Tisk článku

Solí jak šílení, město jen přihlíží zkáze...

Zima nás tentokrát nečekaně zaskočila. Většina očekávala zimu mírnou, bez sněhu, tak jako v předešlých letech. Jenže příroda má s námi jiné plány. Začalo sněžit a bude občas i nadále.

Každý si myslí, že když dochází ke globálnímu oteplování, bude se oteplovat a oteplovat až do úplného oteplení. Z naší země se podle představ mnohých stane subtropický ráj, pomeranče a mandarinky nám budou padat do úst. Ani náhodou. Zimy budou teplé nebo extrémně mrazivé, buď bude sníh nebo nebude žádný. V létě vedro a sucho nebo prudké přívalové deště a povodně. Tyto extrémy počasí vylučují přeměnu naši země v subtropický ráj. V příštích letech musíme očekávat spíš velké výkyvy, na které se můžeme jen adaptovat, ale ne změnit.

Proto by nás neměla překvapit letošní nadílka sněhu. Před dvěma týdny napadlo během pár dnů pár centimetrů a hned málem zkolabovala doprava. Děti se radovaly, chodci opatrně našlapovali, řidiči brblali. Ale soukromá firma, které město svěřilo údržbu města na dobu neurčitou (!) zvaná FCC (co má asi zkratka znamenat?) nezklamala.  Do ulic vyjely úklidové stroje. Bez ohledu na to, zda se jedná o chodníky nebo silnice, začalo se uklízet. Vpředu rotovaly smetáky a odmetaly sněhovou nadílku. Do této chvíle by to bylo v pořádku, jenže vzadu namontované rozstřikovače začaly chrlit tuny soli. "Proboha, proč to jen nesmetou, má se oteplit, zítra nebude po sněhu ani památky", divili se obyvatelé. Měli pravdu. Do rána zmizel sníh jako pára nad hrncem. Jen silnice a chodníky pokryla slaná mazlavá a klouzavá břečka. Sůl se časem rozpustila, slaná voda v noci zmrzla (určitě jste slyšeli něco o solance) a na chodnících se objevily nebezpečné klouzačky.

Místy zbyly jen bílé šmouhy, místy menší či větší hromádky soli. Někde dokonce hromady, jak se pracovníci potřebovali zbavit nevyplýtvané soli, aby ji nemuseli vozit zpět.

O pár dnů později se situace opakovala, tentokrát  napadla spousta sněhu, který zůstal ležet a doposud leží. V neděli měla FCC šábes, pak opět solila jak šílená. Dokonce byly posoleny i suché části chodníků, azbukou mluvící pracovníci lopatami na ně sypali další sůl.
Až zaprší, sůl splavená s vodou z vozovek a chodníků se dostane do vodních toků - pro většinu malých vodních živočichů je slaná voda likvidační. Vsákne se do půdy ke kořenům stromů a keřů - zasolení půdy po splavení a zatékání rozpuštěných solí do porostů je hlavní příčinou následného chřadnutí dřevin - stromů a keřů. Postupně jim opadávají listy a odumírají, ve městě posyp přežijí zejména akáty, které město lehkomyslně plánuje zlikvidovat.

Ale to není vše, čím sůl škodí. Dorazí do spodních vod, rozežírá v zemi uložené sítě, nad zemí urychluje korozi aut a autobusů. Ani zámková dlažba nezůstane bez poškození. Na sůl doplácejí tlapky psů a boty nejen jejich majitelů. 

Zatímco ještě vloni FCC  komunikace  sypala drobnými kamínky, letos se uchýlila k intenzivnímu solení. Pro firmu je to přece pohodlnější. Nemusí nic uklízet, sůl se uklidí sama. Dopady solení firmu nezajímají, nezajímají ani ty, kdo vládnou městu.

Životní prostředí je až na chvostu jejich zájmů. Všechny ty revitalizace a úpravy veřejných prostor jsou zdrojem zisku soukromých osob a víc škodí životnímu prostředí než prospívají.

Anna Spěváčková

Názory

nejsou zde zatím žádné názory
přidejte první!
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz