Tisk článku

Jak lidé reagují na zprávu o novém kostelu U Vojtěcha?

Ke kostelu se také vyjádřili čtenáři na facebooku Neratovice v obrazech. Většina se velmi kriticky staví k podobě kostela:

Zatím 19 lidí se vyjádřilo negativně ke stavbě kostela.

Bože. Monstrum. x To snad ne?!!!!! - šílenec tvoří šílenosti..…x Hrůza. - To vypadá jak základ nové Spolany. x Zbytečné x ..tak tohle mne děsí…x nepochopila jsem záměr jak vylepšit obec x At jdou k šípku x  Příšerný.…x Které zbraně do těch střílen usadíme - no to je strašný... x .Položil jsem jen řečnickou otázku a to proto, že tato stavba vůbec nevypadá jako kostel.x  to je mini temelín?x kdo to bude platit? x kdo a proč by chodil s rodinou relaxovat k betonovému komínu? X navíc je to opravdu hodně místa pro graffiti..x Ono je u nás málo kostelů? A kdo to bude platit?.x Nesouhlasim s tim, ze to vypada dobre a ze to bude vypadat dobre..x  Ten tvar je hrozny..Koukají asi moc na sci-fi. Vypadá to jak z planety Supermana... x To fakt nemyslí vážně? To snad ne?x příšerný..kostel to nepřipomíná ani zdaleka...taková trošku elektrárna. x A ty střílny dole proti pozemnímu útoku! Top? x hele nemeckej bunkr s věžičkou? x kdyby zrekonstruovali tu původní hospodu tam mohlo to přinést místním více užitku...

Jediný účastník diskuze se ve dvou příspěvcích staví ke stavbě smířlivě.

To je v poho. podle mě je mnohem důležitější, jak to cítíš a jaký je člověk v uvnitř, než podoba kostela. Cestu můžeš najít různě. Zkrátka důležitější je obsah než forma. V Německu jsem viděl několik velmi zajímavých kostelů (lutheránských), z kterých by se konzervativnímu člověku protočily panenky. Přeju hezký víkend?.

Platit to samozřejmně bude církev, tebe to nebude stát ani halíř. Došlo k odluce církve od státu, všiml jsi si? A prosím tě, on je nějaký tabulkově povolený počet kostelů? Nebo máš pocit, že můžeš komukoliv nařizovat co smí nebo nesmí? Církev si se svým majetkem, který jí byl konečně vrácen, a byla odčiněna komunistická zkurvená zlodějina, může dělat co chce. Spíš se ptám, když jsme u utrácení státních peněz, proč se za ně platí pomníky vraždícím zasraným bolševickým pohraničníkům.

Onen jedinec se ale mýlí. Církev to platit nebude. Budeme to platit my všichni občané bez ohledu na naši víru nebo nevíru. Církvi platíme my všichni za restituce ať už majetkové či finanční. Platíme i panu faráři, sice o 5% méně, ale pořád ještě většinu jeho mzdy. Je stále státní zaměstnanec.
Jedinec se snaží nás obalamutit: K odluce církve od státu nedošlo. Pokud se týká počtu kostelů, pak je nutné při jejich výstavbě zvážit, zda jsou opravdu potřebné. Může církev plýtvat finančními prostředky na výstavbu zbytečných kostelů? Bude víc věřících, když bude víc kostelů? Jinak jsou to přece vyhozené peníze. (Pokud se týká zasraných bolševických pohraničníků, pak chlapec asi neví, že to byli obyčejní kluci, něčí děti, kteří narukovali na hranice a museli poslouchat rozkazy.)
Nařizovat, co se smí a co ne, to je velmi ošemetná otázka. Někdy ano. Od toho je zde stát. Je nutné se ptát, jaké klady a jaké zápory kostel přinese.

Klady: Možná se na to monstrum budou jezdit lidé dívat jako na odstrašující raritu. Dovedla bych si jej představit na travnaté pláni někde na jižní Moravě. Sem se taková stavba vůbec nehodí. A kromě toho, tam je spousta katolíků a jistě by stavbu uvítali. Ale tady ne. Jako koncertní sál by to byla paráda, pokud bychom byli velké kulturní město. Pro nás je to megalomanský projekt, na kterém si architekt Fránek hladí svoje ego. Žádné další klady nevidím.

Nevěřím, že by kostel sloužil i jako komunitní centrum ostatním obyvatelům. To katolická církev nesnáší. Má se za 200 milionů rekonstruovat kulturák, tam by měl být vyhovující sál pro koncerty, pokud ovšem bude zájem vytvořit kvalitní prostory, když jedna z posuzovatelů je starostka a obyvatele nikdo k hodnocení nepřizval.

Zápory: Stavba se sem vůbec nehodí. Nepotřebujeme další kostel. Nejhorší: Povede ke zničení zelených ploch a tůně. Změní se mikroklima k horšímu. Prostor slouží jako zásobárna vody. Zničením se změní hydrologické poměry místa k horšímu a doplatí na to obyvatelé okolních zástaveb změnou hladiny vody ve studních, možná zmizí úplně. Očekáváme další roky sucha, takovou zkázu nemůže obec ani město Neratovice dovolit. Fránkovi i církvi je to jedno.

Město jako účastník řízení se ke stavbě musí vyjádřit. Pokud se vyjádří kladně, pak je něco prohnilého na radnici.

Jestli církev chce něco pro obyvatele udělat, proč na místě Otradovcovy zahrady nepostaví dům s pečovatelskou službou pro Libiš a Neratovice? V Neratovicích jej nemáme vůbec a Libiš by také nepohrdla. Nebo hospic pro umírající. Máme jich tady dost jako oběti Spolany. Jeptišky by se mohly v těchto zařízeních o ně starat.

Církev přece tvrdila, že restituce využije pro sociální a charitativní služby.

Anna Spěváčková

Názory

14.06. 15:22místo
Almedy
14.06. 20:23Chodec po nera
Zkurvená zlodějina
22.06. 12:04XY
jak reagují lidé na fb na návrh ÚP
23.06. 16:43Jirka
pouť
zobrazit všechny názory přidat názor
 
© 2002 - 2004 neratky.cz, všechna práva vyhrazena; kontakt: redakce@neratky.cz