Tisk článku

Zastupitelstva schválilo rozpočet i s investicemi

V normálním spokojeném městě radnice ve spolupráci s úředníky stanoví částku na investice a sezve obyvatele na veřejnou debatu. Ptají se jich, co by uvítali, co jim chybí a co by v žádném případě nechtěli. U nás to tak neprobíhá.

Před mnoha lety jsem přišla na radnici na odbor výstavby současně s elegánem s aktovčičkou, který byl velmi podlézavě uvítán tehdejší úřednicí, mě nevěnovala ani pohled. Muž se tázal na pozemky, na kterých je podle územního plánu povolena výstavba domů. Úřednice mu okamžitě předestřela příslušný výkres a v tom okamžiku jsem byla vykázána před kancelář a zavřeny dveře.

Představuji si, že to tak chodí i dnes. Pán nabídne městu vybudovat cokoli, třeba přístaviště na Labi nebo hypermarket, jak kdo. Může to být také na jiném odboru, třeba životního prostředí. Nabídka bude znít na revitalizaci veřejné plochy či lesíka nebo rekonstrukci veřejné plochy. Městu se nabídka zalíbí a už je tu pár prvních investic. Další přibývají, vedení města je nadšené, najde se projektant, požádá se o dotaci, občanů se nikdo neptá.

Nechcete přístaviště? Máte smůlu, my už jsme zahájili příslušné kroky. Tolik peněz nás to stálo, přece o ně nechcete přijít. Občané se zastydí a přestanou protestovat.

Někdy se sice chybička vloudí; pan developer koupí pozemek, chce na něm vybudovat jakousi škatuli s flákem betonu,  ale podle územního plánu to nejde, což ovšem panu podnikateli nevadí. Jistě se najdou vstřícní zastupitelé, kteří se nechají přesvědčit a část územního plánu změní. Někdy je to hned, jindy politici odolávají a trvá to roky. Ale developeři jsou trpěliví, po volbách se samospráva obmění a nová bude určitě vstřícnější. V případě škatule se dokonce zastyděli zastupitelé za své předešlé zamítnutí a změnu územního plánu schválili.

Tak se u nás podle mé představy vybírají investice. Možná je to jinak, ale zvonku to tak vyzerá, jak praví starý vtip. Občanů se radnice v žádném případě neptá, mohou klidně protestovat; vedení se na ně může vykašlat, bude si to stejně dělat po svém. Aby to změnili, museli by je snad obyvatelé vyházet na kopí jako při pražské defenestraci.

Takže ještě jednou, investice se u nás v našem NeraKocourkově nevybírají zvlášť, neuvažuje se o jejich prospěšnosti a neschvalují se kompletně zastupiteli, ale jsou zabudovány v rozpočtu. Pak je zastupitelům doslova vyhrožováno, že když rozpočet neschválí, pojede města na provizorní rozpočet a to bude HRŮZA a KATASTROFA, ti staří vědí o co se jedná a mlčí, ti noví se leknou, protože tomu nerozumí a nechtějí dělat potíže, a tak je rozpočet schválen i s investicemi a příslušnými částkami.

To znamená, že která investice je uvedena v rozpočtu, je realizovaná. Tedy a může a většinou je.

A hned si povíme, jaké investice to jsou.  

Kostomlatského sady – 953 000,- podle projektu se budou bezdůvodně a zbytečně kácet i rostoucí stromy.

Lesík Mládežnická a Kojetická – 6 232 000,- podle projektu dojde k naprosté likvidaci stabilizovaného lesa v Mládežnické, který je považován za izolační – vytváří hradbu, která zachycuje prach z komunikace a železniční tratě, toxické látky z chemických podniků, hluk, v případě výbuchu zachytí první náraz detonace, odděluje město spolu se zeleným pásem od nebezpečných průmyslových podniků – Spolany a Lachneru. Podílí se na tvorbě mikroklimatu, zvlhčování ovzduší a snožování teploty rozpáleného města. Je nutné ponechat stávající stromy včetně podrostu (odstranit pouze stromy suché a zlámané) -  nová výsadba je náročná na zalévání, není zaručeno, že poroste, dlouhodobě to vyžaduje velké množství financí. Trávníky na písku jsou nesmysl.

Lesíky Mlékojedy – nemám projekt k dispozici, předpokládám, že radní Landová se k nim vyjádří – jedná se o zhruba totéž jako u Mládežnické.

Obnova vegetačních úprav Na Výsluní (ve vnitrobloku u policejního domu) – podle projektu jsou ke kácení navrženy rostoucí stromy.

Projektová dokumentace - Rekonstrukce KD (má zde být nová radnice) – 5 milionů
Projektová dokumentace – rekonstrukce plaveckého bazénu – 4 miliony
Projektová dokumentace – rekonstrukce poliklinika – 2 miliony
Projektová dokumentace – ZŠ II přístavba - 2 miliony
Projektová dokumentace – DKE – přístavba
Rekonstrukce komunikací – 17 milionů

Rekreační přístav a prostor kolem Labe – 3 miliony  360 tisíc (kde? U louky v Lobkovicích nebo dole u Žebráka?)

Řešení parkování – 2 miliony (skrývá se pod tímto nekonkrétním pojmem parkoviště na poli za Výsluním? Nic bych se nedivila, kdyby ano)

Řešení parkování P+R Mánesova (má to být parkoviště od školky Urxova k pískovištím?)

Zahrada MŠ v přírodním stylu - 3 miliony 200 tisíc (vykácí se stávající zeleň a bude nahrazena květinami? Za více než tři miliony jich bude hodně)

Investiční akce – 5 milionů (jaké akce?Není uvedeno!)

Rekonstrukce kontejnerových stání – 1 milion (místo opravy se staré zbourají a postaví nové, nevhodné. Měly by se zastřešovat a uzavírat, viz třeba Prosek)

Rekonstrukce dětského hřiště – 230 000,- (kterého hřiště?)

Demolice MŠ Urxova – 2 miliony

Rekonstrukce kuchyně ZŠ III. - 5 milionů

Všechny uvedené stavby, tím, že byly schváleny v rozpočtu, se mohou realizovat.

Rozpočet byl schválen, kolika hlasy nevím, nešlo to zachytit, až bude hotový zápis, zjistíme, kdo pro něj hlasoval, kdo se zdržel a kdo byl proti.

Anna Spěváčková

Názory

21.12. 14:26Ella
otazka
26.12. 07:19Honza
MV
01.01. 20:13Honzo
možná
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz