Tisk článku

Starostka zneužívá Listy na reklamu zdarma pro své volební uskupení

Už jednou jsem psala o tom, že do Listů si může starostka vložit co chce, zatímco občan tuto možnost nemá. Je běžné, že jeho článek ani není zveřejněn.

Na titulní stránce a ještě na straně dvě červencového a srpnového dvojčísla se skví článek  podepsaný starostkou města Mgr. Lenkou Mrzílkovou. Kdyby nebylo těsně před komunálními volbami, nebyl by důvod si článku všímat, jsou to stejně jen sliby a spousta chvály, jenže za několik týdnů se budou odehrávat pilně sledované místní volby a  každé uskupení, pokud bude stejná praxe jako v minulých volbách, dostane možnost v Listech zveřejnit své kandidátky a program.

Na rozdíl od paní starostky s jejím Neratovice jinak a dalšími souputníky ne zadarmo, ale za peníze. A ne ledajaké.

Přitom, kdyby paní starostka chtěla, může podle volebního zákona vyhradit plochy pro plakáty, podotýkám že zadarmo. Myslím že v Chrudimi jsem viděla stojany, každý pro jednu kandidátku a dost. Žádné bilbordy ani přiblblé reklamy. Nebyly povoleny. 

Podle volebního zákona může starosta obce vyhradit plochu pro vylepení volebních plakátů a to nejméně 10 dnů přede dnem voleb. Možnost jejího využívání musí odpovídat zásadě rovnosti kandidujících stran
V Neratovicích žádný starosta doposud nenechal vyhradit plochy pro plakáty a zdá se, že ani současná starostka opět nebude vžité zvyklosti měnit, a tak strana, která má dostatečné množství finančních prostředků, si může zaplatit nejen jednu stranu v Listech, může si zaplatit i plakátovací plochy či poutače na sloupech nebo bilbordy. Chudé straně zbývá tajně lepit plakáty po městě. Ale pozor: riskuje tím, že přistižení budou hnáni před přestupkovou komisi a platit pokutu za znečištění města; městská policie měla vždy pokyny pilně sledovat osoby vylepující plakáty nežádoucích stran.
Volební strany mají tedy jedinou možnost: zveřejnit svou propagaci v Listech města Neratovice. Zatímco v dřívějším volebním období byly příspěvky zveřejňovány zdarma za 2500,- Kč, v minulém období (2010 – 2014) rada města rozhodla o zaplacení 3500,- korun za vytištění jedné strany ve zpravodaji. Letos rada vyměkla a opět snížila poplatek za příspěvek v Listech.
19. RM/18/17/18 – Nabídka prezentace volebních stran v Listech města Neratovice pro komunální volby Usnesení: Rada města Neratovice schvaluje prezentaci volebních stran v Listech města Neratovice za cenu 2.500 Kč za stranu A4. Schváleno: (pro: 4, proti: 0, zdržel se: 0, nehlasoval: 0)
Volební klání se tak opět posunuje od soutěže idejí k pouhé kalkulaci investice – zisk.
Už nejde o to, aby kdokoliv mohl představit své nápady občanům a nechat je, ať si ve volbách vyberou způsob vedení města, ve který dávají důvěru. Zpoplatněním přístupu do Listů se ukázalo, že je prezentace přístupná jen pro ty, kteří chtějí podstoupit rizikovou investici při vidině budoucího násobného zisku.
Budeme si muset počkat na výsledky voleb; pokud ovšem nějaký rarášek nepromíchá lístky s preferenčními hlasy a nezpůsobí nečekané volební zvraty.

Anna Spěváčková

Názory

nejsou zde zatím žádné názory
přidejte první!
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz