Tisk článku

Co nového ve městě? Je stále katastrofální sucho a vedro

Naše vedení města má ovšem zastrčenou hlavu v písku nebo drandí někde na jachtě. Dnes v noci spadlo pár kapek, které zdaleka nemohly zvrátit nedostatek vody. Už dávno měla být zadržována dešťová voda ze střech domů a ze zpevněných povrchů do jezírek, mokřadů a nádrží. Instalovat pítka a vodotrysky všude ve městě. Každý strom, každá větev měly být zachovány. Už žádné kšefty pro své známé stromopižlače!

Měly se už hodně dlouho vysazovat stovky stromů, hlavně vedle chodníků a na dětských hřištích. Začínají vadnout a pomalu hynout stromy, na Kojetické se už asi nevzpamatují keře ptačího zobu a zlatice. Které stromy uschnou, uvidíme na jaře. Místo těžko udržovatelného trávníku zazelenit plochy keři. Ty trávníky jsou vůbec neštěstí. Oholené sekačkami až do hlíny, vyprahlé a uschlé. Už žádné alejové stromy jako telegrafní tyče, ale ekologicky účinnější vícekmenné a olistěné až k zemi. U každého domu by měla být vytvořena stinná zákoutí s posezením pro staré lidi, kteří v současných vedrech jsou doslova uvězněni doma. Kdo se o ně zajímá z vedení města? Nikdo. Pokud někdo namítá, že lavičky obsadí řvoucí opilci, pak se lze inspirovat v cizině: skládací židle. Ty by mohl mít na starosti městem mírně placený důchodce, který je na noc uklidí a ráno umístí ven. Vše jde, když se chce. Ale tady se nechce.

Blíží se komunální volby. Zatím většina stran a hnutí tutlá své kandidátky a programy. Co kdyby se jimi někdo inspiroval? Víme jistě, že bude kandidovat NeraHnutí v čele s…? A tady je háček, nikdo z veřejnosti netuší, kdo bude vybrán jako lídr kandidátky. Počkejme si, již za pár dní budou muset volební zmocněnci odevzdat kandidátní listiny registračnímu úřadu, který přezkoumá ve lhůtě od 66 do 60 dnů přede dnem voleb, tj. od 31. července do 6. srpna 2018, zda kandidátní listina obsahuje všechny náležitosti stanovené volebním zákonem.

Zateplují se další domy. Kromě blížících se voleb je možné pozorovat, jak se zateplují architektonicky cenné obytné domy. Je to dobrý kšeft pro zahraniční výrobce stavebnin a pro stavební firmy. Vložené miliony se lidem nemohou vrátit. V ulici Masarykova je již jeden dům dokončen, druhý v ulici Školní se časem vyloupne až zmizí lešení a hadry na něm. Dovolím si předpokládat, že budova nebude přesně kopírovat původní vzhled, ale objeví se unifikovaná škatule, kde jen střecha a pár neobvyklých prvků bude důkazem, že tyto cihlové domy kdysi tvořily urbanisticky cenné centrum města. Mimochodem, zdá se odbor životního prostředí zapomněl investory upozornit na chybějící budky pro chráněné rorýsy.

Bohužel, město nemá NEZÁVISLÉHO architekta, který by se vyjadřoval k připravovaným projektům, aby prosadil, jak mají vypadat zateplené budovy, jak zachovat jejich historický vzhled.  

Tak nám místo zachování zajímavých budov vznikne další škatule v novém, zatepleném stylu. Možná bude opatřena červenými klikyháky jako na Kojetické nebo se objeví pomalována jako věžák na Skalkách ve stylu rozšlápnutého papouška.

U plaveckého bazénu se opravuje rampa. Jak je to dlouho, co byly položeny nové (mimochodem v zimě velmi klouzající) dlaždice a instalováno nové oplechování? Oprava proběhla v roce 2012, před šesti lety!  Nyní se opět opravuje. Jak je to možné? Miliony utíkají oknem, protože město při projednávání projektů vystupuje nejen v roli investora, ale i v roli posuzujícího úřadu. Pak se nedivme těm kopancům.

Anna Spěváčková

Názory

24.07. 19:51Jarka
Máte pravdu,
25.07. 10:45Martin
fara v Lobkovicích
25.07. 17:48Míla
fara aj.
26.07. 05:57hm
to samé Mlékojedy
26.07. 20:35Vlasta
most
26.07. 21:06Anna Spěváčková
osamostatnění a most
26.07. 07:07Martin
nedává...
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz