Tisk článku

Proč 21 a ne 15?

Na zasedání 20. června 2018 schválili zastupitelé počet zastupitelů pro další volební období v počtu 21.

Nechápu proč. Je pravda, že od převratu bylo v zastupitelstvu vždy 21 zastupitelů a dovedu si představit, že nynější zastupitelé si se domnívají, že je to jediný možný počet, jenže se mýlí. Zřejmě neznají zákon o obcích. Podle paragrafu 68 v obcích od desíti do padesáti tisíc může být počet zastupitelů od 15 do 35 členů zastupitelstva. Je možné, že neznají ani částku v rozpočtu města určenou na chod zastupitelských orgánů – o něco méně než tři miliony. To je slušná částka.

Osobně se domnívám, že menší počet zastupitelů by umožnil uspořit nesmyslně vyhozené peníze. Kdo se někdy dostavil na zasedání, je šokován netečností až zbytečností některých zastupitelů. O většině projednávaných bodů se nedebatuje, až na malé výjimky se okamžitě hlasuje. Jak by ne, když starostka má jistých třináct hlasů a na pondělních tajných schůzkách koalice se přítomní dohodnou, co je pro ně důležité a jak budou všichni jednotně hlasovat.

Bohužel, podobná situace je i v tzv. opozici, která, místo, aby tvrdě a nelítostně odhalila zákulisní rejdy a machinace koaličních zastupitelů, občas něco špitne či sáhodlouze zbytečně žvaní bez viditelného úspěchu.

V zastupitelstvu sedí lidé, kteří za posledních čtyřech letech neřekli ani slovo. Poslušně souhlasí podle pokynů a tím jejich úloha končí.

Pak je ovšem 21 zastupitelů zbytečných. My občané si tím pádem platíme zástupce, kteří nás nezastupují, pouze berou pravidelně peníze, které by mohly být využity na užitečnější věci.

Pro mě osobně by to byla masivní výsadba vhodných stromů nebo zřízení speciálního hřiště pro seniory či příspěvek pro seniory na přednášky akademie třetího věku, které si doposud musejí platiti v plné výši.

Anna Spěváčková

Názory

nejsou zde zatím žádné názory
přidejte první!
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz