledne.

Proč nikdo výhony neodstraňuje? Měla by to dělat FCC, ale ta o městskou zeleň pečuje čím dál hůř. Dostává i tak peníze. Pak je zde odbor životního prostředí, označovaný jako orgán ochrany přírody. Proč ten na to kašle? Je to nezkušenost, neodbornost nebo naslouchání pokynům shora? Již několik let upozorňuji radnici, aby byly výhony trvale odstraňovány. Zaměstnankyně městského úřadu mi tvrdila, že se to má dělat jednou za rok. Nesmysl. Tak tedy neodbornost a nezkušenost. A co poslušnost pokynům shora? I to je velmi pravděpodobné.

Kdysi okraj sídliště na Výsluní zdobila nepřerušovaná alej kvetoucích sakur. Stromy stínily a ochlazovaly rozpálenou plochu před domy. Pár jich uschlo přirozenou cestou a byly odstraněny. Místo nich byly vysazeny dvě nové. A dost. Před pár lety odešli staří zkušení zaměstnanci odboru životního prostředí a nastala katastrofa.

Přišla nová, nezkušená a povolná garda. Zato velmi iniciativní. Sakury byly shledány jako nemocné a tudíž nebezpečné a třináct bylo nelítostně a zbytečně vykáceno. Jako provozně nebezpečné. Jedna padla navíc mimo seznam.

Pak  si město nechalo vypracovat inventarizaci stromů. Autor se svými společníky usoudili, že je nutné vykácet více než půl tisíce stromů, protože nejsou mladé, rovné a bez poskvrnky. Mezi ně samozřejmě spadly i chudáci sakury. 

A tak čekáme, kdy se objeví rozhodnutí, že sakury jsou nebezpečné a musejí se pokácet. Máme zde sice náš spolek, který se občas odvolá proti rozhodnutí z kraje, ale tam na na životním prostředí pracoval tajemník úřadu a L. Mrzílková je krajská zastupitelka, takže se není co divit, když kraj potvrdí rozhodnutí zdejšího odboru ŽP a stromy padnou.

Problém je, že sakury pořád rostou a krásně kvetou; co s nimi udělat, aby byl důvod je pokácet? No přece se o ně nestarat. Nechat výhony na kmeni růst, neodstraňovat je. Nebo že by už byly odepsané, jako neperspektivní? I to je možné. Tady není nic nemožného.

Zdá se vám divné, že někdo může chtít zničit stromy v době, kdy je každý stín nezbytný pro lidi, co zde bydlí nebo sem přicházejí?

To byste se divili. Zdejší obyvatelé se přece bouřili proti výstavbě hypermarketu a parkovišti zakamuflovaným pod názvem odstavná plocha. Dokonce se jim podařilo dosáhnout toho, že krajský soud zrušil změnu územního plánu, která umožnila výstavbu hypermarketu a obrovského parkoviště.

Odpor a vzpoura proti vládnoucí třídě se neodpouští. Vzbouřenci musejí být potrestáni a eliminováni ze společnosti. Třeba tím, že se jim zničí prostředí, kde žijí.

Anna Spěváčková

Názory

01.05. 13:34stromy
kaceni
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz