Tisk článku

Co to je na těch lipách? Proč to nepostříkají?

Tyto a podobné otázky padaly mnohokrát během minulého a letošního roku. Na kmenech lip se objevily shluky malých okřídlených živočichů v takovém množství, že si jich všimli i neteční chodci v ulici 28. října.
p>Především co to je. Je to hmyz a patří mezi ploštice. Ploštici poznáte podle toho, že páchne. Stačí, že některá sedne na malinu a hned cítíte charakteristický zápach. Patří sem červené ruměnice, které se za krásného počasí hromadí u paty kmene lip, ale také nepříjemné štěnice či známé vodoměrky.

Hmyz se nazývá blanatka lipová a postupně se začala šířit k severu ze západního Středomoří – Maroka, Tuniska, Portugalska, Itálie a j. spolu se stoupajícími teplotami. Poprvé se objevila v Brně v roce 2004 (v roce 2009 v Praze na Spořilově). Larvy jsou tmavě červené a vyvíjí se pouze na lipách, dospělí jedinci mají růžově zbarvenou střední část polokrovek, které se stříbřitě lesknou a tím na sebe zdálky upozorňují. Najdeme je na nejen na  lipách, ale i na javoru, dubu, modřínech.

Na podzim se dospělí jedinci začnou shromažďovat na kmenech lip v prasklinách a škvírách, kde v houfech ve více vrstvách na sobě přezimují. V silných mrazech svrchní živočichové zahynou, spodní přežijí. V březnu a dubnu se začnou rozlézat na tenčí větve a listy. Koncem jara se začnou stěhovat na byliny a tam se začnou rozmnožovat. Během června a července definitivně opouštějí stromy, na kterých přezimovaly.

Čím se živí? Jako všechny ploštice sají rostlinné šťávy; někdy na nezralých plodech broskví a meruněk. Alergie nebyly zaznamenány.

Ve střední Evropě nebylo dosud pozorováno významné poškození pěstovaných rostlin. V každém případě se jedná o vpád nového živočicha do naší oblasti a teprve budoucnost ukáže, jak se zde bude chovat. V jižních státech se jedná spíš o „obtěžování“ lidí nahromaděnými blanatkami (na stěnách budov, na dětských hřištích, někdy i v domácnostech) než poškozování přírody.

Kuriózní případ se stal v Německu, kde na návštěvníky restaurací začaly „pršet“ ze stromů stovky ploštic, takže se hosté začali restauracím vyhýbat. Dovedu si představit, jak u nás v Neratovicích by byly stromy okamžitě vykáceny. 

Není tedy nutné balanatky likvidovat postřiky, které škodí zdraví a nejsou vůbec nutné.

 

Anna Spěváčková

Názory

nejsou zde zatím žádné názory
přidejte první!
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz