Tisk článku

Pivní festival

40 druhů piv z 14 pivovarů - (Cvikov, Česká Kamenice, Dachovar, Falkenštejn, Hangár, Chříč, Kaberna, Konrad, Mlýn, Moucha, Němý medvěd, Neratovák, Zichovec a konopné pivo Konopex). 

První dojem – strašné vedro, vysoké ceny. Nejsem pivař, takže nebudu hodnotit kvalitu, chuť a jiné hodnoty nabízených piv. Ani ceny, kterým nerozumím.

Budu se zabývat spíš prostředím, v kterém se festival pořádal.

Jako obvykle byla vybrána plocha za kulturákem u kašny. První průšvih: kašna. Hrůza hrůz. Kdo není neratovičák a už si místních rarit moc nevšímá, je na ně zvyklý. Ale příchozí musí být otřesen a rozum mu nebere, jak město dovolí nechat neopravenou takovou zkázu. Už mnohokrát byla kašna opravována, ale pořád neochvějně  a zatvrzele ve stejném stylu. Kachličky, držáky, řetězy. A vždy naši bouřliví spoluobčané nezklamali: kachličky vylámali, držáky utrhli, stejně jako řetězy. Samozřejmě, voda nikde. Kašna bez vody je jak ženská bez sukně.

Proč se proboha někdo z odboru správy majetku nepozastavil nad tím, že tento způsob konstrukce kašny je krajně nešťastný? Proč nezvolil jiné řešení? Třeba betonový vysoký obrubník kolem dokola bez těch srandiček, které se tak dobře ničí.

To tam není nikdo, kdo by se zamyslel hlavou a ukončil vyhazování peněz do vzduchu? My nemáme žádné stavaře ani architekty, kteří by se mohli návrhu ujmout? Desítky let už sedí žába na prameni na radnici, nejprve na výstavbě, pak na správě majetku a pořád se vyhazují peníze z okna za špatné projekty, za nekvalitní opravy, za nedomyšlená rozhodnutí.

Na co máme samosprávu? Ta tu je, aby vyjadřovala zájmy občanů města. Místo toho poslušně schvaluje, co jí starostka a osoby v pozadí nadiktují.

Druhý průšvih: pokácené a ořezané stromy. Není to tak dávno, co zastupitelstvo obhlíželo ořezaný javor cukrový za kulturákem a naslouchalo sugestivnímu vysvětlování ing. Žďárského z firmy Arbonet, proč musel být strom obřezán. Nemusel. Nemusely být ořezány a vykáceny ani další stromy. Vedle javoru rostla dvoukmenná borovice, i ta musela zcela bezdůvodně pryč. Nikomu nevadila, nebyla nebezpečná ani nepřekážela.

Výsledkem bylo, že návštěvníci seděli sice pod stromy, ale ve vedru na slunci. Místy stromy chybí a tak byli vystaveni přímému slunci. Uznáte, že to vůbec nebylo příjemné. Byla tam příšerná výheň.  Stromy nestínily jako dřív,  protože byly kvůli rozhodnutí odboru životního prostředí a najatých „odborníků“ ořezány a zmrzačeny. Zatímco dříve park poskytoval stín a chládek, nyní je tam horko a žár. Nelítostně posekaná tráva je do hněda sežehlá, ani ta je nezmírní. Stromy, které chránil jejich soused, jsou nyní odhalené, nejsou na to zvyklé a trpí ve slunečním úpalu. Zkáza stromů pokračuje po celém městě a není síly, jak ji zastavit.

Anna Spěváčková

Názory

13.06. 17:26Anna Spěváčková
chyba
13.06. 20:57polemika
brouzdaliště
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz