Tisk článku

Stromy a keře padají pod pilami

Právě probíhá likvidace poléhavých jalovců ve vnitrobloku v prostoru plochy ohraničené ulicemi Benešova, Kojetická, 28. října a Na Výsluní. Paní vedoucí odboru ŽP odůvodnila vyřezání keřů tím, že se zde usídlil bezdomovec. Tomu jsme se srdečně zasmála. Kvůli bezdomovci se vyřeže rozrostlý krásná keř. Bezdůvodně padly dva podobné keře u ZUŠky, místo nich jsou zde kamínky a vyzáblé trvalky, přes které lidé chodí na zastávku. Přes silnici naproti radnice na náměstí byly vyrvány smrky a keře skalníky a opět se zde objevily kamínky a chcíplé trvalky. Mezi parkovištěm a chodníkem zmizela zeleň, která zachycovala prach a hluk. Tomu se říká zlepšení životního prostředí. Ještě jsme zapomněla na pokácený smrk u ZUŠKy. 

Zmizely keře a stromu u trojky školy, opět byly vysazeny trvalky. V Byškovicích na rohu u zastávky byla zlikvidována vegetace a nyní je tam dětské hřiště. Děti si určitě budou hrát a frekventované silnice.  

Očekává se zase velmi teplé léto a vysokými teplotami a další období sucha. Přichází jaro a teprve se ukáže, které stromy a keře uschly. Místo abychom chránili zeleň stínící a ochlazující město, lehkomyslně se jí zbavujeme.

Opět opakuji: dokud nebudeme mít výbor ŽP, který bude mít přehled  o chystaných záměrech a bude v zárodku provádět kvalitní oponenturu záměrů, které mohou poškodit ŽP, nebude město zaručovat příjemný život pro své obyvatele. 

Co jsou nám platné nové, hrbolaté chodníky,  mizerně vyprojektované silnice a vyšperkovaná parkovací místa pro plechové miláčky, když nebude místo ve městě, kde budou v létě ve vedrech moci lidé přebývat ve stínu a v chládku.

Je na čase přesvědčit se o tom, zda zaměstnanci odboru životního prostředí mají takové odborné znalosti a zkušenosti, aby mohli odpovědně rozhodovat o životním prostředí města. Je nutné vypovědět smlouvu města s FCC a vypsat výběrové řízení na dobu určitou pro  nové firmy, které se budou kvalitně starat o údržbu města a to pro zeleň zvlášť.

Anna Spěváčková

Názory

nejsou zde zatím žádné názory
přidejte první!
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz