Tisk článku

Nikdo nechce řešit mrzačení stromů v Neratovicích

Obrátila jsem se na ČIŽP s žádostí o přezkum nešetrného ořezávání všech věkových skupin stromů ve městě.

Jsou prořezávány koruny prosperujících vitálních stromů, tzv. odborníci uřezávají větve i s květy, strom je posetý řeznými ranami, které musí zahojit, i když současně bojuje se suchem. Každá rána je vstupní branou infekce a strom potřebuje spoustu energie, aby se ubránil patogenům.

Stromy přicházejí o velkou plochu listů, které provádějí fotosyntézu a vyrábějí výživu pro celý organizmus. Současně se ztrátou Některé stromy jako jsou javory nesnášejí ořezávání, neumí zahojit rány. Jiné stromy jako jsou topoly nejsou schopné ubránit se infekci dřevokazným houbám. Ořezané stromy těžce odolávají různým škůdcům. Kromě toho kvůli zmenšené koruně musí zredukovat množství kořenů, které už neobnoví. Zásah do přirozeného růstu stromů je z hlediska současných poznatků zbytečný a dokonce škodlivý. 

Česká inspekce životního prostředí

Dobrý den, 
naše ústřední pracoviště nám postoupilo Váš e-mail, ve kterém si stěžujete na způsob ořezu dřevin ve Vašem městě. Nejsme v této oblasti orgánem státní správy, nemůžeme tedy v této záležitosti zasahovat. Tím je právě ČIŽP, na kterou jste se již obrátili. Po konzultaci s městem jsme zjistili, že ošetření probíhá pod dozorem arboristické firmy Arbonet, která patří k nejzkušenějším a nejkvalitnějším v ČR. Předpokládám tedy, že zásahy probíhají dle oborových standardů. Pracovníci této firmy Vám jistě, pokud budete mít zájem, ochotně vysvětlí důvody konkrétních zásahů. Dle informací nebyla zeleni dlouhodobě věnována péče, mohou tedy být některé zásahy poněkud razantnější (například potlačení tzv. tlakových větvení, úprava průchozí nebo průjezdní výšky, prosvětlení koruny, zvýšení stability jedince, atp., důvodem může být i zhoršený zdravotní stav jedince). Některé typy řezů  (zdravotní řez) je optimální provádět v průběhu plné vegetace, kdy může dojít k rychlejší reakci dřeviny na vzniklé poranění (důvod proč dochází k odstraňování větví i s listy a květy). 

S pozdravem

Mgr.Martina Molíková
Oddělení péče o přírodu a krajinu
Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Anna Spěváčková

Názory

nejsou zde zatím žádné názory
přidejte první!
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz