Tisk článku

Město nechalo zničit zdravé keře u ZUŠky

Jistě jste si všimli nevysvětlitelného odstranění keře jalovce poléhavého na ploše u ZUŠky. Město, respektive odbor životního prostředí, si objednalo u jakéhosi Mc. Jana Kece projekt na tzv. revitalizaci plochy u ZUŠky.

Další projekty jsou prý v šuplíku připraveny k realizaci.

Ačkoliv náš spolek má být předem městem informován o všech zamýšlených zásazích, při nichž mohou být dotčeny zájmy přírody a krajiny, dozvěděli jsme se o likvidaci zdravého rozsáhlého keře v okamžiku, kdy mi telefonovali lidé rozhořčeni tím, co se u ZUŠky děje.

Někteří uvěřili tomu, že keř byl nemocný či poškozený, jiní nevěřili svým očím; věděli, že keř byl v pořádku. OŽP mě informoval, že se jedná o připravovanou akci. Prý jich bude víc, mám se informovat podle sto šestky – zákona o svobodném přístupu k informacím. Zdá se, že na radnici stále bojují se znalostí zákonů. Nestačí, že zaměstnávají dva právníky a ještě jednoho nasmlouvaného z Mělníka. Vše placeno z našeho společného rozpočtu; jenže když občan potřebuje právní pomoc, není pro něj dostupná.

Nový ředitel ZUŠky tvrdil, že keř musel zmizet, protože byla budována nová dlažba a obrubníky, další důvod údajně spočíval v močení do keře a odpadcích v hustých větvích. Inu, u nás v Neratovicích se místo pořádného pravidelného úklidu vyseká keř, když někdo rámusí na lavičkách, odstraní se lavička, ne řvoucí mládež, když na zastávce není kam si odskočit, místo instalace mobilního WC se odstraní keř.

Podle projektu, který vypracoval jakýsi neznámý maník, bez razítka, bez certifikace měla být mohutná zeleň jalovců, která ochlazuje, zachycuje prach a hluk na křižovatce tří silnic, nahrazena záhony trávy, cibulovin a trvalek, jejichž ekologická hodnota je minimální.

Město je v létě rozpálené, všude se dřeviny sází, ale v Neratovicích kácí a vyřezává. Chápete to? Já ne. Odbor životního prostředí označované jako orgán ochrany přírody by se měl přejmenovat na orgán ničení přírody.

Druhý keř byl poničen vyřezáním díry pro odpadkový koš. Neuvěřitelné. Ten prý bude také odstraněn (možná už je, byla jsem v Brně na semináři Strom pro život, život pro strom o krátkověkých dřevinách), tedy keř, ne koš, včetně smrku stříbrného na rohu plochy. Rozum zůstává stát nad takovým konáním. V prostoru za budovou byly všechny keře ořezány, prý proto, aby mohl být natřen plot.

Ti, co o tom rozhodují, by měli zmizet v propadlišti dějin. Na odboru životního prostředí a správy majetku se jich už vystřídalo hodně, jeden horší než druhý. Zůstaly za nimi zbytečně pokácené stromy, sakury vysazené nad horkovodem, špatně vysazené stromy, nevhodné druhy, bezohledně ořezané stromy a keře, shoblované trávníky, půda udusaná do kvality betonu...o nic lépe by nemělo být naloženo s radními a zastupiteli, kteří nečinně přihlížejí ničení přírody v Neratovicích.

Tak lehkomyslně se zbavovat zeleně v době prohlubujících se klimatických změn, veder, sucha a dalších extrémních jevů, je zločin.

 

Anna Spěváčková

Názory

18.09. 21:19Ferda
podněty
19.09. 15:30Tomáš
bilbordy
19.09. 16:52No
..A bude hůř
19.09. 22:05Honza
je před volbami
26.09. 18:22Honza
chci se zeptat
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz