Tisk článku

V Nerakocourkově postavili hřiště, ještě není zkolaudované a už je v provozu

Na Výsluní za panelovými domy vyrostlo nové hřiště místo starých, ale oblíbených kovových prolézaček, houpaček a skluzavky. Hrály si zde menší děti, byl zde klid a příjemné posezení.

Není zřejmé, z čího popudu, na radnici se to nedozvíte, byly ty staré hrací prvky  vyrvány ze země a nahrazeny kládami dnes tolik žádaného tzv. akátového hřiště. Z dálky vyhlíží jako řada telegrafních tyčí, ale dětem příliš dobrodružství nenabízí. Hned z počátku bylo jasné, že jeden z prvků bude lanovka, která je noční můrou pro obyvatele domů u nemocnice. Je totiž značně hlučná a lidé si na ni marně stěžují. Kromě toho se na hřiště s lanovkou začnou stahovat pubescenti, kteří se dostávají do konfliktu s malými dětmi. Bylo mi jasné, že klid a pohoda z vnitrobloku zmizí.

Paní Přeučilová ze záhadných důvodů ze správy majetku zmizela a nahradila ji paní Hrodková, manželka místostarosty. To je taková oblíbená praxe naší radnice. Oznámila jsem jí, že lanovka bude zdrojem hluku a stížností obyvatel, navíc se zde budou vykytovat party starších dětí a mládeže a s těmi budou problémy. Paní Hrodková pravila, že všechny prvky včetně lanovky jí doporučila zástupkyně firmy, lanovka je prý pro děti 3+. Tři plus!!!! Tak to mě dorazilo. S místními matkami se neporadila, to je také oblíbená praxe naší radnice. Úřednice nejlépe vědí co potřebujeme a co se nám bude líbit. Chtějí jenom naše dobro a my jsme nevděční nespokojenci.

Na moje slova došlo. Sotva byly odstraněny zábrany, vtrhla na hřiště mládež a celý víkend se ozývalo: ššššššššš, buch, křáp až do pozdních večerních hodin.

Tuto neděli jsem ve nepříjemném vedru našla s vnoučaty jediný nejbližší stín pod stromy ve vnitrobloku. Kousek od nás po lanech skákali statní puberťáci, bylo jen otázka času, kdy je vytrhnou a zničí.

A já pitomec jsem je šla upozornit, že je to dětské hřiště a oni tam nemají co dělat. A to jsem si naběhla. Jeden z nich mi s vítězným úsměvem oznámil, že na hřišti není žádný provozní řád a návštěvní řád, který MUSÍ být na každém hřišti, musí zde být uvedeno, pro jakou věkovou kategorii je určen každý jednotlivý herní prvek. Měl pravdu. Byla jsem za blbce.

Tak jsem zase navštívila paní Hrodkovou a ta mi oznámila, že hřiště přece ještě není ZKOLAUDOVÁNO a tudíž není v provozu  a že provozní a návštěvní řád tam BUDE. To je opravdu jako v Kocourkově.

Mezitím byl na kládě na hřišti vylepen papír s Návštěvním řádem správce hřiště FCC. Byl zde pokyn, aby návštěvníci dodržovali věkové hranice stanovené pro jednotlivé herní prvky. Jenže ty chyběly. Skvěl se zde jediný pokyn: Sestava se skluzavkou je určena pro děti od 4 do 12 let. Paradoxní je, že žádný prvek se skluzavkou zde není. Žádná věková hranice v návštěvním řádu už nebyla uvedena.
Volala jsem na FCC, nějaká paní mi radila, ať zavolám panu Machovcovi, tak já mám utrácet peníze za mobil, místo aby si to sami mezi sebou vyřídili. Šlendrián.

Shrneme si to: na nezkolaudovaném hřišti Na Výsluní si hrají děti a mládež. Je zde vylepen návštěvní řád bez uvedení věkové hranice pro jednotlivé prvky. Je to v rozporu se všemi nařízeními, které existují.

P.S.: Je středa, 20. 6. 2018. Čas: 10.30. Na nezkolaudovaném hřišti se prohání třída desetiletých dětí s učitelkou zaujatou mobilem.

Anna Spěváčková

Názory

23.06. 18:23Helena
hřiště
24.06. 06:53xyz
to samé
25.06. 21:47Jana
Hriste
26.06. 17:51No a
další podobný skvost
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz