Tisk článku

Budeme město bez lékařů a rehabilitace?

Vypadá to, že ano. Město se v čele s tehdejší starostkou Mrzílkovou rozhodlo získat velké peníze prodejem domů s městskými byty včetně polikliniky a rehabilitace. Už nebylo nic jiného na prodej.

Nikoho se neptali, zda si hodlá byt koupit. Od zeleného stolu bylo rozhodnuto, které domy budou prodány. K velkému překvapení  byl do seznamu domů zařazen i problematický dům na Kojetické 1021 zvaný dům hrůzy. Je o něm známo, že zde bydlí neplatiči, technický stav domu je katastrofální, v suterénu se vyskytují jakési srágory s divnými brouky a množství nájemníků vylučuje, aby se lidé vůbec domluvili.

Zatímco město využívalo služeb svých městských právníků placených z rozpočtu, družstevníci si je musí najmout za společné peníze. 

Lidé se ptali, co bude s doktory na poliklinice a co rehabilitace? Tušili, že nové družstvo zvýší nájmy a co udělají lékaři? Mrzílková a spol. si tyto otázky nekladli. Záleželo jim jen na tom, aby získali spoustu peněz na velké investice. Bylo zřejmé, že to brzy praskne. A také ano.

První vybouchla rehabilitace pod vedením paní Rajnyšové.  Družstvo jí zvedlo nájem SEDMKRÁT. Takovou částku rehabilitace nemůže zaplatit. Začaly se shánět podpisy na petici, zastupitelům byla zaslána zpráva o likvidaci polikliniky. Jenže petice je v našem městě na dvě věci a zastupitelé většinou na nějaké listiny nereagují. Poradila jsem paní Rajnyšové, aby zaměstnanci přišli na zasedání zastupitelstva 13. 2. 2018 a osobně oznámili zastupitelům, jak je na tom rehabilitace. Doufali, že se ve městě najde prostor, kde by se mohli usadit. Na zasedání přišli, ale vedení města řešení nehledalo.

Další byli lékaři. Také jim byly neúměrně zvednuty nájmy, i oni se dostavili na zasedání a pokoušeli se vysvětlit přítomným, jaké mají problémy. Upozorňovali vedení města na to, že v okolních obcích lékaři chybí a jako konečně vyřešení krize by bylo možné odejít z Neratovic do jiných obcí, kde jim radostí budou líbat ruce.

Vedení se odvolávalo na to, že město postaví novou polikliniku. To je bezvadný nápad. Radnice prodala polikliniku, zbaví se tím lékařů a za stržené peníze postaví novou. Kdo tam bude ordinovat? Myslí si snad někdo, že se doktoři vrátí do města, které si jich nevážilo? To může vymyslet jen chorý mozek.

Bývalá starostka jen seděla a kývala hlavou na znamení souhlasu. Panebože. Copak ona opravdu nechápe, že ona a její spolupracovníci mají na svědomí tuto pohromu? Copak netušili, že zadlužené družstvo se bude snažit vytřískat peníze, ber kde ber? Už si ani nepamatuji, kdo všechno z lékařů vystoupil. Jen mi utkvělo v paměti vystoupení paní doktorky Drahorádové, s precizně zdůvodněnými důsledky tohoto nedomyšleného záměru a rozzlobené paní doktorky Marešové. Více méně se hovořilo o tom, zda by město mělo doplatit zdravotníkům rozdíl v požadované částce. To byla voda na mlýn zastupitele Hrodka, to byla síla. Blábolil své oblíbené mantry o mocné ruce trhu, ten chlapec snad zaspal  desítky let. Vyhlašoval, že přece nebudeme doplácet lékařům, pekařům a snad zelinářům, máme tržní hospodářství, když na to nemají, ať jdou.

To vytočilo starého pana doktora Dindoše a pěkně mu to od plic vypověděl. Bylo to hodně drsné, ale vzhledem k tomu, že srovnal pekaře a lékaře do lajny ještě moc mírné.

Nic se nevyřešilo, vedení městě nedošlo k žádnému výsledku, stížnosti vyšuměly do prázdna. Lidé včetně lékařů odešli, bylo zřejmé, neuvolněná starostka Mrzílková nebyla ochotná přiznat,  že je původkyně téhle katastrofální lapálie. Žádná sebereflexe ani snaha něco napravit.

Pomalu se blížil konec zasedání a po lékařích už ani pes neštěkl. Bylo mi jasné, že se musí něco udělat. Navrhla jsem, aby bylo přijato usnesení, že zastupitelstvo pověřuje starostu, aby jednal s lékaři...tam jsme se zadrhla, a paní Prošková mi pomohla doformulovat návrh usnesení, jehož znění musí být v zápisu. Poprosila jsem všechny přítomné, aby zapomněli, proboha, na to, zda jsou koalice nebo opozice a hlasovali pro usnesení.

Stal se zázrak: Usnesení bylo schváleno a neřeknu vám, kolika hlasy a kdo hlasoval pro. Opět to najdete v zápise a v seznamu, jak kdo hlasoval. Zasedání skončilo v půl jedenácté a to už je těžké se soustředit.

P.S.: Nevím, jak hlasovala L. Mrzílková. Zastupitelstvo jí schválilo měsíční odměnu 38 509,- a neudržela jsme se, abych jí nepobídla, aby tu částku věnovala na dotaci pro doktory, které tu potřebujeme. Když to tady tak ZKURVILA, měla by být nějak potrestána nebo činit pokání? (Byla jsme pokárána svým žákem, panem starostou, to potěší...) Neudělala to a její tlupa jí částku schválila. Je to hanba. Co ještě se musí ve městě stát, aby zmizela z funkcí (je stále krajská zastupitelka, sice neuvolněná a v opozici, ale dobře zaplacená).

Anna Spěváčková

Názory

16.02. 08:02Jana M.
Des a hruza
16.02. 13:46lucie
Vážená paní Spěváčková,
18.02. 20:09Martin Růžička
Stačí tam jít
18.02. 15:28Jirba
ostudy kopec
02.03. 14:47Pavel Šanda
se musím
03.03. 00:14Pane Šanda
ale Vy jste z toho
19.02. 10:10Hanka
Nevinný starosta,
22.02. 18:16Pavel
poupravím
19.02. 18:28Josef
Teď už je to jedno
22.02. 09:42Jenda
ptám se
22.02. 12:16Zdenda
TV
23.02. 17:21je
zvláštní
24.02. 13:35Ládin
Jak neúnosné? Jek jen rehábce?
25.02. 14:02Martin Růžička
Jaká je tedy skutečnost
04.03. 16:36Ládin
Že BD nízké nájmy nemohlo dále držet.
24.02. 16:34Hanka
pro je
25.02. 00:04Jindra
Hubičkový nájem?
26.02. 13:17Petr Paseka
Přesně tak!
25.02. 14:01Martin Růžička
Ono město lékaře pro své občany
28.02. 19:36Pavel
Lékaři
25.02. 21:07Jirka
Naopak
02.03. 14:42Pavel Šanda
Máte pravdu
03.03. 00:20pane Šanda...
tyhle diskuze
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz